Απόσπασμα από: ertnews.gr - Γρηγόρης Νιάκας
«Θα εκραγούν πάρα πολλά πράγματα, και στην πρακτική καθημερινότητά μας και στη διαβίωση μας. Μας προέκυψε και σε πολλές ποιοτικές έρευνες, πως εάν τυχόν βγει νόμος, πρόταση, σχέδιο που να λέει ότι δεν θα κυκλοφορούμε τα Σαββατοκύριακα για να έχουμε απεξάρτηση ενεργειακή και να κάνουμε οικονομία, εάν αυτό φτάσει μέχρι τον Έλληνα πολίτη, φοβάμαι ότι θα έχουμε περίεργες αντιδράσεις», εκτίμησε, λέγοντας πως «δεν είναι δυνατόν μετά από έναν Covid, μετά από στερήσεις πάνω που είπαμε να ζήσουμε έστω και φτωχικά να μας ξαναπούν ότι δια της επιβολής σας κρατάμε πάλι μέσα στο σπίτι το Σαββατοκύριακο. Εκεί ο κόσμος μας λέει ότι “εγώ τελείωσα, δεν αντέχω άλλο, μέχρι εδώ”».
«Η έκρηξη του πληθωρισμού σημαίνει ότι παγιώνεται αυτό που μέχρι χθες κάποιοι έλεγαν “βρε λες να είναι η αίσθησή μου; Λες να μην είναι τόσο φοβερά τα πράγματα αλλά μου τα έχουν διογκώσει τα ΜΜΕ;”. Αλλά όταν ο πληθωρισμός ξεπερνάει το 10%, ο κόσμος αρχίζει και αισθάνεται ότι από ένα μέρος του προβλήματος, στην ενέργεια, έχει αρχίσει και η ίωση εξαπλώνεται σε όλη τη ζωή πια γιατί ο πληθωρισμός δείχνει ότι όλη η ζωή έχει ακριβύνει κατά 10,2% κατά μέσο όρο», εξήγησε, σημειώνοντας ότι «μετατρέπεται η κατάσταση σε παθολογία και όχι σε συγκυρία». Ανέφερε, δε, ότι σε πρόσφατη έρευνα φάνηκε ότι οι άνδρες υποφέρουν πιο πολύ από την ακρίβεια σε σχέση με τις γυναίκες, «πράγμα το οποίο σημαίνει ότι οι μεγάλοι πάγιοι λογαριασμοί ήταν αυτοί που έχουν ενοχλήσει το νοικοκυριό πάρα πολύ και όχι τόσο το σούπερ μάρκετ».
«Η κατάσταση έτσι όπως εξελίσσεται για να μπορεί να αντικειμενικοποιηθεί από την κυβέρνηση, μοιραία έχουν μπει φίλτρα έτσι ώστε να μην υπάρχουν ευνοημένοι και αδικημένοι. Αυτό όμως κάνει το διαδικαστικό τόσο πολύπλοκο που ο άλλος θα περιμένει να δει στο λογαριασμό του ποιο είναι το όφελος. Και επειδή ακούγεται ένα ποσό 600 ευρώ, που είναι το ταβάνι, δεν θα δει 600 ευρώ. Αλλά πόσο συχνά έχετε δει κάποιον να κάνει λάθος στα ρέστα υπέρ σας; Σπανίως. Που σημαίνει ότι όλοι διαβάζουν τα 600 ευρώ, ότι το ποσό αυτό τους αφορά. Αλλά όταν το συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι έτσι, θα πέσουμε ξανά στη λούμπα και θα απαντούν ότι δεν ήταν αποτελεσματικά τα μέτρα. Αυτό θέλει διαχείριση. Η ακρίβεια είναι η τεράστια αχίλλειος πτέρνα κάθε κυβέρνησης γιατί η τσέπη είναι αυτή που οδηγεί τους πάντες σε πολιτικές αποφάσεις ή σε αποφάσεις ψήφου. Η τσέπη», υπογράμμισε ο κ. Μαύρος.