Μέσω Glasove.com: έχουν υπάρξει πρόσφατοι ισχυρισμοί ότι βουλγαρικά όπλα έχουν εμφανιστεί στη σύγκρουση, ωστόσο η κυβέρνηση της Βουλγαρίας αναφέρει το αντίθετο. |
Η Βουλγαρία αναφέρει ότι έχει "κάνει αρκετά" για την Ουκρανία και δεν σκοπεύει να στείλει βαριά όπλα, ανέφερε δήλωση την Τρίτη από τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Κιρίλ Πέτκοφ.
"Θα κάνουμε αυτό που υποσχεθήκαμε να κάνουμε και δεν υπάρχει λόγος να αναζωπυρώνουμε τη συζήτηση κάθε δυο εβδομάδες", δήλωσε ο Πέτκοφ. "Υποστηρίξαμε τους εισερχόμενους πρόσφυγες, στείλαμε κάθε είδους ανθρωπιστική βοήθεια, έχουμε επίσης εμπλακεί στην επισκευή των βαρέων όπλων της Ουκρανίας και είμαστε σύμφωνοι με όλες τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας".
Η άρνηση του ηγέτη της Βουλγαρίας γίνεται εν μέσω αυξανόμενων πιέσεων όταν οι περισσότερες χώρες του ΝΑΤΟ έχουν αυξήσει τις στρατιωτικές τους προμήθειες στο Κίεβο, συμπεριλαμβανομένων κάποιων κρατών της Βαλτικής και της Δυτικής Ευρώπης που μεταφέρουν βαριά όπλα, μέχρι και άρματα μάχης.
Από την έναρξη του πολέμου και τις εκκλήσεις της Δύσης για βαρύτερους εξοπλισμούς για να βοηθήσουν τις ουκρανικές δυνάμεις να αποκρούσουν τη ρωσική εισβολή, το ζήτημα της βοήθειας προς την Ουκρανία έχει απειλήσει να διαλύσει την κυβέρνηση του κυβερνώντος συνασπισμού του Πέτκοφ, με αποτέλεσμα μια προηγούμενη συμφωνία ότι η Σόφια θα απέφευγε να προμηθεύσει όπλα ή πυρομαχικά.
Προηγουμένως ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν:
Το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, ή BSP, είναι παραδοσιακά φιλικό προς τη Ρωσία και από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους, απείλησε να εγκαταλείψει την κυβέρνηση συνασπισμού της χώρας εάν η Σόφια έστελνε όπλα στην Ουκρανία. Η αποχώρηση του κόμματος θα ανατρέψει την τρέχουσα Βουλγαρική κυβέρνηση.
Υποστηρικτές και σύμμαχοι του BSP υποστήριξαν ότι η προμήθεια όπλων θα καταστήσει τη Βουλγαρία μέρος της σύγκρουσης, με αποτέλεσμα ρωσικά αντίποινα, τα οποία απειλούν τη θέση του Προέδρου της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ.
Πριν από μία εβδομάδα, δημοσίευμα της Wall Street Journal ανέφερε λεπτομερώς τις αυξανόμενες διαφωνίες κατά του σχεδίου ΗΠΑ-Ηνωμένου Βασιλείου για μεγαλύτερα όπλα για την Ουκρανία: «Ρωγμές εμφανίζονται στο δυτικό μέτωπο κατά της Μόσχας, με τους Ευρωπαίους συμμάχους της Αμερικής να διχάζονται όλο και περισσότερο για το αν θα συνεχίσουν να στέλνουν ισχυρότερα όπλα στην Ουκρανία, τα οποία ορισμένοι από αυτούς φοβούνται ότι θα μπορούσαν να παρατείνουν τη σύγκρουση και να αυξήσουν τις οικονομικές επιπτώσεις της, " έλεγε το δημοσίευμα.
Και συνέχιζε: «Στο επίκεντρο της διαφωνίας – η οποία χωρίζει μια ομάδα δυτικοευρωπαϊκών δυνάμεων από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Ηνωμένο Εθνών και μια ομάδα κυρίως εθνών της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης – αποκλίνουν οι αντιλήψεις για τη μακροπρόθεσμη απειλή που θέτει η Ρωσία και κατά πόσον η Ουκρανία μπορεί πραγματικά να επικρατήσει στο πεδίο της μάχης."
Ειδικότερα, ο Μπόρις Τζόνσον του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του να συνιστά στους Ουκρανούς να μην παραχωρήσουν κανένα έδαφος ή διαπραγμάτευση με τους Ρώσους, παρά το γεγονός ότι αυτή η ασυμβίβαστη προσέγγιση είναι βέβαιο ότι θα καταλήξει σε περισσότερους θανάτους και καταστροφές. Γεωγραφικά και γεωπολιτικά, κράτη της Ανατολικής Ευρώπης, όπως η Βουλγαρία, έχουν πολύ περισσότερα να χάσουν εάν το διάγραμμα είναι μια ασυμβίβαστη προσέγγιση για να "ορθώνουν το ανάστημά τους" στη Μόσχα.