Dusan_Cvetanovic / pixabay |
Soeren Kern - gatestoneinstitute.org / Παρουσίαση Freepen.gr
Όταν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκίνησε την εισβολή του στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση απάντησε την επόμενη μέρα με ένα πακέτο πρωτοφανών οικονομικών κυρώσεων με στόχο την απομόνωση της Ρωσίας.
Η ΕΕ, η οποία επαινέθηκε για την «αποφασιστικότητα, την ενότητα και την ταχύτητα» στην απάντησή της στον Πούτιν, λέγεται ότι αντιμετωπίζει μια «μεταμορφωτική στιγμή» που θα επιτρέψει στο μπλοκ να γίνει «γεωστρατηγικός παράγοντας» στην παγκόσμια σκηνή. Ένας παρατηρητής υποστήριξε πως η ΕΕ είχε γίνει "κορυφαίος γεωπολιτικός πρωταγωνιστής" και ότι η Ευρώπη "ανακάλυψε πως είναι υπερδύναμη".
Στις 21 Μαρτίου, λιγότερο από ένα μήνα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ένα φιλόδοξο σχέδιο για την ΕΕ να επιτύχει «στρατηγική αυτονομία» με στόχο να φέρει το μπλοκ των 27 μελών σε ισότιμη βάση με την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο σιωπηρός στόχος ήταν να επιτραπεί σε μια «κυρίαρχη» ΕΕ να ενεργεί ανεξάρτητα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Οργανισμό Βορειοατλαντικής Συνθήκης (ΝΑΤΟ) σε θέματα άμυνας και ασφάλειας. Αυτό το σχέδιο είναι τώρα σε χάος.
Καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται, η ευρωπαϊκή ενότητα έχει καταρρεύσει και οι προσπάθειες για τη μετατροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ένα ευρωπαϊκό υπερκράτος - Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης - έχουν εκτεθεί ως προς αυτό που είναι: αυταπάτες μεγαλείου.
Τα μεγαλύτερα κράτη μέλη της ΕΕ — Γαλλία και Γερμανία — προσπάθησαν να κατευνάσουν τον Πούτιν σε βάρος της ουκρανικής κυριαρχίας. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο ισχυρότερος υποστηρικτής της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας, επιμένει ότι ο Πούτιν δεν πρέπει να «ταπεινωθεί» και κάλεσε ακόμη και την Ουκρανία να κάνει εδαφικές παραχωρήσεις για να βοηθήσει τον Ρώσο δικτάτορα να σώσει τα προσχήματα.
Εν τω μεταξύ, ο Γερμανός πρωθυπουργός Όλαφ Σολτς, για λόγους που παραμένουν ασαφείς, αρνήθηκε πεισματικά να προμηθεύσει στην Ουκρανία τα όπλα που χρειάζεται για να αμυνθεί ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα.
Ο γαλλογερμανικός κατευνασμός έχει εξοργίσει τα περισσότερα μέλη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Δικαίως φοβούνται ότι εάν δεν σταματήσουν οι αυτοκρατορικές αξιώσεις του Πούτιν στην Ουκρανία, θα τους βάλει στο στόχαστρο.
Ο ρωσικός ρεβανσισμός και η διχασμένη απάντηση της ΕΕ έχουν προκαλέσει μια σαφή αλλαγή στην ισορροπία δυνάμεων του μπλοκ σε θέματα ασφάλειας. Η Γαλλία και η Γερμανία από καιρό υπερηφανεύονται για την de facto ηγεσία της ΕΕ — και περίμεναν ότι άλλα κράτη μέλη θα συμβιβαστούν. Η αποτυχία του Παρισιού και του Βερολίνου να αντιμετωπίσουν την επιθετικότητα του Πούτιν έχει δημιουργήσει ένα κενό ηγεσίας της ΕΕ που έχουν καλύψει η Πολωνία, οι χώρες της Βαλτικής και άλλες πρώην κομμουνιστικές χώρες. Η επιστροφή στο προπολεμικό status quo φαίνεται απίθανη.
Η εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία έχει υπογραμμίσει την αναγκαιότητα των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ για την ευρωπαϊκή άμυνα και ασφάλεια. Η Γαλλία και η Γερμανία, αποτυγχάνοντας να υπερασπιστούν τις πιο βασικές δυτικές αξίες, έχουν υπονομεύσει τη δική τους αξιοπιστία. Άλλα κράτη μέλη της ΕΕ αναμένεται να αντιταχθούν σθεναρά σε κάθε προσπάθεια ανάπτυξης μιας ανεξάρτητης ευρωπαϊκής στρατιωτικής ικανότητας που υπονομεύει τη διατλαντική συμμαχία.
Ταπεινώνοντας τον Πούτιν
Ο Μακρόν και ο Σολτς ειδικότερα έχουν επανειλημμένα επιδιώξει να εξυπηρετήσουν τον Πούτιν. Και οι δύο, για παράδειγμα, είχαν πολυάριθμες κατ' ιδίαν τηλεφωνικές κλήσεις με τον Ρώσο ηγέτη - κλήσεις που άλλα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν επικρίνει ως αντιπαραγωγικές επειδή τέτοιες συνομιλίες μπορεί να πείσουν τον Πούτιν ότι μπορεί να τερματίσει τον πόλεμο με τους όρους του. Μετά από ένα τέτοιο τηλεφώνημα στις 13 Μαΐου, ο Scholz ζήτησε κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, αλλά δε ζήτησε από τη Ρωσία να αποσύρει αμέσως όλα τα στρατεύματά της από το ουκρανικό έδαφος.
Η Γερμανία, παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις, εξακολουθεί να μην έχει μεταφέρει ούτε ένα βαρύ όπλο στην Ουκρανία, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag. Κάποιοι λένε ότι ο Scholz παίζει με το χρόνο. Το γερμανικό περιοδικό ειδήσεων Der Spiegel ανέφερε πρόσφατα ότι ο Σολτς αρνείται να πει τις λέξεις «Η Ουκρανία πρέπει να κερδίσει» επειδή πιστεύει πως η Ουκρανία δεν μπορεί να πετύχει τη νίκη.
Άλλοι πιστεύουν ότι ο καγκελάριος περιμένει να τελειώσει ο πόλεμος, ώστε η γερμανική βιομηχανία να μπορέσει να ξαναρχίσει να συνεργάζεται με τη Ρωσία. Όποια και αν είναι τα κίνητρά του, η ταραχή του Scholz έχει βλάψει σοβαρά την αξιοπιστία της Γερμανίας, σύμφωνα με ειδικούς σε θέματα πολιτικής από όλο το πολιτικό φάσμα. Ο Scholz φαίνεται ανίκανος ή απρόθυμος να σκεφτεί, μετά τα διδάγματα του κατευνασμού της Βρετανίας με τον Αδόλφο Χίτλερ τη δεκαετία του 1930, ότι εάν ο Πούτιν κερδίσει στην Ουκρανία, μπορεί να στρέψει το βλέμμα του στη συνέχεια στην Ευρώπη.
Εν τω μεταξύ, ο Μακρόν έχει προσκολληθεί στην προσποίηση του ότι μετατρέπει την ΕΕ σε κυρίαρχο υπερκράτος. Κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 9 Μαΐου, ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε να οικοδομηθεί μια «δυνατότερη και πιο κυρίαρχη Ευρώπη» που μπορεί να γίνει «κυρία της μοίρας της». Πρόσθεσε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία «δεν πρέπει να μας αποσπάσει την προσοχή από την ατζέντα μας».
Ο Μακρόν, ο οποίος έχει παράσχει στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία, προειδοποίησε επίσης να μην ταπεινωθεί ο Πούτιν και ζήτησε να επιτευχθεί συμφωνία με τη Ρωσία «για την οικοδόμηση νέων ισορροπιών ασφαλείας» στην Ευρώπη. Αυτό ερμηνεύτηκε ευρέως ως έκκληση προς την Ουκρανία να κάνει εδαφικές παραχωρήσεις στον Πούτιν.
Στις 3 Ιουνίου, ο Μακρόν επανέλαβε την προειδοποίησή του για ταπείνωση του Πούτιν. Μιλώντας σε γαλλικά μέσα ενημέρωσης είπε:
"Δεν πρέπει να ταπεινώσουμε τη Ρωσία ώστε όταν σταματήσουν οι μάχες να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μια οδό εξόδου μέσω διπλωματικών διαύλων. Είμαι πεπεισμένος ότι ο ρόλος της Γαλλίας είναι να είναι μεσολαβητική δύναμη"
Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα απάντησε:
"Οι εκκλήσεις για αποφυγή της ταπείνωσης της Ρωσίας μπορούν μόνο να ταπεινώσουν τη Γαλλία. Καλύτερα να επικεντρωθούμε όλοι στο πώς να βάλουμε τη Ρωσία στη θέση της. Αυτό θα φέρει ειρήνη και θα σώσει ζωές".
Ο πρόεδρος της Πολωνίας Andrzej Duda, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild, είπε ότι τα τηλεφωνήματα με τον Πούτιν ήταν παρόμοια με τη συνομιλία με τον Αδόλφο Χίτλερ:
"Είμαι έκπληκτος με όλες τις συνομιλίες που γίνονται με τον Πούτιν αυτή τη στιγμή. Από τον Καγκελάριο Scholz, από τον Πρόεδρο Emmanuel Macron. Αυτές οι συνομιλίες είναι άχρηστες. Τι κάνουν; Νομιμοποιούν μόνο έναν υπεύθυνο για τα εγκλήματα που διέπραξε ο Ρωσικός στρατός στην Ουκρανία. Βλαντιμίρ Πούτιν. Είναι υπεύθυνος γι' αυτό. Πήρε την απόφαση να στείλει τα στρατεύματα εκεί. Οι διοικητές είναι υποτελείς του. Μίλησε κανείς έτσι στον Αδόλφο Χίτλερ κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο; Είπε κάποιος ότι ο Αδόλφος Χίτλερ έπρεπε να σωθεί; Ότι πρέπει να προχωρήσουμε με τέτοιο τρόπο ώστε να μην είναι ταπεινωτικό για τον Αδόλφο Χίτλερ;"
Ο John Chipman, επικεφαλής του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών που εδρεύει στο Λονδίνο, έγραψε στο Twitter :
«Το τέλος της γαλλικής εξαιρετικότητας. Μόλις διεκδικήσεις τον κύριο ρόλο σου να είσαι μεσολαβητής μεταξύ του σωστού και του λάθους, οι μέρες μεγαλείου έχουν τελειώσει.
«Το «να σώσουμε τα προσχήματα» είναι ένας αδύναμος διπλωματικός στόχος· ο Πούτιν μπορεί να αναλάβει προσωπική ευθύνη για το πρόσωπό του.
«Ταπείνωση: μια ήπια τιμωρία για εγκλήματα πολέμου».
Εθνικά Συμφέροντα
Ορισμένοι παρατηρητές έχουν υποθέσει ότι η εμμονή του Μακρόν με την ταπείνωση του Πούτιν προέρχεται από μια εσφαλμένη κατανόηση της Συνθήκης των Βερσαλλιών του Ιουνίου 1919 , η οποία τερμάτισε επίσημα τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. οδήγησε στην άνοδο του Αδόλφου Χίτλερ και στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά οι σύγχρονοι μελετητές αμφισβήτησαν αυτή την αφήγηση: η Συνθήκη των Βερσαλλιών, λένε, δεν ήταν αρκετά σκληρή για τη Γερμανία.
Άλλοι υποψιάζονται ότι ο Μακρόν και ο Σολτς επιδιώκουν μια νέα Συμφωνία Ευρώπης του 19ου αιώνα, στην οποία η Γαλλία, η Γερμανία και η Ρωσία συμφωνούν να χωρίσουν την Ευρώπη σε σφαίρες επιρροής. Μια τέτοια συμφωνία, κατά πάσα πιθανότητα, θα μετέτρεπε την Ουκρανία σε κράτος υποτελές της Ρωσίας.
Άλλοι πάλι πιστεύουν ότι η Γαλλία και η Γερμανία ενδιαφέρονται πρωτίστως για την προστασία των εθνικών επιχειρηματικών και οικονομικών συμφερόντων στη Ρωσία.
