Ξεπουλάνε ακίνητα για να ξεχρεώσουν

Δείγμα των οικονομικών πιέσεων που δέχονται τον τελευταίο χρόνο τα νοικοκυριά από το διαρκώς επιδεινούμενο κύμα ακρίβειας σε βασικά προϊόντα και υπηρεσίες αλλά και τους πολύ υψηλούς οικιακούς λογαριασμούς, είναι το γεγονός ότι έχουν την τάση να «ξεφορτώνονται» ακίνητα για να ξεχρεώσουν.

Από: Το Ποντίκι - Γιώργος Καλούμενος

Πρόκειται συνήθως για «δευτερεύοντα» ακίνητα, όπως για παράδειγμα ένα μικρό διαμέρισμα που έχουν για ενοικίαση, ένα εξοχικό, ή ακόμα και κάποιο οικόπεδο που διακρατούσαν ως επένδυση και το οποίο εξαναγκάζονται σήμερα να πουλήσουν επειδή «πνίγονται» από τις αυξημένες υποχρεώσεις ή τα δάνεια που δεν μπορούν πλέον να εξυπηρετήσουν.

Για τους παραπάνω λόγους καταγράφεται από το 2021 και μετά ιδιαίτερα αυξημένη κινητικότητα στις αγοραπωλησίες διαμερισμάτων, οικοπέδων και άλλων ακινήτων, η πλειοψηφία των οποίων κυμαίνεται σε αξία μεταξύ 80.000 – 100.000 ευρώ.



Αυτά τα ακίνητα πωλούνται σήμερα μαζικά στην αγορά, προκειμένου οι κάτοχοί τους να αποπληρώσουν μια σειρά από χρέη, από πιστωτικές κάρτες και καταναλωτικά δάνεια μέχρι στεγαστικά και λογαριασμούς ενέργειας.

Η κρίση που ξεκίνησε το 2010 – 2011 και η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, με το ξέσπασμα της πανδημίας και το ενεργειακό πρόβλημα, οδηγούν πολλούς στο να ρευστοποιήσουν την πλεονάζουσα ακίνητη περιουσία τους, ώστε να μην έχουν πλέον τη συνεχή πίεση των οικονομικών υποχρεώσεων.

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Η εικόνα αυτή αποτυπώνεται πλέον και στους αριθμούς. Σύμφωνα με σχετική έρευνα που πραγματοποίησε το μεσιτικό γραφείο RE/MAX Estate, αξιοποιώντας τα στοιχεία του Μητρώου Αξιών Ακινήτων του υπ. Οικονομικών, κατά το 2021 καταγράφηκε σημαντική αύξηση των αγοραπωλησιών κατοικιών στο μεγαλύτερο μέρος της Αττικής.

Η μεγαλύτερη αύξηση με 94% παρατηρήθηκε στην περιοχή της Δυτικής Αττικής, ενώ ακολούθησαν με σχεδόν 30% τα προάστια του Πειραιά. Αύξηση κατά 26% σημειώθηκε στις αγοραπωλησίες κατοικιών στην Ανατολική Αττική, ενώ στο κέντρο της Αθήνας παρατηρήθηκε μικρή πτώση κατά 1%, γεγονός που αποδίδεται κυρίως στην απουσία αγοραστών από το εξωτερικό και δη την Κίνα, που είχαν κυριαρχήσει τα προηγούμενα χρόνια.

Αντίστοιχα, στα νότια προάστια (με βάση την κατηγοριοποίηση του μητρώου) σημειώθηκε αύξηση αγοραπωλησιών κατά 10,4%, με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να καταγράφονται στο Παλαιό Φάληρο (23%), στην Καισαριανή (36%) και στην περιοχή του Ζωγράφου (21,8%). Στις περιοχές των βορείων προαστίων η μέση αύξηση των αγοραπωλησιών άγγιξε το 16%, ωστόσο υπήρξαν περιοχές με πολύ υψηλότερη άνοδο, όπως π.χ. η ΛυκόβρυσηΠεύκη, όπου οι συναλλαγές κατοικιών εκτοξεύθηκαν κατά 100%.

