Του Andrew Korybko - oneworld.press / Παρουσίαση Freepen.gr
Όσον αφορά το Μπαγκλαντές, το κοινοβούλιο του ζήτησε την περασμένη εβδομάδα να παραδώσει η Ρωσία 200.000 τόνους σιταριού εντός των επόμενων 60-90 ημερών αφότου η γειτονική Ινδία περιόρισε τις εξαγωγές στον παραδοσιακό εταίρο της, προκειμένου να διασφαλίσει την εγχώρια επισιτιστική της ασφάλεια. Όσο για τη Σρι Λάνκα, η πρόσφατη αγορά ενός ρωσικού πετρελαιοφόρου απέτρεψε την επιδείνωση της οικονομικής κατάρρευσης αυτής της χώρας, γι' αυτό και στέλνει δύο υπουργούς στη Ρωσία αυτή την εβδομάδα για να διαπραγματευτεί περισσότερες τέτοιες εισαγωγές. Μέσω των εξαγωγών τροφίμων και καυσίμων στο Μπαγκλαντές και τη Σρι Λάνκα, η Ρωσία δείχνει πως έχει την πλάτη των ανθρώπων της στην οικονομική κρίση.
Όχι μόνο είναι οι παραδοσιακοί εταίροι της στην περιοχή, αλλά εφαρμόζουν επίσης μια πολιτική ουδετερότητας αρχών έναντι της συνεχιζόμενης ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αν είχαν συνθηκολογήσει με την πίεση της Δύσης να καταδικάσουν τη Ρωσία πριν της επιβάλει κυρώσεις, και οι δύο θα είχαν κάψει τις γέφυρες τους με αυτή την εμπορευματική υπερδύναμη και ο λαός τους θα ήταν πολύ χειρότερα ως αποτέλεσμα. Αυτή η παρατήρηση δείχνει πως οι σχέσεις τους με τη Ρωσία είναι συμβιωτικές: η κατ' αρχήν ουδετερότητά τους διευκολύνει τη γεωοικονομικά καθοδηγούμενη «Επιστροφή στη Νότια Ασία» της Ρωσίας, η οποία τους βοηθά να επιβιώσουν από την κρίση.
Ο ελέφαντας στην περιοχή, θα λέγαμε, είναι το Πακιστάν, το οποίο εξακολουθεί να εφαρμόζει επίσημα την πολιτική ουδετερότητας αρχών του πρώην πρωθυπουργού Khan απέναντι στην ουκρανική σύγκρουση, αλλά δεν έχει ακολουθήσει ακόμη τα βήματα των ομοίων του από το Μπαγκλαντές και τη Σρι Λάνκα αγοράζοντας τρόφιμα ή/και καύσιμα με έκπτωση από τη Ρωσία, αν και ο πρεσβευτής της Ρωσίας στο Πακιστάν επιβεβαίωσε ωστόσο πως η αδυναμία της κρατικά ελεγχόμενης Pakistan International Airlines να πληρώσει τα τέλη υπερπτήσεων της Ρωσίας υποδηλώνει πως το κράτος δε χρησιμοποιεί τη συμφωνία ανταλλαγής νομισμάτων με την Κίνα για την οποία μίλησε ο πρεσβευτής του Πακιστάν στη Ρωσία στις αρχές Ιουνίου.
Είπε στο Valdai Club κατά τη διάρκεια της πρώτης του διάσκεψης για τις διμερείς σχέσεις πως οι επιχειρηματίες της χώρας του χρησιμοποιούν ήδη αυτή τη λύση για να συνεχίσουν το εμπόριο με τη Ρωσία. Όπως και να έχει, αυτό το κανάλι προφανώς δεν χρησιμοποιείται ακόμη από το ίδιο το κράτος για τη διευκόλυνση πιθανών μειωμένων εισαγωγών τροφίμων ή/και καυσίμων από τη Ρωσία που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τον λαό της να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση που ακολούθησε το μεταμοντέρνο πραξικόπημα στις αρχές Απριλίου κατά του πρώην Πρωθυπουργού Χαν. Στο μεταξύ, η οπτική του Μπαγκλαντές και της Σρι Λάνκα με τις δικές τους ρωσικές συμφωνίες αντανακλάται αρνητικά στο Πακιστάν.
Ακριβώς όπως η Ρωσία έχει την πλάτη των δύο πρώτων στην οικονομική κρίση, έτσι και το Πακιστάν, αν και το προνόμιο είναι καθαρά αυτής της χώρας εάν θα λάβει τη βοήθειά της μέσω εισαγωγών εμπορευμάτων με έκπτωση ή όχι. Μπορεί να συμβαίνουν λίγο περισσότερα στα παρασκήνια από όσα γνωρίζει το κοινό, συμπεριλαμβανομένης της κερδοσκοπικής αμερικανικής πίεσης στην κυβέρνηση μετά το πραξικόπημα, αλλά οι παρατηρητές δεν μπορούν να κατηγορηθούν που εγείρουν ερωτήματα σχετικά με το γιατί το Μπαγκλαντές και η Σρι Λάνκα συνάπτουν συμφωνίες με τη Ρωσία για τα εμπορεύματα, ενώ το Πακιστάν όχι παρά το ότι βρίσκεται σε παρόμοια δύσκολη οικονομική κατάσταση λόγω της κρίσης.
Σε κάθε περίπτωση, η τάση που πρέπει να προσέξουμε είναι πως η «Επιστροφή στη Νότια Ασία» της Ρωσίας καθοδηγείται από γεωοικονομικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένου του αγωγού αερίου του Pakistan Stream (PSGP) που βρισκόταν στο χείλος της επίσημης υπογραφής με το Ισλαμαμπάντ πριν από τον πρώην πρωθυπουργό. Η σκανδαλώδης απομάκρυνση του υπουργού Χαν. Μέσω του συνδυασμού των εξαγωγών τροφίμων και καυσίμων (καθώς και της συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα σε σχέση με το PSGP), το Κρεμλίνο αξιοποίησε με επιτυχία το καθεστώς του ως υπερδύναμη εμπορευμάτων για να κάνει στρατηγικές εισβολές σε μια από τις πιο δυναμικές περιοχές της Ευρασίας, η οποία επιταχύνει την παγκόσμια συστημική μετάβαση στην πολυπολικότητα.