Η κυβέρνηση Μητσοτάκη απενεργοποιεί τα πεδία βολής στο Αιγαίο!

Με παιδαριώδεις και άκρως επικίνδυνες κινήσεις ανοίγει στον Ερντογάν τον δρόμο για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης

Ο Ερντογάν επιδιώκει τη νομική διπλωματική και πολιτική αποδόμηση της Ελλάδας, με στόχο τον διασυρμό της χώρας διεθνώς για έλλειψη αξιοπιστίας και σοβαρότητας, ώστε να έχει τους ισχυρούς με το μέρος του (ΝΑΤΟ, ΙCΑΟ, ΙΜΟ, ΟΗΕ) για να καταλήξει στην αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης, είτε μέσω του ΔΔΧ είτε μέσω του Σ.Α. ΟΗΕ ή με διμερή ελληνοτουρκική συμφωνία και να γίνει αναίμακτα η μοιρασιά του Αιγαίου.

Για να πετύχει τον στόχο του ο Ερντογάν, εφευρίσκει, εκμεταλλεύεται και αξιοποιεί τις πλείστες επιπόλαιες, ψευδείς και εξόχως επικίνδυνες ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης, για να καταστήσει διεθνώς αναξιόπιστη και αφερέγγυα την Ελλάδα, με αποτέλεσμα άπαντες οι υποτιθέμενοι σύμμαχοι της χώρας (ΗΠΑ, Ε.Ε., ΝΑΤΟ) να δηλώνουν «λύστε τις διάφορες σας με διαπραγματεύσεις», δηλαδή ξεκάθαρα μοιρασιά του Αιγαίου. Και τούτο, καθώς διαφορές μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας δεν υφίστανται, παρά μόνον τουρκικές πάγιες επεκτατικές βλέψεις σε βάρος της χώρας, καθ’ όσον, αν δεν υπήρχαν οι τουρκικές βλέψεις, ακόμα και η μόνη διαφορά για ΑΟΖ – ΥΦ, που ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι υπάρχει, θα είχε οροθετηθεί – διευθετηθεί.

Τούτη τη φορά η Άγκυρα έβαλε στο μάτι τη λειτουργία των ελληνικών πεδίων βολής στο Αιγαίο, κατηγορώντας την Ελλάδα ότι δεν σέβεται την υπογραφή της στο Μνημόνιο Παπούλια – Γιλμάζ, πετυχαίνοντας την εξάμηνη αναστολή λειτουργίας τους, ενώ η Άγκυρα εξακολουθεί κανονικά τις παράνομες ασκήσεις της στο Αιγαίο, χωρίς αντίδραση της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Αναλυτικότερα, η Άγκυρα ζήτησε στις 14 Ιουνίου από την ΥΠΑ Ελλάδας να εκδώσει τρεις διεθνείς αγγελίες για εκτέλεση τουρκικών αεροναυτικών ασκήσεων με πυρά (ASFAO) στο Αιγαίο, σε τρεις περιοχές από 16 Ιουνίου έως 31 Δεκεμβρίου 2022 (βλέπε χάρτη 1).

 

Οι τρεις παράνομες τουρκικές περιοχές ασκήσεων

Η ΥΠΑ Ελλάδας δεν εξέδωσε αγγελίες, διότι οι περιοχές των τουρκικών ασκήσεων καταλαμβάνουν ελληνική κυριαρχία και όχι μόνο, καθώς κάνουν σμπαράλια το Αιγαίο.
Ωστόσο, η Άγκυρα εξέδωσε στις 14/06/22 παράνομα τρεις διεθνείς αγγελίες για τις τρεις αυτές περιοχές ασκήσεων στο FIR Αθηνών και επιπλέον επιχειρεί για πρώτη φορά να διασύρει διεθνώς την Ελλάδα ότι παρανομεί σε μόνιμη βάση και παραβιάζει ακόμα και το Μνημόνιο Παπούλια – Γιλμάζ 1988 (MOU) – δηλαδή η Ελλάδα δεν σέβεται την υπογραφή της.

Η Άγκυρα βρήκε μια νέα επεκτατική μέθοδο για να επιχειρήσει να ξεφτιλίσει την Ελλάδα διεθνώς και να υποστηρίξει την -κατ’ αυτήν- ασυνέπεια, την αφερεγγυότητα και τη διεθνή παρανομία της Αθήνας. Η Άγκυρα έβγαλε από το χρονοντούλαπο του 1978 την επιδίωξή της να εγκαταστήσει μόνιμα τουρκικά πεδία βολής στο Αιγαίο (βλέπε χάρτη 2).

 

Από το 1978, όπως φαίνεται στον χάρτη, η Τουρκία επιδιώκει να αποκτήσει παράνομα μόνιμα πεδία βολής μέσα στο FIR Αθηνών

Προς τούτο στοχοποιεί τα ελληνικά πεδία βολής στο Αιγαίο, κατηγορώντας την Ελλάδα ότι εκτός των άλλων παραβιάζει και το MOU (σ.σ.: τα πεδία βολής είναι εξόχως κρίσιμα για τις Ένοπλες Δυνάμεις, διότι σε αυτά ασκούνται σε συνθήκες μάχης και διότι τα πεδία βολής δημιουργούν τείχος προστασίας – πεδίο Άνδρου για την Αθήνα, πεδίο Ψαθούρας για τη Θεσσαλονίκη και πεδίο Κρήτης για το Ηράκλειο). Τη μέθοδο αυτή η Άγκυρα τη βασίζει στην κομματική και την επιπόλαιη πολιτική της κυβέρνησης, η οποία όχι μόνο δεν θεράπευσε τις αμαρτίες των προηγούμενων κυβερνήσεων, αλλά δημιούργησε πολλαπλάσιες, θέτοντας σε μέγιστο κίνδυνο τα εθνικά συμφέροντα της χώρας.

Η Άγκυρα αιτιολογεί τους λόγους

Και στις τρεις τουρκικές αγγελίες η Άγκυρα θέτει μια παρατήρηση (remarks), με την οποία αιτιολογεί τους λόγους για τους οποίους εξέδωσε τις τρεις αγγελίες. Στην παρατήρηση αναγράφει: «Η παρούσα αγγελία έχει εκδοθεί με βάση την αμοιβαιότητα / ανταποδοτικότητα (reciprocity), καθώς τα ελληνικά πεδία βολής LGD-65 (Ψαθούρα στην Κασσάνδρα), LGD-68 (στην Άνδρο) και LGC-101 (στην Κρήτη), μολονότι κείνται στον διεθνή εναέριο χώρο και στη διεθνή θάλασσα, η Ελλάδα τα έχει εντάξει στο εγχειρίδιο Αεροπορικών Πληροφοριών Ελλάδας της ΥΠΑ (AIP Greece) μονίμως και από την αρχή του χρόνου πλήρως ενεργοποιημένα, από το 2020, γεγονός που παραβιάζει το Μνημόνιο Παπούλια – Γιλμάζ (MOU)».

Οι τουρκικές αγγελίες εκδόθηκαν στις 14 Ιουνίου, με έναρξη των ασκήσεων στις 16 Ιουνίου και πέρας στις 30 Δεκεμβρίου 2022. Το γεγονός αυτό θέτει από την πλευρά της Τουρκίας στα άχρηστα το ΜΟU, το οποίο απαγορεύει τις ασκήσεις από 15 Ιουνίου έως 15 Σεπτεμβρίου. Όμως, η Άγκυρα την ευθύνη παραβίασης τη χρεώνει στην Ελλάδα, η οποία από την 1/1/2022 μέχρι 16/6/2022 έχει ενεργοποιημένα παράνομα κατά την Τουρκία τα τρία εν λόγω πεδία βολής.

Η ενεργοποίηση των τριών ελληνικών πεδίων βολής όχι μόνο για έξι μήνες που επικαλείται η Άγκυρα, αλλά για ολόκληρο το 2022, 2023, 2024, κ.λπ. δεν παραβιάζει το ΜΟU, διότι αυτά καλύπτουν πέρα από διεθνή εναέριο χώρο και διεθνή θάλασσα και ελληνική κυριαρχία και έτσι δεν εμπίπτουν στους περιορισμούς του ΜΟU. Πέραν αυτών, τα εν λόγω ελληνικά πεδία βολής δεν εμπίπτουν στους περιορισμούς του ΜΟU, δεδομένου ότι ως «επικίνδυνες περιοχές» (Dangerous areas) είχαν εγκριθεί από διεθνείς οργανισμούς πολύ προγενέστερα του ΜΟU και μάλιστα με την αποδοχή της Αγκύρας.

Παρά ταύτα η Άγκυρα από το πουθενά εγείρει θέμα πεδίων βολής για να διασύρει τη χώρα διεθνώς ότι την παραβατικότητα στην περιοχή ασκεί η Ελλάδα, η οποία είναι αναξιόπιστη και αφερέγγυα διότι δεν σέβεται την υπογραφή της στο ΜΟU. Οι τρεις περιοχές των τουρκικών ασκήσεων που φαίνονται στον χάρτη 1 καταλαμβάνουν ελληνική κυριαρχία και δημιουργούν μείζονα προβλήματα στην ασφάλεια πτήσεων και την εναέρια κυκλοφορία, διότι αποκόπτουν διεθνείς αεροδιαδρόμους του FIR Αθηνών και εμποδίζουν τις προσεγγίσεις των πολιτικών αεροσκαφών σε πλείστα ελληνικά αεροδρόμια.

Πέραν αυτών, η περιοχή της τουρκικής άσκησης μεταξύ Σαμοθράκης και Λήμνου (βλέπε χάρτη 3) παρουσιάζει ιδιαιτερότητες που αποδεικνύουν ξεκάθαρα τις επεκτατικές βλέψεις της Αγκύρας σε βάρος Ελλάδας και αποδεικνύουν τη μόνιμα διαχρονική τουρκική παρανομία και παραβατικότητα του συνόλου της διεθνούς νομιμότητας. Και τούτο διότι η τουρκική περιοχή μεταξύ Σαμοθράκης και Λήμνου καταλαμβάνει ελληνική κυριαρχία ακόμα και στα χωρικά ύδατα, δημιουργεί μείζον πρόβλημα στον αεροδιάδρομο G-33 και πρόβλημα ασφάλειας πτήσης στις αφίξεις και τις αναχωρήσεις αεροσκαφών στο αεροδρόμιο Λήμνου, ενώ η περιοχή αυτή της τουρκικής άσκησης δεσμεύεται για έξι μήνες, κάτι που το απαγορεύουν ο ICAO και το ΜΟU.

 

Η περιοχή της τουρκικής άσκησης μεταξύ Σαμοθράκης και Λήμνου παρουσιάζει ιδιαιτερότητες που αποδεικνύουν ξεκάθαρα τις επεκτατικές βλέψεις της Αγκύρας σε βάρος της Ελλάδας

Πέραν αυτών, με την ενέργειά της αυτή η Άγκυρα προσπαθεί σήμερα, λόγω αδράνειας της κυβέρνησης, να αναβιώσει και να παγιώσει προσπάθεια από το 1978 για συνδιαχείριση στο Αιγαίο και τούτο διότι το 1978 η Άγκυρα προσπάθησε πονηρά να ιδρύσει 21 πεδία βολής στο FIR Αθηνών. Η πονηρία έγκειται στο γεγονός ότι ζήτησε την έγκρισή τους από τον IΜO και όχι από τον αρμόδιο ΙCΑΟ, διότι γνώριζε εκ προοιμίου ότι με βάση τη Σύμβαση Σικάγο, ο ΙCΑΟ δεν θα ενέκρινε, έτσι το θέμα πάγωσε μέχρι σήμερα, καθ’ όσον ο ΙΜΟ δήλωσε αναρμόδιος για την έγκρισή τους.