Αύξηση κατά 55,4% σημειώθηκε στο Γαλάτσι και κατά 52,6% στην περιοχή Φιλοθέης – Ψυχικού. Στη Δυτική Αττική, η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρήθηκε στην περιοχή της Μάνδρας με 380%, ενώ ακολούθησε εκείνη της Ελευσίνας με άνοδο κατά 111%. Στα δυτικά προάστια οι αγοραπωλησίες κατοικιών αυξήθηκαν κατά 6,4%, ενώ ξεχώρισαν οι περιοχές των Αγίων Αναργύρων – Καματερού (40,75%), Χαϊδαρίου (25,7%) και Πετρουπόλεως (18,18%).

Νέα εποχή για τις κατασκευές

Πάντως στο σύνολό της η κτηματαγορά στην Ελλάδα δείχνει μεγάλη ανθεκτικότητα στην κρίση, γεγονός που δημιουργεί αισιοδοξία για την πορεία του κλάδου στο μέλλον βάσει σχετικής έρευνας της KPGM.

Σύμφωνα με την KPMG, η αλλαγή προς το καλύτερο που συντελείται από το 2018 είναι η αρχή μίας νέας εποχής, και παρά τον ερχομό της πανδημίας ο κλάδος δείχνει τις αντιστάσεις και την ανθεκτικότητά του, κάτι που προσδίδει αισιοδοξία για την πορεία του στο μέλλον. Το σήμα για αυτό δίνουν τα μεγάλης εμβέλειας επενδυτικά πλάνα στους τομείς των logistics, data centers και των πράσινων κατασκευών.

Διάχυτη παραμένει η αισιοδοξία για τον κλάδο, καθώς μια σειρά από κολοσσιαία κατασκευαστικά έργα που ξεκινούν το προσεχές διάστημα σηματοδοτούν μια πρωτοφανή μελλοντική ανάπτυξη του κατασκευαστικού κλάδου, που μπορεί να δώσει ώθηση όχι μόνο στην κοινωνία μέσω νέων λειτουργικών υποδομών και θέσεων εργασίας, αλλά και στην ευρύτερη οικονομία με τη δημιουργία ενός ισχυρού επενδυτικού κλίματος

Από τα βασικά σημεία της μελέτης προκύπτουν επιπλέον τα παρακάτω:

● Στην εποχή της πανδημίας οι τιμές των κατοικιών αυξάνονται. Παρά την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας η αποταμίευση των νοικοκυριών και το χαμηλό κόστος δανεισμού οδήγησαν τη ζήτηση σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά προ της πανδημίας.

● Η διαταραχή στην αλυσίδα αξίας και εφοδιασμού μαζί με την κορύφωση της ζήτησης στις υπηρεσίες κατασκευών και διαχείρισης ακινήτων αποτελούν, συνδυαστικά, δύο κρίσιμους παράγοντες των πρωτόγνωρων ανατιμήσεων στις πρώτες ύλες και στα υλικά.

● Καθώς η ελληνική οικονομία οδεύει προς την κανονικότητα και η κυβέρνηση υλοποίησε μέσω παρεμβάσεών της πλήθος μέτρων που επικεντρώθηκαν στη στέγαση και τις υποδομές, ο κλάδος δείχνει τις αντιστάσεις και την ανθεκτικότητά του συνεχίζοντας την πορεία ανάπτυξης.

● Η ψηφιοποίηση, το internet of things, η τρισδιάστατη χαρτογράφηση και η εν γένει προσφορά υπηρεσιών που επικεντρώνονται στη βιωσιμότητα των κτηρίων, δίνουν το έναυσμα για ταχεία αλλαγή στον κλάδο των κατασκευών και ακινήτων.

● Η εμφάνιση ολοκληρωμένων συστημάτων PMIS, BIM και data analytics τοποθετούνται στην κορυφή των τάσεων καινοτομίας καθιστώντας τις επενδύσεις στον κλάδο αποδοτικές και βιώσιμες.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail