«Ο μύθος των τουρκικών Bayraktar καταρρίπτεται μαζικά από τους Ρώσους στην Ουκρανία»

Τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar αποδεικνύονται εξαιρετικά ευάλωτα, στον πρώτο «σοβαρό» πόλεμο στον οποίο έχουν εμπλακεί. Οι Ρώσοι διαθέτουν πολύ περισσότερα και καλύτερα μέσα απ ΄ ότι η Αρμενία, για να αντιμετωπίσουν τα UAV του Ερντογάν.

Από: militaire.gr

Σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα από το eurasiantimes.com «υπάρχουν ενδείξεις ότι η «διαφημιστική» εκστρατεία γύρω από τις δυνατότητες των τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών TB-2 Bayraktar έχει καταρρεύσει. Ρωγμές έχουν εμφανιστεί στον ουκρανικό στρατό λόγω της συνέχισης της χρήσης τους μετά τις βελτιωμένες επιδόσεις της  ρωσικής αεράμυνας που κατέρριψε δεκάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar.

Έτσι εξηγείται και η απροθυμία να χρησιμοποιηθούν τα αμερικανικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη Grey Eagle αξίας 10 εκατομμυρίων δολαρίων ενάντια σε «στρωμένες» και «μεγάλες» αντιαεροπορικές άμυνες που περιλαμβάνουν συστήματα αεράμυνας S-300, Buk, Tor-M2 και Panstir.

Αυτά ελέγχονται από τη Δυτική Στρατιωτική Περιοχή της Ρωσίας που συνορεύει με την περιοχή Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας.

Άρθρο του  Foreign Policy ανέφερε ότι είχαν προκύψει διαφορές μεταξύ των στρατευμάτων πρώτης γραμμής, της αεροπορίας και του ανώτερου ουκρανικού Γενικού Επιτελείου, με το τελευταίο συνεχίζει να πιέζει για μεγάλη εξάρτηση από τα drones.

Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος Bayraktar TB2 ήταν αποτελεσματικό κατά των ρωσικών τεθωρακισμένων και υλικοτεχνικών υποδομών τις πρώτες ημέρες του πολέμου πριν αρχίσει να καταρρίπτεται μαζικά, αναγκάζοντας τους Ουκρανούς να μειώσουν τη χρησιμοποίηση τους σε 20 με 30 εξόδους την ημέρα.

Επιπλέον, η επιτυχία τους ήταν απλώς τακτική. Η Ρωσία πέτυχε τους περισσότερους στρατηγικούς και τακτικούς της στόχους, με τον μεγαλύτερο να είναι η πτώση της Μαριούπολης, όπου σχεδόν 2.000 μέλη της Ταξιαρχίας Αζόφ παραδόθηκαν στα μέσα Μαΐου.

Στα ανατολικά στο Ντονμπάς, ο ίδιος ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βλαντιμίρ Ζελένσκι παραδέχτηκε ότι οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις έχαναν «100 στρατιώτες κάθε μέρα». Η Ρωσία σημειώνει αργή, αλλά ουσιαστική πρόοδο και βρίσκεται στα πρόθυρα της πλήρους διασφάλισης των αποσχισμένων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ.

Είναι ενδιαφέρον ότι αξιωματούχοι του Πενταγώνου των ΗΠΑ διστάζουν να πουλήσουν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-1c Grey Eagle στην Ουκρανία, φοβούμενοι ότι η Ρωσία μπορεί να έχει πρόσβαση στις ευαίσθητες τεχνολογίες εάν καταρριφθούν. Μια επιλογή αλλαγής των ευαίσθητων ηλεκτρονικών θα υποβάθμιζε τις δυνατότητές τους.

Λέγοντας ότι έχουν «περισσότερους πιλότους από αεροσκάφη», οι Ουκρανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι λένε ότι χρειάζονται πλατφόρμες όπως τα F-15 και τα F-16 για να εκτελέσουν πιο περίπλοκες αποστολές, και να κερδίσου τη μάχη με τη Ρωσία. Η αεροπορία τους έχει εμπλακεί σε αποστολές κυρίως αεροπορικής υποστήριξης (CAS).

