Τα «περίεργα» του ΕΝΦΙΑ: Ποιοι και γιατί είδαν τελικά αύξηση – Για ποιους «πάγωσε»

Τα «περίεργα» με τα εκκαθαριστικά του νέου φόρου ακινήτων - Αλλάζουν και τα εκτός αντικειμενικού ακίνητα - Πώς διασώζονται την τελευταία στιγμή μικροϊδιοκτήτες από συμπληρωματικό φόρο

Από: newmoney.gr / Κωστής Πλάντζος

«Φωτιές» ανάβουν τα νέα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ σε χιλιάδες ιδιοκτήτες που ακόμα προσπαθούν να καταλάβουν πώς και γιατί αυξήθηκε το εκκαθαριστικό του ενιαίου φόρου ακινήτων που καλούνται να πληρώσουν φέτος.

Παρότι 8 στους 10 βλέπουν μείωση μισό δισ. ευρώ και σχεδόν 1 στους 10 τα ίδια με πέρυσι, περί τις 200.000 ιδιοκτήτες βλέπουν αύξηση και ψάχνουν να δουν «από πού τους ήρθε».

Και επειδή, όπου υπήρχαν αντικειμενικές, αυξήθηκαν μαζικά παντού στην Ελλάδα, ενώ χιλιάδες περιοχές εντάχθηκαν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα αξιών ακινήτων, στις περιοχές που ήταν και παρέμειναν εκτός αντικειμενικού συστήματος, οι ιδιοκτήτες πίστευαν και νόμιζαν πως δεν θα άλλαζε τίποτα στο δικό τους εκκαθαριστικό για το 2022.

Με έκπληξη όμως πολλοί διαπιστώνουν ότι και σε αυτούς ακόμα, αλλάζει η αξία που υπολογίζει η εφορία για το ακίνητό τους. Και σε κάποιους αυξήθηκε, αισθητά μάλιστα σαν να …μπήκε και αυτό στις αντικειμενικές!

Θεωρητικά μόλις το 5%-8% των οικισμών της χώρας δεν έχουν μπει στις αντικειμενικές.

Πρακτικά όμως, για αυτά ο νόμος του ΕΝΦΙΑ προβλέπει ότι… παίρνουν αντικειμενική: «Κτίσματα εντός ή εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού, για τα οποία δεν έχει καθοριστεί τιμή ζώνης (…) εντάσσονται στην κατώτερη τιμή ζώνης της Δημοτικής Ενότητας στην οποία βρίσκονται. Αν δεν έχουν καθοριστεί τιμές ζώνης στη Δημοτική Ενότητα, εντάσσονται στην κατώτερη τιμή ζώνης του οικείου Δήμου και, αν δεν έχουν καθοριστεί τιμές ζώνης στο Δήμο, εντάσσονται στην κατώτερη τιμή ζώνης της οικείας Περιφερειακής Ενότητας».

Μετά τις αλλαγές και τις αυξήσεις στον χάρτη των αντικειμενικών, άλλαξε πλέον και η όποια «ελάχιστη τιμή ζώνης» μπορεί να ίσχυε σε κάθε δήμο ή νομό ή περιφέρεια, την οποία «αντλεί» αυτόματα όποιο ακίνητο δεν έχει δική του Τιμή Ζώνης. Και μένει να φανεί αν σε κάποια ή κάποιες περιπτώσεις προκύπτει παράλογη επιβάρυνση που πρέπει να εξεταστεί.

«Παράλογη» δεν θεωρούν στο υπουργείο Οικονομικών την αύξηση του ΕΝΦΙΑ, στις περιπτώσεις που οι νέες αντικειμενικές του 2021 αποκάλυψαν μεγαλύτερη εμπορική και φορολογητέα αξία, από όση «έβλεπε» το Αντικειμενικό Σύστημα. Ούτε περιπτώσεις με πολύ μεγάλο σύνολο αξίας ακίνητης περιουσίας. Θεωρούν δηλαδή ότι πολλοί από τους ιδιοκτήτες αυτούς θα πληρώνουν στο εξής «κανονικό ΕΝΦΙΑ», βάσει της περιουσίας τους. Και αυτοί, χρηματοδοτούν με σχεδόν 100 εκατ. ευρώ τις ελαφρύνσεις των 8 στους 10.

«Παράλογες» θεωρούν όμως στο οικονομικό επιτελείο περιπτώσεις υπέρογκων αυξήσεων τις οποίες εντόπισαν για πολύ μικρής αξίας δικαιώματα σε πολύ μεγάλης αξίας ακίνητα.

Για παράδειγμα, σε οικόπεδο αξίας άνω των 400.000 ευρώ, ιδιοκτήτες φορολογούνται με επιβαρυντικό συντελεστή επειδή κατέχουν ένα μικρό δικαίωμα ύψους. Σε τέτοιες περιπτώσεις η έκδοση εκκαθαριστικού σταμάτησε για να επανεξεταστεί το πρόβλημα και ενδεχομένως να θεραπευτεί με νέα διάταξη που θα ορίζει ότι δεν θα ενεργοποιείται η επιβάρυνση στα πολύ ακριβά ακίνητα, αν το ιδιοκτησιακό δικαίωμα είναι κάτω του 1% – 5%.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail