Lucas Leiroz, ερευνητής στις Κοινωνικές Επιστήμες στο Rural Federal University του Ρίο ντε Τζανέιρο, γεωπολιτικός σύμβουλος - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr
Η ουκρανική κυβέρνηση παροτρύνει τους Αμερικανούς εταίρους της να παρέχουν όπλα μεγάλου βεληνεκούς. Οι αρχές του Κιέβου ισχυρίζονται πως με αυτόν τον τρόπο θα ήταν δυνατό να αυξηθεί η δύναμη της «αντίστασης» και να διεξαχθούν οι μάχες, ακριβώς αυτήν την στιγμή, όταν το ρωσικό στρατιωτικό πλεονέκτημα φαίνεται ήδη αναμφισβήτητο και αρχίζει να γίνεται δεκτό από τις ουκρανικές δυνάμεις και τα δυτικά μέσα ενημέρωσης.
Σε απάντηση, ο Τζο Μπάιντεν άσκησε βέτο στην αποστολή του υλικού, διατηρώντας ένα ρεαλιστικό όριο για το τι μπορεί και τι δεν μπορεί να παρασχεθεί στο Κίεβο. Ο λόγος είναι απλός κατανοητός: τέτοια όπλα έχουν βεληνεκές ικανό να φθάσει σε ρωσικό έδαφος, κάτι που θα προκαλούσε κλιμάκωση της σύγκρουσης που οι ΗΠΑ δεν είναι διατεθειμένες να αντιμετωπίσουν. Προτεραιότητα της κυβέρνησης των ΗΠΑ παραμένει να σώσει τα μέλη του ΝΑΤΟ από τις πιθανές επιπτώσεις της σύγκρουσης, γι' αυτό η χώρα αρνήθηκε να συμμετάσχει σε επίπεδο συνεργασίας με το Κίεβο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ρωσικά αντίποινα. Εν μέσω της διαμάχης στην αμερικανική πολιτική κοινωνία μεταξύ ρεαλιστών και πολεμοκάπηλων, η πρώτη ομάδα είχε προφανώς κερδίσει αυτήν τη συζήτηση και ήταν σύμφωνη με τη θέση του προέδρου σε αυτό το θέμα.
Ωστόσο, την 1η Ιουνίου, ο Μπάιντεν ανακοίνωσε ένα νέο πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία, αξίας άνω των 700 εκατομμυρίων δολαρίων, σε αντίθεση με τα προηγούμενα λόγια του. Αυτό το νέο πακέτο περιλαμβάνει το σύστημα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων HIMARS, που μπορεί να μεταφέρει πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς.
«Σήμερα, ανακοινώνω ένα σημαντικό νέο πακέτο βοήθειας για την ασφάλεια για την παροχή έγκαιρης και κρίσιμης βοήθειας στον ουκρανικό στρατό (...) Αυτό το νέο πακέτο θα τους οπλίσει με νέες δυνατότητες και προηγμένα όπλα, συμπεριλαμβανομένων HIMARS με πυρομαχικά πεδίου μάχης, για να υπερασπιστούν το έδαφός τους από τις ρωσικές προόδους», είπε ο Μπάιντεν.
Προσυπογράφοντας τα λόγια του προέδρου και αιτιολογώντας τους λόγους για τους οποίους οι ΗΠΑ έλαβαν μια τέτοια απόφαση, ο υφυπουργός Άμυνας για θέματα Πολιτικής Κόλιν Καλ δήλωσε πως το Πεντάγωνο θεωρεί επί του παρόντος την ουκρανική σύγκρουση «μονομαχία πυροβολικού». Δεδομένου ότι το HIMARS είναι ένα ισχυρότερο σύστημα από το ρωσικό MLRS, το οποίο χρησιμοποιείται στην επιχείρηση, το πακέτο θα ήταν ένας τρόπος να επιτραπεί στις ουκρανικές δυνάμεις να αποτρέψουν περαιτέρω ρωσικές νίκες.
Ορισμένοι Αμερικανοί αναλυτές υποστηρίζουν προς υπεράσπιση του Μπάιντεν ότι τα HIMARS είναι όπλα μεσαίου βεληνεκούς, αλλά, στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει πολύ σαφές όριο για το τι θα ήταν ένα όπλο μεσαίου ή μεγάλου βεληνεκούς. Αυτό που έχει σημασία, στην πράξη, είναι η υλική επίδραση κάθε εξοπλισμού. Η αυτονομία του HIMARS είναι 133,5 έως 300 χιλιόμετρα. Ανάλογα με το πού αναπτύσσονται τα όπλα, αυτό θα μπορούσε να είναι αρκετό για να χτυπήσει ρωσικά εδάφη στη συνοριακή ζώνη, γι' αυτό η Ρωσία ορθά θεωρεί την κατάσταση ως πραγματική απειλή για την εθνική της ασφάλεια.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει υποσχεθεί ότι το Κίεβο δε θα χρησιμοποιήσει το σύστημα εναντίον στόχων σε ρωσικό έδαφος, αλλά δεν έχουν ενημερωθεί λεπτομέρειες για το πώς σχεδιάζεται αυτός ο τύπος ελέγχου. Βεβαίως, δεν προετοιμάζεται καν κανένας μηχανισμός παρακολούθησης, γι' αυτό και οι ρωσικές αρχές δεν εμπιστεύονται αυτή την ομιλία και θεωρούν τη χρήση του HIMARS «άμεση πρόκληση», σύμφωνα με τα λόγια του Λαβρόφ.
Σε απάντηση, η Ρωσία ξεκίνησε ασκήσεις με τα συστήματα Yars, αποδεικνύοντας πως δε θα ανεχθεί κανένα σημάδι χρήσης βαρέων όπλων εναντίον της επικράτειάς της. Είναι απαραίτητο να αναφερθεί ότι υπήρξαν ήδη ουκρανικές επιθέσεις κατά του ρωσικού κυρίαρχου χώρου σε άλλες περιόδους τους τελευταίους τρεις μήνες, συμπεριλαμβανομένων των μη στρατιωτικών περιοχών, όπου υπήρξαν θύματα αμάχων. Σε περίπτωση επανάληψης, τα αποτελέσματα αυτού του τύπου ενέργειας θα ήταν καταστροφικά, δεδομένης της ισχύος πυρός των πυραύλων που έλαβε η Ουκρανία - γι' αυτό η Μόσχα είναι αποφασιστική στη θέση της μηδενικής ανοχής για περαιτέρω εισβολές.
Δεδομένου αυτού του σεναρίου, είναι ενδιαφέρον να αναλύσουμε πώς ο Μπάιντεν υποχωρεί εύκολα στην πίεση των πολεμοκάπηλων και της αμερικανικής βιομηχανίας όπλων. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αντιφάσκει όταν συμφωνεί να στείλει βαριά όπλα μεγάλης εμβέλειας στο Κίεβο, αντιστρέφοντας όλα τα προηγουμένως επιβαλλόμενα όρια. Ανοίγει ο δρόμος για την παντελή απουσία ορίων στη σύγκρουση, που δε θα καταλήξει σε άλλο σενάριο εκτός από κλιμάκωση.