Συνάντηση Του Φραγκίσκου και του Βλαντιμίρ Πούτιν στο Βατικανό τον Ιούνιο του 2015: Ειδήσεις του Βατικανού |
Σε δηλώσεις που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη από το περιοδικό Ιησουιτών La Civiltà Cattolica, οι Ρωμαιοκαθολικοί ηγέτες ανέφεραν ότι η ρωσική εισβολή "ίσως προκλήθηκε με κάποιο τρόπο" ενώ ανέφεραν για άλλη μια φορά ότι υπήρχαν ενδείξεις ότι το ΝΑΤΟ γαύγιζε στη πόρτα της Ρωσίας τις παραμονές του πολέμου.
Ο ποντίφικας καταδίκασε ακόμα αυτό που αποκάλεσε «αγριότητα και σκληρότητα των ρωσικών στρατευμάτων», προειδοποιώντας παράλληλα ενάντια σε μια καθαρή «καλή εναντίον κακού» παραμυθένια αφήγηση της σύγκρουσης.
Όπως και με τα αρχικά παρόμοια σχόλιά του που έγιναν στις αρχές Μαΐου, αυτές οι τελευταίες δηλώσεις προκάλεσαν την οργή των δυτικών ειδήμονων που ζήτησαν κλιμάκωση της στρατιωτικής υποστήριξης προς την Ουκρανία εις βάρος του διαλόγου με τη Μόσχα για τη διαπραγμάτευση μιας διευθέτησης για τον τερματισμό του πολέμου:
"Πρέπει να απομακρυνόμαστε από το συνηθισμένο μοτίβο του «μικρού καλού ιππότη και του κακού λύκου» , δήλωσε ο Francis. "Κάτι παγκόσμιο αναδύεται και τα στοιχεία είναι πολύ συνυφασμένα".
Τότε ήταν που στη συνέντευξη έδωσε περισσότερο πλαίσιο στις δηλώσεις του στις αρχές Μαΐου για τον πόλεμο. Είπε ότι μερικούς μήνες πριν από την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου, συναντήθηκε με έναν "σοφό" αρχηγό κράτους - αν και ο Φράνσις δεν τον κατονόμασε.:
"... Ενας σοφός άνθρωπος που μιλάει ελάχιστα, ένας πολύ σοφός άνθρωπος πράγματι ... Μου είπε ότι ανησυχούσε πολύ για το πώς κινείται το ΝΑΤΟ. Τον ρώτησα γιατί, και απάντησε: "Γαβγίζουν στις πύλες της Ρωσίας. Δεν καταλαβαίνουν ότι οι Ρώσοι είναι αυτοκρατορικοί και δεν μπορούν να έχουν καμία ξένη δύναμη να τους πλησιάζει..'"
"Κατέληξε, "Η κατάσταση θα μπορούσε να οδηγήσει σε πόλεμο". Αυτή ήταν η γνώμη του. Στις 24 Φεβρουαρίου ξεκίνησε ο πόλεμος. Ο αρχηγός του κράτους ήταν σε θέση να διαβάσει τα σημάδια του τι συνέβαινε."
Πρόσθεσε: «Δεν βλέπουμε όλο το δράμα να εκτυλίσσεται πίσω από αυτόν τον πόλεμο, ο οποίος, ίσως, είτε προκλήθηκε είτε δεν αποτράπηκε."
Ο Πάπας επανέλαβε επίσης ότι η βιομηχανία όπλων στη Δύση επωφελείται από την αιματοχυσία: «Σημειώνω επίσης το ενδιαφέρον για τη δοκιμή και την πώληση όπλων. Είναι πολύ λυπηρό, αλλά στο τέλος της ημέρας αυτό διακυβεύεται", ανέφερε στη συνέντευξη.
"Κάποιος μπορεί να μου πει σε αυτό το σημείο: αλλά είστε υπέρ του Πούτιν! Όχι, δεν είναι έτσι.. Θα ήταν απλοϊκό και λανθασμένο να πούμε κάτι τέτοιο. Είμαι απλώς κατά της μετατροπής μιας περίπλοκης κατάστασης σε διάκριση μεταξύ καλών και κακών, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ρίζες και τα ιδιοτελή συμφέροντα, τα οποία είναι πολύ περίπλοκα. Αν και είμαστε μάρτυρες της αγριότητας και της σκληρότητας των ρωσικών στρατευμάτων, δεν πρέπει να ξεχνάμε τα προβλήματα και να επιδιώκουμε την επίλυσή τους", εξήγησε.
Σύμφωνα με τα Νέα του Βατικανού, ο ποντίφικας περιέγραψε επιπλέον ότι ακόμη και πέρα από την Ουκρανία-Ρωσία, "ο κόσμος βρίσκεται σε πόλεμο...
"Βλέπουμε τι συμβαίνει τώρα στην Ουκρανία με κάποιο τρόπο, καθώς είναι πιο κοντά μας και τσιμπάει περισσότερο τις ευαισθησίες μας. Αλλά υπάρχουν και άλλες χώρες μακριά – σκεφτείτε ορισμένα μέρη της Αφρικής, της βόρειας Νιγηρίας, του βόρειου Κονγκό – όπου ο πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη και κανείς δεν νοιάζεται. Σκέψου τη Μιανμάρ και τους Ροχίνγκια. Ο κόσμος είναι σε πόλεμο. Σήμερα, για μένα, ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος έχει κηρυχθεί.."
Την τελευταία φορά που άφησε να εννοηθεί ότι η Δύση ευθύνεται τουλάχιστον εξίσου για τον εξελισσόμενο πόλεμο της Ουκρανίας, μια χιονοστιβάδα επιθέσεων και αποδοκιμασιών εκδόθηκαν από Αμερικανούς και Δυτικούς αξιωματούχους, υποδηλώνοντας ότι και ο φιλελεύθερος Πάπας Φραγκίσκος έχει «συμβιβαστεί» με τον Πούτιν (ειρωνικά μια κηλίδα που συνήθως προορίζεται για τον Τραμπ ή τους Ρεπουμπλικάνους γενικότερα).
Ο ποντίφικας καταδίκασε ακόμα αυτό που αποκάλεσε «αγριότητα και σκληρότητα των ρωσικών στρατευμάτων», προειδοποιώντας παράλληλα ενάντια σε μια καθαρή «καλή εναντίον κακού» παραμυθένια αφήγηση της σύγκρουσης.
Όπως και με τα αρχικά παρόμοια σχόλιά του που έγιναν στις αρχές Μαΐου, αυτές οι τελευταίες δηλώσεις προκάλεσαν την οργή των δυτικών ειδήμονων που ζήτησαν κλιμάκωση της στρατιωτικής υποστήριξης προς την Ουκρανία εις βάρος του διαλόγου με τη Μόσχα για τη διαπραγμάτευση μιας διευθέτησης για τον τερματισμό του πολέμου.