Ο Γερμανός βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Reinhard Bütikofer σημείωσε :
«Καθώς οι σκληροπυρηνικοί της Μόσχας αμφισβητούν εάν η Ευρώπη θα «επιβιώσει» από την τρέχουσα κρίση, ο Πρόεδρος Μακρόν λέει: «Δεν πρέπει να ταπεινώνουμε τη Ρωσία». Ο Μακρόν φαίνεται να μην αντιλαμβάνεται ότι η υπεράσπιση της Ουκρανίας από την επιθετικότητα της Ρωσίας είναι επίσης η υπεράσπιση της κοινής ασφάλειας της Ευρώπης. Ο Πούτιν δεν θέλει απλώς να κυριαρχήσει στην Ουκρανία. Ο Μακρόν βλέπει τα συμφέροντα της Γαλλίας αποσυνδεδεμένα από αυτά της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης».
Το σχόλιο του Bütikofer πηγαίνει στην καρδιά του ζητήματος: τα εθνικά συμφέροντα εξακολουθούν να έχουν σημασία. Ένας από τους ιδρυτικούς μύθους της ΕΕ ήταν ότι η εθνική κυριαρχία είναι μια ξεπερασμένη έννοια και ότι τα εθνικά συμφέροντα των 27 κρατών μελών της ΕΕ μπορούν να υπαχθούν σε ένα νέο «ευρωπαϊκό συμφέρον». Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι διαφορετικές αντιδράσεις σε αυτόν απέδειξαν ότι τα εθνικά συμφέροντα εξακολουθούν να έχουν σημασία και θα συνεχίσουν να το κάνουν.
Ο πρωθυπουργός της Λετονίας Krišjānis Kariņš, σε συνέντευξή του στο Politico, υποστήριξε ότι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί διαρκής ειρήνη και ασφάλεια στην Ευρώπη είναι να χάσει η Ρωσία τον πόλεμο στην Ουκρανία:
"Η δυσκολία είναι ότι ορισμένοι από τους συναδέλφους μου έχουν μια ψευδή πεποίθηση ... ειρήνη με οποιοδήποτε κόστος. Η ειρήνη με οποιοδήποτε κόστος είναι αυτό που κάναμε για 20 χρόνια με τον Πούτιν. Η ειρήνη με οποιοδήποτε κόστος σημαίνει ότι ο Πούτιν κερδίζει. Καταλήγουμε να χάσουμε. Τώρα, προς το συμφέρον της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας και όλων των άλλων, αν θέλουμε πραγματικά την ασφάλεια στην Ευρώπη, η Ρωσία πρέπει να χάσει, πρέπει επιτέλους να συνειδητοποιήσουν ότι δεν μπορούν να λειτουργήσουν με αυτόν τον τρόπο. Και συλλογικά, έχουμε την ικανότητα να να συμβεί αυτό».
Διατλαντικές Σχέσεις
Εν τω μεταξύ, ο υπερατλαντισμός απολαμβάνει ένα κύμα δημοτικότητας. Μια νέα έρευνα της Globsec, μιας δεξαμενής σκέψης με έδρα τη Μπρατισλάβα, βρήκε ευρεία υποστήριξη (79%) σε εννέα χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (Βουλγαρία, Τσεχία, Ουγγαρία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Ρουμανία και Σλοβακία) για τον ρόλο του ΝΑΤΟ ως εγγυητής ασφαλείας.
Η έρευνα διαπίστωσε επίσης σημαντική αύξηση στην αντίληψη των Ηνωμένων Πολιτειών ως στρατηγικού εταίρου από τις χώρες της ΚΑΕ. Στην Πολωνία, για παράδειγμα, τέτοιες αντιλήψεις αυξήθηκαν από 54% το 2021 σε 73% το 2022. Αντίθετα, οι πολωνικές αντιλήψεις για τη Γερμανία ως στρατηγικό εταίρο μειώθηκαν κατακόρυφα από 48% το 2021 σε 27% το 2022.
«Η αντίληψη ότι οι ΗΠΑ είναι στρατηγικός εταίρος έχει αυξηθεί κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες από το 2021», σύμφωνα με την έκθεση. «Η Ουάσιγκτον θεωρείται πλέον βασικός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ από τα 3/4 των ερωτηθέντων στην περιοχή της ΚΑΕ».