Ωστόσο, οι κίνδυνοι που συνδέονται με την απόκτηση συμβατικών μαχητικών αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων είναι δύο. Η άμεση  χρησιμοποίηση τους στη μάχη χωρίς επαρκή εκπαίδευση για την κατανόηση των χαρακτηριστικών και των πλεονεκτημάτων κάθε αεροπλάνου και την ανάπτυξη τακτικής ,διαρκεί αρκετούς μήνες.

Χρειάζεται μακρά διαδικασία του Κογκρέσου για να επιτραπεί η πώλησή τους, ακολουθούμενη από τις εμπορικές λεπτομέρειες και την τελική άφιξη των αεροπλάνων,διαδικασία η οποία διαρκεί χρόνια. Οι Ουκρανοί πιλότοι και το προσωπικό εδάφους έχουν συνηθίσει σε αεροπλάνα της σοβιετικής εποχής με ριζικά διαφορετικές φιλοσοφίες χειρισμού, σχεδίασης, ελέγχου και συντήρησης.

Δεύτερον, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε αρνηθεί την πώληση του ATACMS και  του HIMARS για να αποτρέψει την Ουκρανία να κλιμακώσει τη σύγκρουση.

Είναι επομένως απίθανο να υποστηρίξει ακόμη μεγαλύτερες και πιο καταστροφικές πλατφόρμες όπως μαχητικά αεροσκάφη.

Drones Bayraktar TB2

Το TB-2 έγινε γνωστό στον πόλεμο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ τον Σεπτέμβριο του 2020, όπου βίντεο δείχνουν τα τουρκικά drones να καταστρέφουν δεκάδες μονάδες του αρμενικού πυροβολικού, αποθήκες και συστήματα αεράμυνας.

Οι τακτικές επιτυχίες και ο ρόλος τους στη συνολική νίκη του Αζερμπαϊτζάν ήταν επίσης πολύ υπερβολικός, με πολλές από τις νίκες στο πεδίο της μάχης να επιτεύχθηκαν με πυρά μεγάλης εμβέλειας και πυροβολικό – προφανώς κάτι που χρησιμοποίησε επίσης σε μεγάλο βαθμό η Ρωσία με καταστροφικές συνέπειες στην Ουκρανία.

Τις πρώτες ημέρες του πολέμου, η Ρωσία εκτόξευσε αρκετές δεκάδες πυραύλους κρουζ Kalibr εντός της Ουκρανίας, διαλύοντας στρατιωτικούς και βιομηχανικούς στόχους που υποβάθμισαν την αμυντική κατασκευαστική ικανότητα του Κιέβου.

Η τακτική  του «μακροχρόνιου πολέμου» και το να μην αναζητούν γρήγορες, αποφασιστικές νίκες τους δίνει το χρόνο να συνεχίσουν να πολεμούν μέχρι να επιτευχθούν οι στρατηγικοί τους στόχοι.

Με την Ουκρανία να έχει ομολογουμένως χάσει σχεδόν όλο το πυροβολικό, τα πυρομαχικά και τα τεθωρακισμένα της Σοβιετικής εποχής, η Ρωσία μπορεί να βασιστεί στο πεζικό και στο πυροβολικό μεγάλου βεληνεκούς για να εμπλακεί, περιορίζοντας τη χρήση των αρμάτων μάχης και του μηχανοκίνητου πεζικού.

Τα νέα όπλα έχουν δώσει στον σύγχρονο πόλεμο ένα νέο πρόσωπο, αλλά έχουν αποδειχθεί ότι δεν κρίνουν τη μάχη, με ορισμένες παραδοσιακές πρακτικές να παραμένουν επίκαιρες. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα drones είναι άχρηστα, αλλά είναι  ξεκάθαρο ότι παραμένουν εξαιρετικά ευάλωτα στους πυραύλους εδάφους-αέρος».
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail