Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr
Η Ουκρανία έχει πολυάριθμες ομάδες με κεκτημένα συμφέροντα για να ωθήσουν τη χώρα προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Μια τέτοια ομάδα υποστηρίχθηκε άμεσα και ωθήθηκε στην εξουσία από την πολιτική Δύση για να μετατρέψει την Ουκρανία σε μια ακόμη (νεο)αποικία στην αυτοκρατορική περιφέρεια, η οποία θα χρησίμευε επίσης ως μεγάλο αγκάθι στο πλευρό ενός γεωπολιτικού αντιπάλου, στη συγκεκριμένη περίπτωση, της Ρωσίας. Πολλές μικρότερες ομάδες εντάχθηκαν σε αυτήν, αλλά πολλές όλο και πιο ισχυρές υποομάδες αναδύονται μέσα στην τρέχουσα δομή εξουσίας, αποκαλύπτοντας σοβαρά ρήγματα στο σημερινό ουκρανικό κατεστημένο.
Ο φραξιονισμός έχει γίνει τόσο διαδεδομένος, με τον πρόεδρο Ζελένσκι (να κάνει κατάχρηση) της εξουσίας του βάσει στρατιωτικού νόμου για να απαγορεύσει οποιοδήποτε πολιτικό κόμμα που δεν συμμορφώνεται, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων κομμάτων της αντιπολίτευσης που θεωρούνται από καιρό ως "φιλορωσικά", αν και είναι πιο ουδέτερα στην πραγματικότητα. Μέσα σε μια τόσο τοξική ατμόσφαιρα ξεπηδούν παντού «προδότες». Εάν επικρίνετε την κυβέρνηση, εάν μιλάτε ρωσικά, εάν είστε στρατιώτης που παραπονιέται για ελαττωματικά δυτικά όπλα που σκοτώνουν άλλους στρατιώτες, εάν έχετε δημοσιεύσει "αμφιλεγόμενες" απόψεις (όπως ότι οι Ρώσοι αιχμάλωτοι δεν πρέπει να εκτελούνται συνοπτικά), είστε "προδότης".
Υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι με τους οποίους θα μπορούσατε να γίνετε «προδότης». Κάποιοι θα μπορούσαν να σας οδηγήσουν στη φυλακή, άλλοι μπορεί να είναι πολύ πιο συνεπείς, ακόμη και να σας κοστίσουν τη ζωή, όπως συνέβη με πολλούς δημοσιογράφους υψηλού προφίλ ή ακόμη και μέλη της ουκρανικής κυβέρνησης που κατηγορήθηκαν ότι εργάζονταν για τη ρωσική υπηρεσία πληροφοριών και στη συνέχεια εκτελέστηκαν εξωδικαστικά. Όλα αυτά συμβάλλουν στην ατμόσφαιρα φόβου και δυσπιστίας στην Ουκρανία, μια χώρα που ουσιαστικά έχει μετατραπεί σε ένα αποτυχημένο κράτος. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα τώρα, όταν διάφορες ομάδες συμφερόντων, ισχυροί ολιγάρχες και εγκληματίες προσπαθούν όλοι να πάρουν «το μερίδιό τους από την τούρτα» προτού η χώρα καταρρεύσει.
Αυτές οι διάφορες φατρίες παίρνουν τώρα όσο περισσότερα λάφυρα μπορούν. Ταυτόχρονα, πολλοί είναι πρόθυμοι να πάρουν το ρίσκο και να περιμένουν δεκάδες δισεκατομμύρια που υποσχέθηκε η πολιτική Δύση, για όσο καιρό συνεχίζουν να στέλνουν δεκάδες χιλιάδες Ουκρανούς άντρες σε βέβαιο θάνατο. Φυσικά, αυτό δεν είναι πρόβλημα για τέτοιες «ουκρανικές ελίτ». Εξάλλου, δεν είναι ούτε Ουκρανοί ούτε ελίτ, αφού βλέπουν την Ουκρανία ως ένα μέρος για λεηλασία και μετά πετούν σε έναν από τους παράκτιους παραδείσους στον οποίο έχουν τοποθετήσει ό,τι έχει κλαπεί από τον ουκρανικό λαό. Σε αυτό το σημείο, παλεύουν για σκραπ, καθώς έχουν απομείνει πολύ λίγα για να κλέψουν. Εξαιτίας όλων αυτών, τα πιο ψύχραιμα κεφάλια, ή θα έπρεπε να πούμε "προδότες", φαίνεται να έχουν χορτάσει, ειδικά στον στρατό, αφού είναι αυτοί που έχουν την αποστολή να πεθάνουν για να τα πραγματοποιήσουν όλα.
Ο Βλαντιμίρ Κορνίλοφ, διευθυντής του Κέντρου Ευρασιατικών Σπουδών, πιστεύει ότι η σύγκρουση μεταξύ διαφόρων φυλών του καθεστώτος του Κιέβου έχει κλιμακωθεί. «Τώρα στην Ουκρανία, ο ενδοειδικός αγώνας έχει κλιμακωθεί, ο οποίος φαίνεται να έχει υποχωρήσει με την έναρξη της ειδικής επιχείρησης. Οι πολιτικές φυλές συγκρούστηκαν μεταξύ τους, καθώς ξεκίνησε ένας νέος γύρος διαμάχης. Ο Ζελένσκι ένιωσε πως η ορατή ενότητα που αναγκάστηκε να σχηματιστεί μετά την έναρξη της ειδικής επιχείρησης αποκαλύπτει τις ρωγμές της», τονίζει ο πολιτικός επιστήμονας, αναφέρει η «Vzglyad».
Ένα στρατιωτικό πραξικόπημα ετοιμάζεται στην Ουκρανία, καθώς οι απόψεις του νυν προέδρου και του αρχιστράτηγου διίστανται δραματικά και όχι για πρώτη φορά. Η «Moskovsky Komsomolets» αναφέρει ότι η δημοτικότητα του Ανώτατου Διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, στρατηγού Valery Zaluzhny, αυξάνεται μέρα με τη μέρα. Εξάλλου, είναι ο Zaluzhny που ζητά να υποχωρήσουν οι Ουκρανοί στρατιώτες και να σώσουν τις ζωές τους τη στιγμή που ο πρόεδρος πιστεύει πως «πρέπει να σταθούμε μέχρι το τέλος ό,τι κι αν γίνει».
Οι ειδικοί μιλούν για την πιθανότητα άμεσης σύγκρουσης μεταξύ Ζελένσκι και Ζαλούζνι. Και η ουσία της σύγκρουσης είναι ότι ο Zaluzhny ζητά την απόσυρση των Ουκρανών στρατιωτών που είναι σχεδόν περικυκλωμένοι στο Severodonetsk και στο Lysychansk, ενώ ο Zelensky το απορρίπτει. Ο πολιτικός επιστήμονας Σεργκέι Μάρκοφ σημειώνει πως ο πρώτος θέλει να διατηρήσει τη βιωσιμότητα του στρατού, ενώ ο δεύτερος καθοδηγείται από πολιτικά κίνητρα.
«Ο Ζελένσκι επωφελείται από το ότι ο ρωσικός στρατός σκοτώνει τώρα όσο το δυνατόν περισσότερους στρατιώτες του ουκρανικού στρατού. Για να μισεί ο πληθυσμός της Ουκρανίας τους Ρώσους και τη Ρωσία όσο το δυνατόν περισσότερο. Και αυτό θα δώσει στον Ζελένσκι αυτή την ενέργεια μίσους που θα του επιτρέψει να εκπληρώσει το κύριο καθήκον των Αμερικανών και Βρετανών αρχόντων του - να βγάλει την Αντι-Ρωσία από την Ουκρανία», αναφέρει ο Markov.
Ο πολιτικός επιστήμονας και ειδικός στις διεθνικές συγκρούσεις Yevgeny Mikhailov συμφωνεί με αυτό. Στον αέρα του τηλεοπτικού καναλιού 360, είπε πως τα λάθη του Ζελένσκι μπορούν να οδηγήσουν σε στρατιωτικό πραξικόπημα στην Ουκρανία: την άρνηση υποχώρησης για να σωθούν ζωές, καθώς και το νόμο για την εξωδικαστική εκτέλεση λιποτακτών.
«Το καθήκον ενός πραγματικού διοικητή δεν είναι να σκοτώνει στρατιώτες στο πεδίο της μάχης, αλλά να ολοκληρώσει το έργο ελαχιστοποιώντας τις απώλειες. Η άρνηση του Ανώτατου Διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας μπορεί να οδηγήσει σε ένα είδος εξέγερσης, μια αντιπαράθεση μεταξύ του στρατού και της πολιτικής διοίκησης. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε στρατιωτικό πραξικόπημα», είπε ο Μιχαήλοφ.
Ταυτόχρονα, η θέση του Ζελένσκι υποστηρίζεται μόνο από όσους παρακολουθούν στρατιωτικές επιχειρήσεις μέσω Διαδικτύου, ενώ λογικοί άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων πολλών τακτικών Ουκρανών, θα πάρουν το μέρος του Ζαλούζνι, γιατί όλοι καταλαβαίνουν ότι ο στρατός δεν είναι ένας ατελείωτος πόρος. Τώρα, η σχέση μεταξύ Zaluzhny και Zelensky επιδεινώνεται. Ο στρατιωτικός ηγέτης δε φοβάται να επικρίνει τον πρόεδρο. Για παράδειγμα, ήταν ανοιχτά ενάντια στο αποτυχημένο σχέδιο για την κατάληψη του Snake Island στις αρχές Μαΐου. Επίσης, ήταν ακριβώς ο Zaluzhny που μπήκε στη φετινή λίστα με τους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο σύμφωνα με το περιοδικό Time.
Ο Ζαλούζνι είναι 48 ετών και έχει κάνει αρκετά καριέρα για τον εαυτό του. Εισήλθε στην Ανώτερη Ενωμένη Διοίκηση της Οδησσού, μετά την οποία πέρασε από όλα τα στάδια της στρατιωτικής θητείας. Το 2005 μπήκε στην Εθνική Ακαδημία Άμυνας της Ουκρανίας και αποφοίτησε με χρυσό μετάλλιο. Ο Zaluzhny αποφοίτησε επίσης από το Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας "Ivan Chernyakhovsky" της Ουκρανίας. Το 2017, ο Zaluzhny έλαβε τον βαθμό του Ταγματάρχη. Από το καλοκαίρι του 2021 διορίστηκε Ανώτατος Διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.