Η Ευρωπαϊκή Ένωση έγινε ο κύριος παράγοντας που επέβαλε κυρώσεις στη Ρωσία, οι οποίες έπληξαν την ευρωπαϊκή οικονομία. Τον Απρίλιο το ποσοστό ρεκόρ πληθωρισμού ήταν 7,4%, το Μάιο το ρεκόρ καταρρίφθηκε και ο πληθωρισμός έφτασε στο 8,1%. Εκτός από τις αυξήσεις συναλλάγματος, σημαντικό έναυσμα για τον πληθωρισμό ήταν η άνοδος των τιμών της ενέργειας. Η τελευταία φορά που παρατηρήθηκε μια τέτοια χαλάρωση ήταν το 1999, όταν ολόκληρος ο κόσμος περνούσε την κρίση του 1998. Οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν κατά 39,2%, που είναι σχεδόν 40% υψηλότερες από όλες τις προηγούμενες τιμές. Οι υψηλότερες τιμές για τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τα προϊόντα καπνού συνέβαλαν στον πληθωρισμό, αλλά εδώ οι τιμές αυξήθηκαν κατά 7,5%. Στην πραγματικότητα, υπήρξε πληθωρισμός στην ΕΕ στο παρελθόν, αλλά η ουκρανική κρίση λειτούργησε ως καταλύτης.
Η Εσθονία, η Λιθουανία και η Βουλγαρία κατέγραψαν το υψηλότερο ποσοστό πληθωρισμού μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Στην Εσθονία, ο πληθωρισμός έφτασε στο 19%, στη Λιθουανία – 16,8%, στη Βουλγαρία – 14,4%. Η Τσεχική Δημοκρατία (14,2%), η Ρουμανία (13,8%), η Λετονία (13%), η Πολωνία (12,4%) και η Σλοβακία (11,7%) ήταν επίσης μεταξύ των χωρών με υψηλό πληθωρισμό τιμών καταναλωτή. Το Μάρτιο, η Eurostat ανέφερε πως ο ετήσιος πληθωρισμός σε 19 χώρες της ζώνης του ευρώ το Φεβρουάριο επιταχύνθηκε στο 5,9%. Ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη ήταν 6,2% το Φεβρουάριο του 2022, από 5,6% τον Ιανουάριο. Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά πληθωρισμού καταγράφηκαν στη Λιθουανία (14%), στην Εσθονία (11,6%) και στην Τσεχική Δημοκρατία (10,0%). Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 16ης Μαΐου ανέφερε ότι οι τιμές αυξήθηκαν σε ετήσια βάση από 4,6% το 4ο τρίμηνο του 2021 σε 6,1% το πρώτο τρίμηνο του 2022. Ο συνολικός πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ τον Απρίλιο του 2022 ήταν 7,5%, ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί.
Οι Ευρωπαίοι σκέφτονται τι να κάνουν. Σε αυτό το στάδιο, η πιο λογική λύση φαίνεται να είναι η αύξηση των επιτοκίων, κάτι που δεν έχει συμβεί από το 2011. Η Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εξέφρασε αυτή την ιδέα στις αρχές Μαΐου. Είπε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προσπαθήσει να λάβει άλλα μέτρα, για παράδειγμα, να σταματήσει να αγοράζει κρατικά ομόλογα και μετά θα αυξηθεί το επιτόκιο.
Η Γαλλία και η Γερμανία θα λάβουν πολλά μέτρα για τη βελτιστοποίηση της οικονομίας για να σταματήσουν την επιτάχυνση του πληθωρισμού. Ο πληθωρισμός στη Γερμανία ήταν κοντά στο 7,9% το Μάιο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις για τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η αύξηση της τιμής ανήλθε στο 8,7%. Ως μέτρο επίλυσης της κρίσης, η κυβέρνηση της χώρας μείωσε το φόρο στη βενζίνη και το ντίζελ και από την 1η Ιουνίου εισήγαγε μειωμένους ναύλους στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Την 1η Ιουνίου, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, σοσιαλδημοκράτης, είπε πως ήθελε να φέρει κοντά τους εργοδότες και τα συνδικάτα σε «συντονισμένη δράση» για να βρουν τρόπους να αποτρέψουν ένα πληθωριστικό σπιράλ.
Η γαλλική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,2% το πρώτο τρίμηνο σε σύγκριση με τους προηγούμενους τρεις μήνες. Η κυβέρνηση έχει λάβει πολλά μέτρα για να προστατεύσει τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις από τον πληθωρισμό, για παράδειγμα περιορίζοντας την άνοδο των τιμών της ενέργειας στο 4%. Η Γαλλία έχει έναν από τους χαμηλότερους ρυθμούς πληθωρισμού στην Ευρωζώνη. Επιπλέον, η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή επεξεργάζεται νέα μέτρα για την προστασία της αγοραστικής δύναμης των Γάλλων.
Ο πληθωρισμός κατανέμεται άνισα στον χάρτη της Ευρώπης και εξαρτάται από την εξάρτηση της χώρας από τη ρωσική ενέργεια. Οι οικονομίες των χωρών της Βαλτικής επλήγησαν σκληρά επειδή εισήγαγαν ενεργά ρωσικό αέριο, λιγότερο από όλα στη Μάλτα, όπου ο πληθωρισμός ήταν 5,6%. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη πως πριν από τις ρωσικές κυρώσεις, οι τιμές της ενέργειας αυξάνονταν σταδιακά.
* πληροφορίες southfront.org