Από: philenews.com
ΟΙ αναφορές και οι εκκλήσεις είναι ασφαλώς θετικές και επιβαλλόμενες από ένα Οργανισμό, ο οποίος ως γνωστό προτάσσει- θεωρητικά τουλάχιστον- το ζήτημα της κοινοτικής αλληλεγγύης. Δυο κράτη-μέλη, η Ελλάδα και η Κύπρος δέχονται επιθέσεις από την Τουρκία, η οποία παραβιάζει την κυριαρχία τους. Στην Κύπρο κατέχει τμήμα της και λειτουργεί κατοχικό καθεστώς, το οποίο ονομάζει «κράτος». Το ζητούμενο, πάντα, είναι πώς αυτές οι αναφορές θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά, ώστε να σταματήσει η Τουρκία τη συμπεριφορά της. Η εμπειρία αναφέρει πως η κατοχική δύναμη δεν επηρεάζεται ποσώς από εκκλήσεις και πολύ περισσότερο από υποδείξεις. Διαχρονικά έχει αποδειχθεί πως η Άγκυρα προχωρεί στους σχεδιασμούς της ανενόχλητα. Και προχωρεί ανενόχλητα επειδή ακριβώς δεν έχει κανένα κόστος από τις ακραίες συμπεριφορές της. Αυτή η στάση, δυστυχώς, έχει αποθρασύνει την κατοχική δύναμη, η οποία ανεξέλεγκτα και αλαζονικά συμπεριφέρεται επιστρατεύοντας ως εργαλείο επιβολής τη στρατιωτική της ισχύ.
ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση λειτουργούν τα διαφορετικά συμφέροντα και επικρατούν εκείνα των ισχυρότερων εταίρων. Είναι προφανές πως κάποια κράτη-μέλη έχουν ισχυρά συμφέροντα με την Τουρκία. Οικονομικά και γεωστρατηγικά. Στο χορό της ανεκτικής τακτικής έναντι στην κατοχική δύναμη, δεν είναι μόνο μέλη της Ε.Ε. αλλά και εκτός αυτής. Όπως είναι, για παράδειγμα, το ΝΑΤΟ και οι Ηνωμένες Πολιτείες.
ΕΙΜΑΣΤΕ της αντίληψης, πως η Τουρκία δεν αλλάζει συμπεριφορά με χάδια και παραινέσεις. Αυτό το βιώνουμε εδώ στην Κύπρο για δεκαετίες. Αυτό το βιώνουν οι Κούρδοι, που βρίσκονται υπό διωγμό και δέχονται μεθοδικά επιθέσεις με στόχο να τους εκτοπίσουν, να τους «εξαφανίσουν» ως λαό. Το βιώνει η Ελλάδα με τις συνεχείς παραβιάσεις της εθνικής της κυριαρχίας. Το βιώνουν οι Σύροι, αφού εντός του εδάφους της χώρας τους έχει εισβάλει η κατοχική Τουρκία.
ΓΙΑ να αλλάξει συμπεριφορά και στάση η Άγκυρα, πρέπει να έχει κόστος.
Μόνο έτσι μπορεί να καταλάβει. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τα εργαλεία, που
μπορούν να αλλάξουν τη στάση της κατοχικής δύναμης. Έχουν το εργαλείο
των κυρώσεων, που χρησιμοποίησε η Ε.Ε. στην περίπτωση της Ρωσίας.