Ο Γερμανός αναλυτής Marcel Dirsus σημείωσε:
"Χωρίς την αμερικανική υποστήριξη, η Ουκρανία θα είχε ήδη τελειώσει. Χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία έχουν κάνει ακόμη πιο δύσκολη την ευρωπαϊκή αυτονομία επειδή κανείς ανατολικά του ποταμού Όντερ δεν τους εμπιστεύεται ότι θα τα καταφέρουν όταν τα πράγματα δυσκολέψουν....
«Τι ωφελεί περισσότερα γερμανικά τανκς στην Πολωνία ή την Εσθονία, αν ούτε αυτά ούτε η Ρωσία πιστεύουν ότι το Βερολίνο θα ήταν πρόθυμο να τα χρησιμοποιήσει για να υπερασπιστεί τη Βαρσοβία ή το Ταλίν;
«Αμφιβάλλω πολύ ότι οι κεντροευρωπαίοι που ήταν ήδη δύσπιστοι για την ευρωπαϊκή αυτονομία ή κυριαρχία ή οποιαδήποτε άλλη φράση είναι η σημερινή φράση, κοιτάζουν τον Μακρόν και τον Σολτς και πιστεύουν ότι τώρα είναι η ώρα να βασιστούν περισσότερο στο Παρίσι και το Βερολίνο. Αν μη τι άλλο, θα το κάνουν διπλασιάσει την Αμερική».
Ο Πολωνός αναλυτής Konrad Muzyka συμφώνησε:
"Η Ουκρανία έδειξε ότι η Γαλλία και η Γερμανία δεν είναι πρόθυμες να αυξήσουν το κόστος για τη Ρωσία για την επίθεσή της στην Ουκρανία. Το Παρίσι και η Γερμανία δεν θέλουν να στείλουν εξοπλισμό στην Ουκρανία, τι κάνει τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι οι στρατιώτες της θα πεθάνουν για το Ταλίν, το Βίλνιους, τη Ρίγα ή τη Βαρσοβία;"
Ο Αμερικανός ειδικός σε θέματα εξωτερικής πολιτικής Έλιοτ Κοέν κατέληξε στο συμπέρασμα :
"Ο Πρόεδρος Μακρόν συνεχίζει, παράξενα, να μιλά για έξοδο από τον πόλεμο, να περιλαμβάνει ευρωπαϊκές εγγυήσεις ασφάλειας για την Ουκρανία. Γιατί στο καλό οποιοσδήποτε Ουκρανός θα μπορούσε να πιστεύει ότι η Γαλλία ή η Γερμανία θα μπορούσαν ή θα πολεμούσαν για λογαριασμό τους; Αυτό είναι ματαιοδοξία, όχι πολιτιστική συμπεριφορά"
Ρητορική εναντίον ουσίας
Στις 16 Ιουνίου, ο Μακρόν, ο Σολτς και ο Ιταλός Πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, μαζί με τον Ρουμάνο Πρόεδρο Κλάους Ιωάννης, έφτασαν στην ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο για πρώτη φορά από την αρχή του πολέμου. Η επίσκεψη σχεδιάστηκε, προφανώς, για να διαλύσει την κριτική για την ευρωπαϊκή διχόνοια και την ασυνεπή υποστήριξη προς την Ουκρανία.
Οι ηγέτες δεσμεύτηκαν ότι η ΕΕ δεν θα αναγκάσει την Ουκρανία να παραδοθεί ή να παραχωρήσει εδάφη για να τερματιστεί ο πόλεμος. "Η Ουκρανία θα επιλέξει την ειρήνη που θέλει", είπε ο Ντράγκι . "Οποιαδήποτε διπλωματική λύση δεν μπορεί να διαχωριστεί από τη βούληση του Κιέβου, από αυτό που θεωρεί αποδεκτό από τον λαό του. Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να οικοδομήσουμε μια ειρήνη που είναι δίκαιη και διαρκής".
Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelenskyy προσκλήθηκε επίσης να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής των G7 που θα πραγματοποιηθεί στη Γερμανία στις 26-28 Ιουνίου και στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη στις 29-30 Ιουνίου.
Οι τρεις ηγέτες εξέφρασαν την υποστήριξή τους για να δοθεί στην Ουκρανία καθεστώς υποψήφιας χώρας για ένταξη στην ΕΕ, αλλά ο Μακρόν τόνισε ότι αυτό το καθεστώς θα συνοδεύεται από έναν «οδικό χάρτη» που θα περιλαμβάνει «προϋποθέσεις». Προηγουμένως, ο Μακρόν, ο Σολτς και ο Ντράγκι είπαν όλοι ότι η προσπάθεια της Ουκρανίας στην ΕΕ μπορεί να διαρκέσει δεκαετίες.
Ο Γερμανός βουλευτής Norbert Röttgen επέκρινε το ταξίδι του Scholz στην Ουκρανία ως πολιτική επίδειξη:
"Ο καγκελάριος Scholz δημιούργησε υψηλές προσδοκίες για το ταξίδι του στην Ουκρανία. Δεν τις εκπλήρωσε με το "ναι" στην ένταξη στην ΕΕ και την πρόσκληση στη σύνοδο κορυφής της G7. Η Ουκρανία χρειάζεται γρήγορη βοήθεια τώρα, της το οφείλουμε. Η ένταξη στην ΕΕ είναι θέμα δεκαετιών"
Ο Ευρωπαίος αναλυτής David Herszenhorn, γράφοντας για το Politico, σημείωσε:
«Παρά την ενθαρρυντική ρητορική, η τριάδα των ηγετών —που εκπροσωπούν τις μεγαλύτερες, πλουσιότερες και ισχυρότερες χώρες της ΕΕ— δεν ανακοίνωσε καμία νέα δραματική στρατιωτική ή οικονομική βοήθεια για την Ουκρανία, η οποία θα μπορούσε να συμβάλει στην ανατροπή του πολέμου υπέρ του Κιέβου.
«Αντίθετα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την Τετάρτη ένα επιπλέον δισεκατομμύριο δολάρια για στήριξη στην Ουκρανία.
«Ενώ η Ουκρανία πίεζε σκληρά για να κερδίσει το καθεστώς υποψηφιότητας, αυτός ο χαρακτηρισμός από μόνος του προσφέρει ελάχιστες ενδείξεις για το πότε, ή ακόμα και αν, η Ουκρανία θα γινόταν ποτέ επίσημα μέλος…
«Πολλοί αξιωματούχοι και διπλωμάτες της ΕΕ είπαν ότι είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς την Ουκρανία να σημειώνει μεγάλη πρόοδο προς την πραγματική ένταξη έως ότου δεν βρίσκεται πλέον σε πόλεμο και ο Μακρόν είπε ότι η συνολική διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μια δεκαετία ή περισσότερο».
Οι ανταποκριτές Guy Chazan, Roman Olearchyk και Amy Kazmin, γράφοντας για τους Financial Times, κατέληξαν στο συμπέρασμα:
«Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι δεν είπαν απλώς θερμά λόγια για την Ουκρανία – υποστήριξαν επίσης την προσπάθειά της να ενταχθεί στην ΕΕ.
«Όμως, όταν η ευφορία πέρασε, ορισμένοι Ουκρανοί αναρωτήθηκαν εάν η επίσκεψη των τριών ηγετών, στους οποίους συμμετείχε και ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Ιωάννης, σηματοδότησε έναν θρίαμβο της τελετής επί της ουσίας.
"Ο Andriy Melnyk, ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στο Βερολίνο, συνόψισε την αμφιθυμία. Η ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ θα αργήσει πολύ στο μέλλον", είπε στο γερμανικό ZDF TV. "Αλλά αυτήν την στιγμή αυτό που χρειαζόμαστε είναι να επιβιώσουμε", είπε. "Και γι' αυτό χρειαζόμαστε βαριά όπλα».
"Όποιος έλπιζε ότι η επίσκεψη θα έσπαγε το εμπόδιο στην παράδοση ενός τέτοιου κιτ θα έχει απογοητευτεί. Η μόνη νέα υπόσχεση ήρθε από τον Μακρόν, ο οποίος είπε ότι η Γαλλία θα προμήθευε έξι επιπλέον οβίδες Caesar, πέρα από τα 12 που έχει ήδη δώσει στην Ουκρανία. ..
