Από: Το Ποντίκι - Δημήτρης Μηλάκας
Όποιος πήρε τοις μετρητοίς τα χειροκροτήματα που εισέπραξε ο πρωθυπουργός στο Κογκρέσο και πίστεψε τους διθυράμβους που ειπώθηκαν και γράφτηκαν για την θετική «τομή» στις ελληνοαμαερικανικές σχέσεις που, υποτίθεται ότι, δημιουργήθηκε από το πρωθυπουργικό ταξίδι στην έδρα της «αυτοκρατορίας», θα περίμενε μια έντονη αντίδραση από τις ΗΠΑ γι’ αυτήν την τουρκική επίδειξη δύναμης, καθώς, εκτός των άλλων, στην Αλεξανδρούπολη υπάρχουν (και) αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις.
Παρά τις προσδοκίες τις ελληνικής κυβέρνησης ωστόσο, οι ΗΠΑ παρέμειναν αμετακίνητες στην πάγια «ουδέτερη» θέση τους. Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το προκλητικό (σε βάρος και της Ελλάδας και των ΗΠΑ, καθώς όπως είπαμε στην Αλεξανδρούπολη υπάρχουν αμερικανικές βάσεις οι οποίες μάλιστα παίζουν καθοριστικό ρόλο στην προώθηση όπλων προς την Ουκρανία) συμβάν τις προσέγγισης τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών στα 2,5 μίλια από την Αλεξανδρούπολη, ξεκαθάρισε:
«Σχετικά με τις τουρκικές υπερπτήσεις, ενθαρρύνουμε όλες τις χώρες να σέβονται τον κυρίαρχο εναέριο χώρο άλλων χωρών και να χρησιμοποιούν κυβερνητικά αεροσκάφη λαμβάνοντας δεόντως υπόψη την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας των πολιτικών αεροσκαφών. Όπου υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με τα όρια του εναέριου χώρου μιας χώρας, ζητούμε συντονισμό και συζήτηση και όχι προκλητικές ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε θανατηφόρα ατυχήματα. Ως θέση αρχής, ενθαρρύνουμε όλα τα κράτη να επιλύσουν τα ζητήματα θαλάσσιας οριοθέτησης ειρηνικά και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο».
Όπως έχουν διαβάσει οι αναγνώστες του «Π» πριν και μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον και την συνάντησή του με τον Πρόεδρο Μπάιντεν:
Από τη δεκαετία του ‘80 οι Αμερικανοί μέσω του ΝΑΤΟ έχουν εμπράκτως συμφωνήσει με τις τουρκικές αιτιάσεις περί παράνομου εξοπλισμού των ελληνικών νησιών αποκλείοντας κάποια απ’ αυτά από τον σχεδιασμό των ασκήσεων της συμμαχίας
Μετά το (ελληνικό) κάζο των Ιμίων και την αναγνώριση από την κυβέρνηση Σημίτη των ζωτικών τουρκικών συμφερόντων στο Αιγαίο, οι Αμερικανοί πιέζουν συστηματικά και αφόρητα τις ελληνικές κυβερνήσεις να συνομιλήσουν με τους Τούρκους για τις απαιτήσεις τους, δηλαδή τις «γκρίζες ζώνες»
Αυτήν ακριβώς τη θέση (τη συζήτηση των τουρκικών απαιτήσεων από την Ελλάδα) κράτησαν και κρατούν οι ΗΠΑ όταν το ερευνητικό «Ορούτς Ρέις» με τη συνοδεία στολίσκου πολεμικών ερευνούσε στα 6,4 μίλια από τις ακτές της Ρόδου και του Καστελόριζου.
Την τουρκική θέση περί αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών υποστήριξαν και εξακολουθούν να υποστηρίζουν οι ΗΠΑ στο πλαίσιο του μηχανισμού (αποσυμπίεσης) που δημιουργήθηκε στο ΝΑΤΟ μετά από συμφωνία της Αθήνας προκειμένου ν’ αποτραβηχτεί από την ελληνική υφαλοκρηπίδα το «Ορούτς Ρέις».
Μάλιστα οι αμερικανικές πιέσεις για αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών απέκτησαν νέα διάσταση, καθώς οι ΗΠΑ ζητούν την απομάκρυνση ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων (που είναι η ραχοκοκαλιά της αεράμυνας των νησιών) με το πρόσχημα της μεταφοράς τους στην Ουκρανία.
Καμία από τις παραπάνω αμερικανικές θέσεις δεν άλλαξε στο παραμικρό και μετά από την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον. Αντίθετα, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η «αντιρωσική» αμερικανική ατζέντα έχουν πολλαπλασιάσει τη σημασία που έχει η Τουρκία για τα αμερικανικά συμφέροντα και η Ουάσιγκτον (θα) κάνει ότι μπορεί για να κρατήσει αυτήν τη χώρα σε ευρωατλαντική τροχιά.
Έτσι έχουν τα πράγματα όπως φαίνεται και από την αμηχανία των ανακοινώσεων της Αθήνας μετά την πτήση των τουρκικών αεροσκαφών δίπλα από την Αλεξανδρούπολη: Το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών μοιάζει να κόπτεται για τη διασάλευση της εύρυθμης λειτουργίας της Νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ (που υποτίθεται ότι υπονομεύεται από την τουρκική επιθετικότητα), την ίδια στιγμή που οι Αμερικανοί σφυρίζουν αδιάφορα.
Άλλωστε αυτά που ήθελαν από την Ελλάδα τα πήραν προκαταβολικά πριν από την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον…