Στέλιος Φενέκος
υποναύαρχος ε.α. - πρόεδρος Κοινωνίας Αξιών
Συγκεκριμένα γράφαμε:
….« 3. Η κρίση αυτή αναδεικνύει τα σημαντικότερα προβλήματα της Ευρώπης:
α) Που δεν είναι μόνο η αμυντική ολοκλήρωσή της, αλλά κυρίως η ικανότητα κοινής πολιτικής απόφασης. Να αποφασίζουν δηλαδή από κοινού οι χώρες με ταχύτητα και συνοχή, αναγνωρίζοντας, συνδιαμορφώνοντας και υποστηρίζοντας το κοινό Ευρωπαϊκό συμφέρον.
β) Η ΕΕ αναγκαστικά θα μετασχηματισθεί μετά από αυτήν την κρίση, τόσο όσον αφορά τον επαναπροσδιορισμό των βραχυπρόθεσμων τουλάχιστον στόχων της, όσον αφορά και την συνεργασία με άλλες περιφερειακές χώρες, τις νέες εντάξεις, την σχέση της με το ΝΑΤΟ και τον τρόπο λήψης αποφάσεων.
γ) Το ΒΕΤΟ στην ΕΕ θα αμφισβητηθεί για το που και πως θα ισχύει.
δ) Η ανάγκη οριοθέτησης των Ευρωπαϊκών συνόρων έχει φανεί και είναι χρυσή ευκαιρία για μας να το υποστηρίξουμε και να διεκδικήσουμε.
Επίσης στις 10 Ιουνίου του 2021 δημοσιεύσαμε συγκεκριμένα για τον κίνδυνο αυτό (https://athmonionvima.gr/.../katargisi-toy.../...).
« ……θα πρόκειται για ένα αποφασιστικό και μη αντιστρεπτό βήμα προς τη ρήξη με τις ιδρυτικές αρχές της ΕΟΚ και της ΕΕ, που προέβλεπαν απόλυτη ισοτιμία ανάμεσα σε όλα τα κράτη-μέλη ανεξαρτήτως μεγέθους και πληθυσμού, καθώς και με το τέλος της ΕΕ όπως την γνωρίσαμε ως σήμερα.
Εάν τελικά προωθηθεί η βούληση της Γερμανίας και εφαρμοσθεί, τότε η ΕΕ των δύο ή των περισσότερων ταχυτήτων (γνωστό παλιό σενάριο που εκφράσθηκε από την Γερμανία) θα είναι μια πραγματικότητα. Σε αυτή την περίπτωση, δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς ότι οι μικρότεροι και ασθενέστεροι θα βρεθούν σε δεινή θέση, καθώς οι αποφάσεις που θα λαμβάνονται από τους ισχυρότερους θα τους καταστήσουν παρίες και θα μεγαλώνουν το χάσμα εις βάρος τους».
ΚΑΤΑΛΗΓΟΝΤΑΣ
Σήμερα η συζήτηση ξεκίνησε και οι μεγάλες χώρες της ΕΕ πιθανόν να το υποστηρίξουν.
Το ερώτημα είναι ποία είναι η θέση της Ελλάδας στο συγκεκριμένο ζήτημα και εάν είμαστε προετοιμασμένοι για αυτές τις εξελίξεις;
Εκτιμώ ότι η συζήτηση μας βρίσκει τελείως απροετοίμαστους και ελπίζω να μην το αποδεχθούμε ασκαρδαμηκτί, αλλά και επίσης να μην κρυφτούμε πίσω από τις πλάτες των πιο τολμηρών χωρών που θα εκφράσουν την διαφωνία τους.
ΣΗΜ: Θυμίζω ότι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης έλεγε ότι θα ελέγξει την είσοδο των Σκοπίων στην ΕΕ (και την συμφωνία των Πρεσπών) με τα ΒΕΤΟ που θα ενασκεί.
(Φυσικά δεν έχει ενασκήσει κανένα ΒΕΤΟ, ούτε καν για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, στα ζητήματα των παραβιάσεων των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων με τα γεωτρύπανα και τα ερευνητικά, αλλά και στα κρίσιμα ζητήματα της Κύπρου).