"Το θέμα των όπλων συνεχίζει να υφίσταται στις σχέσεις μεταξύ της Ουκρανίας και των συμμάχων της. Ο προεδρικός σύμβουλος Mykhailo Podolyak έγραψε στο Twitter νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η Ουκρανία χρειαζόταν 1.000 οβίδες, 300 πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων, 500 άρματα μάχης, 2.000 τεθωρακισμένα οχήματα και 1.000 drones για να επιτευχθεί ισοτιμία με τη Ρωσία και να έρθει το «τέλος του πολέμου». Ο εξοπλισμός που έχουν δεσμευτεί να παρέχουν οι δυτικές χώρες μέχρι στιγμής είναι πολύ χαμηλός».
Σχόλιο εμπειρογνωμόνων
Η Ιρλανδή αναλυτής Judy Dempsey, σε ένα άρθρο — « Η γερμανική ασάφεια αποφασίζει το μέλλον της Ουκρανίας » — που δημοσιεύτηκε από τη δεξαμενή σκέψης Carnegie Europe με έδρα τις Βρυξέλλες, έγραψε ότι η καθυστέρηση του Scholz στην αποστολή βαρέων όπλων στην Ουκρανία έπληττε τις πιθανότητες του Κιέβου να διατηρήσει την κυριαρχία του και ότι έβλαψε τη θέση της Γερμανίας σε όλη την Ευρώπη:
"Η θέση του Σολτς αποκαλύπτει έλλειψη ηγεσίας και μαζί της έλλειψη πεποίθησης και συνέπειας. Αφορά επίσης φόβο ανταγωνισμού με το Κρεμλίνο. Οι γερμανικές πολιτικές ελίτ που μεγάλωσαν κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου δεν θέλουν να εγκαταλείψουν την ιδιαίτερη δουλειά τους Εξακολουθούν να είναι απρόθυμοι να δεχτούν τα κίνητρα της Ρωσίας στη Γεωργία, τη Συρία, τη Λευκορωσία και τώρα την Ουκρανία.
"Αυτά τα κίνητρα αφορούν τη θέση της Ρωσίας να αναδιαμορφώσει την ευρωπαϊκή τάξη μετά τον Ψυχρό Πόλεμο. Όσο περισσότερο ο Scholz συνεχίζει την ασάφεια του απέναντι στην Ουκρανία, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα ο Πούτιν να χρησιμοποιήσει τον Γερμανό καγκελάριο και τον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron για να ωθήσει την Ουκρανία σε συμβιβασμό και τελικά αλλαγή της αρχιτεκτονικής ασφάλειας της Ευρώπης.
"Στην πράξη, αυτό θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τη διατλαντική σχέση, την οποία ο Πούτιν επιδιώκει εδώ και καιρό να αποδυναμώσει. Θα διχάσει την Ευρώπη. Όπως και να έχει, η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής έχουν βαθιά δυσπιστία για τις σχέσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας με τον Πούτιν. Είναι επίσης απογοητευμένοι καθώς το Παρίσι και το Βερολίνο δεν παίρνουν στα σοβαρά τη ρωσική ιμπεριαλιστική ατζέντα.
"Πέρα από την Ουκρανία, η ασάφεια του Scholz πλήττει όλη την Ευρώπη. Ο Πούτιν δεν θα διστάσει να την εκμεταλλευτεί τόσο στρατιωτικά όσο και πολιτικά".
Ο πρώην επικεφαλής της MI6, Τζον Σόουερς, σε άρθρο — «Ο Μακρόν παίζει ένα επικίνδυνο παιχνίδι στην Ουκρανία» — που δημοσιεύτηκε από τους Financial Times, προειδοποίησε ότι η επιμονή του Γάλλου προέδρου να μην ταπεινωθεί ο Πούτιν θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πρόωρη κατάπαυση του πυρός που κλειδώνει τα ρωσικά κέρδη:
«Η Δύση έχει δύο στόχους στον πόλεμο στην Ουκρανία: να υποστηρίξει την ουκρανική κυριαρχία και να αποτρέψει τη Ρωσία από οποιεσδήποτε παρόμοιες επιθέσεις σε ευρωπαϊκές χώρες στο μέλλον.
