Στις 18 Μαΐου, η Φινλανδία και η Σουηδία, στο πλαίσιο της ρωσικής ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, υπέβαλαν αιτήσεις στο Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ για ένταξη στη συμμαχία. Αρχικά, η Τουρκία εμπόδισε την έναρξη της διαδικασίας εξέτασης αυτών των αιτήσεων. Την προηγούμενη μέρα, Τουρκία, Σουηδία και Φινλανδία υπέγραψαν μνημόνιο στον τομέα της ασφάλειας, το οποίο λαμβάνει υπόψη όλες τις ανησυχίες της Άγκυρας. Η Τουρκία, με τη σειρά της, απέσυρε τις αντιρρήσεις της για την είσοδο της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.
«Όσον αφορά τη Σουηδία και τη Φινλανδία, δεν έχουμε τέτοια προβλήματα με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, τα οποία, δυστυχώς, έχουμε με την Ουκρανία... Δεν έχουμε τίποτα που θα μπορούσε να μας ανησυχήσει όσον αφορά την ένταξη της Φινλανδίας ή της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Θα ήθελα - Παρακαλώ, μόνο εμείς πρέπει να κατανοήσουμε ξεκάθαρα - δεν υπήρχε καμία απειλή πριν, στην περίπτωση της ανάπτυξης στρατιωτικού σώματος και υποδομής, θα πρέπει να απαντήσουμε κατά τρόπο αντίστοιχο και να δημιουργήσουμε τις ίδιες απειλές στα εδάφη από τα οποία θα προέλθει η απειλή» είπε ο Πούτιν σε συνέντευξη Τύπου για τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής της Κασπίας, απαντώντας στο ερώτημα πώς η ένταξη αυτών των χωρών στο ΝΑΤΟ θα επηρεάσει τις σχέσεις της Ρωσίας μαζί τους.
Αποκάλεσε επίσης ψευδή και πως «δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα» η θέση ότι ο στόχος της Ρωσίας να απωθήσει τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ από τα σύνορά της, εμποδίζοντας την ένταξη της Ουκρανίας στη συμμαχία, οδήγησε στο αντίθετο, μόνο από τη Σουηδία και τη Φινλανδία.
"Για εμάς, η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ δεν είναι καθόλου ίδια με την ένταξη της Ουκρανίας, αυτά είναι τελείως διαφορετικά πράγματα. Το καταλαβαίνουν πολύ καλά... Όχι. Αυτό είναι εντελώς διαφορετικό", τόνισε ο Ρώσος ηγέτης.
Σημείωσε ότι, σε αντίθεση με την Ουκρανία, η Σουηδία και η Φινλανδία δεν διώκουν ανθρώπους που αισθάνονται ότι ανήκουν στη ρωσική κουλτούρα.