Ευκαιρία νομιμοποίησης των παράνομων τουρκικών πεδίων βολής

Όμως, η Τουρκία βρίσκει τώρα την ευκαιρία να νομιμοποιήσει τα παράνομα τουρκικά πεδία βολής του 1978 και επανέρχεται στο θέμα των παράνομων πεδίων βολής της στο Αιγαίο, με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η οποία από τον Δεκέμβριο 2020 με ανόητο τρόπο καταχώρισε στο AIP Greece μονίμως ενεργοποιημένα, ετησίως, τα ελληνικά πεδία βολής. Δι’ αυτού του τρόπου η κυβέρνηση Μητσοτάκη παραδέχεται επισήμως ότι παραβιάζει μονίμως το Μνημόνιο Παπούλια – Γιλμάζ, το οποίο απαγορεύει τη δέσμευση μεγάλων περιοχών στο Αιγαίο για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Έτσι, η κυβέρνηση, μολονότι είχε όλα τα στοιχεία που προαναφέρθηκαν για να διεθνοποιήσει την τουρκική παραβατικότητα, ενήργησε κουτοπόνηρα, με αποτέλεσμα να ρεζιλεύεται διεθνώς και να θέτει τα εθνικά συμφέροντα του Αιγαίου από τον 23ο μεσημβρινό (Λακωνικός – Θερμαϊκός Κόλπος και ανατολικά) σε μέγιστο κίνδυνο, να μετατρέπονται αυτά σε παλίρροια και να οδεύουν ανατολικά στην αγκαλιά του Ερντογάν και μάλιστα χωρίς επιστροφή. Η Αθήνα απάντησε στις 14 Ιουλίου στην Άγκυρα με τρεις αγγελίες, στις οποίες περιέχονται οι παρανομίες και οι παραβιάσεις των ΟΗΕ ΙΜΟ ΙCΑΟ από την Τουρκία, καθώς επίσης και η τουρκική παραβίαση του ΜΟU, διότι οι τρεις τουρκικές ασκήσεις θα εκτελούνται για έξι μήνες από 16 Ιουνίου μέχρι 30 Δεκεμβρίου 2022.

Στις τρεις απαντητικές αγγελίες της η Αθήνα, αφού περνά από την κατάληψη ελληνικής κυριαρχίας το μπλοκάρισμα των αεροδρομίων κ.λπ. από τις τουρκικές ασκήσεις, θέτει και αυτή παρατηρήσεις για να απαντήσει στις αντίστοιχες τουρκικές. Στις παρατηρήσεις των ελληνικών αγγελιών αναγράφεται: «Τα πεδία βολής 65, 68, 101, σύμφωνα με τις διατάξεις του ΜΟU, είναι δεόντως ελεγχόμενες περιοχές (designated areas) εντός του FIR Αθηνών, έχουν καταχωριστεί στο ΑΙP Greece και επομένως δεν μπορεί να επικαλεστεί η Τουρκία αμοιβαιότητα ή αντεκδίκηση για τις τρεις περιοχές της τουρκικής άσκησης».

Η απάντηση αυτή της Αθήνας καλύπτει έστω και γενικά αντιμετωπίζει τις αιτιάσεις της Αγκύρας ότι η Ελλάδα με τη συνεχή ενεργοποίηση των εν λόγω πεδίων βολής παραβιάζει το ΜΟU. Όμως, στους διορισμένους αρεστούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη επικράτησε η «λογική» της κουτοπονηριάς και της… κωλοτούμπας.

Η κυβέρνηση με τις παρατηρήσεις της ισχυρίζεται ότι οι περιοχές των εν λόγω πεδίων βολής είναι ελεγχόμενες (designated areas). Με την αναγραφή στις ελληνικές αγγελίες του όρου designated areas αυτομάτως η Αθήνα φαίνεται διεθνώς ότι παραβιάζει τον ICAΟ, που απαγορεύει στις χώρες καθορισμό ελεγχόμενων περιοχών σε διεθνή θάλασσα και διεθνή εναέριο χώρο, όπως είναι κατά 98% οι περιοχές στα πεδία βολής.

Στις 17 Ιουνίου 2022 η κυβέρνηση με κουτοπονηριά, για να εκθέσει την Τουρκία διεθνώς, πέτυχε ακριβώς το αντίθετο και καταρράκωσε τα εθνικά συμφέροντα. Από το πουθενά η κυβέρνηση εξέδωσε στις 16 Ιουνίου τις αγγελίες Α 1866,1867,1868/17 Ιουνίου, με τις οποίες αναστέλλει την ενεργοποίηση των τριών εν λόγω πεδίων βολής από 17/06 έως 15/09, δηλαδή τους τρεις μήνες που απαγορεύει το ΜΟU. Με αυτές τις τρεις αγγελίες η Αθήνα αυτοδιαψεύδεται διεθνώς, διότι είναι αντίθετες με τις ελληνικές παρατηρήσεις που περιλαμβάνονται στις τρεις ελληνικές απαντητικές αγγελίες Α 1900, 1902,1905 /2022 για το MOU.

Η ενέργεια αυτή ξεπερνά τα όρια της επικινδυνότητας, διότι από βλακεία η Ελλάδα αποδέχεται ότι δεν είναι μόνον παράνομα τα τρία πεδία βολής, αλλά το σύνολο των πεδίων βολής που βρίσκονται στο Αιγαίο και καταλαμβάνουν έστω και ελάχιστο διεθνή εναέριο χώρο, δηλαδή από Μεσσηνιακό, Λακωνικό, Παγασητικό, Θερμαϊκό Κόλπο και ανατολικά. Έτσι, με την ενέργειά της αυτή καθιστά όλα τα πεδία βολής παράνομα σε διεθνές πλαίσιο, για να… εκθέσει την Τουρκία ότι παραβιάζει το ΜΟU εκτελώντας ασκήσεις μεσοκαλόκαιρο.

Η Ελλάδα πιάστηκε στο αγκίστρι του «σουλτάνου»

Η Τουρκία αντέδρασε στον κατάλληλο χρόνο και με καινούργιες αγγελίες στις 18 Ιουνίου επιμένει διεθνώς ότι, αφού η Ελλάδα ακύρωσε την ενεργοποίηση των πεδίων βολής κατά τη διάρκεια 17 Ιουνίου έως 15 Σεπτεμβρίου για να μην είναι παράνομη με το ΜΟU, ούτε και η ίδια η Άγκυρα θα κάνει τις τρεις ασκήσεις της από τις 16/06 έως τις 15/09 για να μην παραβιάζει και αυτή το ΜΟU. Τις τρεις ασκήσεις της η Άγκυρα θα τις κάνει «κανονικά» από τις 16/09 έως τις 30 Δεκεμβρίου.

Ωστόσο, η Τουρκία εξακολουθεί να παραβιάζει ασύστολα το Μνημόνιο Παπούλια – Γιλμάζ τους θερινούς μήνες, αφού θα εξακολουθήσει να εκτελεί κανονικά τις άλλες επτά ασκήσεις της στο Αιγαίο, με την Αθήνα να μην αντιδρά. Η Τουρκία πέτυχε να ματαιώσει την ενεργοποίηση των ελληνικών πεδίων βολής τους τρεις θερινούς μήνες με βάση το MOU, αλλά αυτή εξακολουθεί να αλωνίζει στο Αιγαίο, παραβιάζοντας το ΜΟU.

Δηλαδή Τουρκία έχει και τον σκύλο χορτάτο και την πίτα αφάγωτη, με την κυβέρνηση να μένει νηστικιά…

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail