Τα μηνύματα τα οποία φτάνουν τις τελευταίες ημέρες από τις ΗΠΑ σχετικά με το Τουρκικό αίτημα για αγορά 40 καινούργιων μαχητικών F-16 με ταυτόχρονη αναβάθμιση ακόμη 80 κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά είναι για την Αθήνα. Όλα δείχνουν ότι η Ουάσιγκτον εξετάζει πλέον σοβαρά το ενδεχόμενο να ανάψει το «πράσινο» φως στην Άγκυρα σε μια προσπάθεια να τραβήξει την Τουρκία κοντά στη Δύση την ώρα που η σύγκρουση με τη Ρωσία κινείται σε «αχαρτογράφητα» νερά με απρόβλεπτες συνέπειες. Και με αυτόν τον τρόπο να δελεάσει τον Ταγίπ Ερντογάν ώστε να παραμερίσει την πολιτική των ίσων αποστάσεων και να πάρει ξεκάθαρη θέση στο «στρατόπεδο» του ΝΑΤΟ απέναντι στον Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Άγκυρα ως πρώτη κίνηση στέλνει συνεχώς στην Ουκρανία τα γνωστά μη επανδρωμένα UCAV Bayraktar ενώ ταυτόχρονα περιορίζει τις επαφές με τη Μόσχα σε σχέση με την τακτική που ακολούθησε το προηγούμενο διάστημα. Με το επόμενο μεγάλο βήμα να είναι ένας συμβιβασμός στο ζήτημα των S-400 τους οποίους πάντως οι Αμερικανοί τουλάχιστον σε αυτή τη φάση δεν δείχνουν να συνδέουν με το ζήτημα των F-16 όπως έγινε στο παρελθόν με την αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35. Με αρκετούς Γερουσιαστές και άλλους αξιωματούχους να ξεκαθαρίζουν ότι πρόκειται για δύο διαφορετικές περιπτώσεις οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν με ξεχωριστά κριτήρια.
Ουσιαστικά αυτό που γίνεται είναι κάτι παραπάνω από το γνωστό «ανατολίτικο παζάρι» με την Άγκυρα να προχωρά σε έναν έμμεσο εκβιασμό προς τη Δύση και τις ΗΠΑ και να απαιτεί πέρα από τα εξοπλιστικά την αποδοχή ότι η Τουρκία είναι ο «μεγάλος παίκτης» στην περιοχή με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την Ελλάδα και τα Κυριαρχικά της Δικαιώματα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Η πρόσκληση Μπάιντεν στον Κυριάκο Μητσοτάκη και η ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στο Κογκρέσο είναι φανερό ότι εξόργισαν τους γείτονες οι οποίοι ξέσπασαν την περασμένη εβδομάδα στο Αιγαίο. Για να στείλουν το μήνυμα στην Ουάσιγκτον ότι είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμοι να βάλουν «φωτιά» στην περιοχή όπως έκαναν το 2020 αν συνεχιστεί η «εύνοια» προς την Ελλάδα.
Με αυτά τα δεδομένα το ζήτημα πώλησης των Aμερικανικών F-16 στην Τουρκία φαίνεται ότι θα αποτελέσει το «κλειδί»- τουλάχιστον σε αυτή τη φάση - πάνω στο οποίο η Άγκυρα θα παζαρέψει την αλλαγή στάσης την οποία επιδιώκει η Δύση. Η διαφαινόμενη αλλαγή στάσης Γερουσιαστών και άλλων αξιωματούχων έχει σημάνει συναγερμό τόσο στην Αθήνα όσο και στην Ομογένεια η οποία εξακολουθεί να ποντάρει στην αταλάντευτη στάση του Μπομπ Μενέντεζ. Η Ελληνική πλευρά έχει αποφασίσει να συμπεριλάβει το ζήτημα μεταξύ άλλων στην ατζέντα του πρωθυπουργού κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον για την συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν. «Δεν είναι δυνατό η Τουρκία να απειλεί μέλος του ΝΑΤΟ με κίνδυνο να τινάξει στον αέρα τη συνοχή της Συμμαχίας και την ίδια ώρα να εκβιάζει και να ζητά μαχητικά με τα οποία κάνει υπερπτήσεις» θα τονίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε μια προσπάθεια να μπλοκάρει την πώληση των F-16 στη Τουρκία.