"Ωστόσο, οι μάχες στην περιοχή του Ντονμπάς είναι άσχημες και είναι δελεαστικό να υποστηρίξουμε οποιαδήποτε κίνηση που θα τις έφερνε στο τέλος. Δεν αποτελεί έκπληξη ότι υπήρξαν εκκλήσεις για μια έγκαιρη ειρηνευτική πρωτοβουλία, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είπε πως είναι σημαντικό να μην «ταπεινωθεί» η Ρωσία για την εισβολή της — μια παρατήρηση που προκάλεσε μια σκληρή απάντηση από τον επιτελάρχη του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelenskyy.
"Το πρόβλημα είναι ότι μια κατάπαυση του πυρός τώρα θα κλειδώσει τα στρατιωτικά κέρδη της Ρωσίας στο έδαφος. Δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα συμφωνούσε να αποσυρθεί…
"Εάν ένας άλλος γύρος ευρωπαϊκής διπλωματίας αφήσει τη Ρωσία για άλλη μια φορά στα στρατιωτικά της κέρδη στην Ουκρανία, τότε ο Πούτιν θα ανακτήσει πολιτική δύναμη στο εσωτερικό και θα αισθανθεί εξουσιοδοτημένος να ξεκινήσει νέες στρατιωτικές περιπέτειες στο μέλλον. Οι Ουκρανοί θέλουν να πολεμήσουν και χρειάζονται τη συνέχισ της υποστήριξής μας — προηγμένα όπλα και ολοένα σκληρότερες κυρώσεις στη Ρωσία. Αυτό σημαίνει αρκετούς μήνες ακόμη άσχημων μαχών. Αλλά μια πρόωρη κατάπαυση του πυρός θα βοηθήσει τον Πούτιν να αρπάξει τη νίκη από τα σαγόνια της ήττας. Κανένας δυτικός ηγέτης δεν πρέπει να είναι ο βοηθός του».
Ο Αυστριακός πολιτικός επιστήμονας Ralph Gert Schöllhammer, σε ένα άρθρο — «Γιατί η Ευρώπη αντισταθμίζει την υποστήριξή της για την Ουκρανία» — που δημοσιεύτηκε από τη Wall Street Journal, υποστήριξε ότι το Παρίσι και το Βερολίνο ανησυχούν ότι μια ΕΕ με την Ουκρανία θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν ανταγωνιστικό άξονα Βαρσοβίας-Κίεβου:
"Παρά τις υπερεθνικές φιλοδοξίες της ΕΕ και των πιο ένθερμων υποστηρικτών της, τα εθνικά συμφέροντα εξακολουθούν να κυριαρχούν στους πολιτικούς υπολογισμούς των κρατών μελών. Για το Παρίσι και το Βερολίνο η κρίση της Ουκρανίας δεν είναι μόνο ζήτημα ασφάλειας, αλλά θα μπορούσε επίσης να καθορίσει τη μελλοντική κατανομή ισχύος της ΕΕ.
«Τις πιο γνωστές θέσεις στην ΕΕ κατέχουν πολιτικοί της Δυτικής Ευρώπης, αντανακλώντας μια ανισορροπία ισχύος μεταξύ της Ανατολικής και Δυτικής Ευρώπης, από την κα von der Leyen (Γερμανία) και την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Christine Lagarde (Γαλλία) μέχρι τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ένωση για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας Josep Borrell (Ισπανία) και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel (Βέλγιο). Οι κυβερνήσεις της Ανατολικής Ευρώπης έχουν καταστήσει σαφές πως αυτό το status quo είναι όλο και πιο απαράδεκτο γι' αυτές, και ο πόλεμος στην Ουκρανία τους έχει δώσει πρόσθετη εμπιστοσύνη για να το αλλάξουν.
"Η ΕΕ είναι χτισμένη γύρω από τη Γερμανία και τη Γαλλία, και τα δύο κράτη έχουν διαφυλάξει με ζήλο τη θέση τους ως οι τελικοί λήπτες αποφάσεων στην Ευρώπη. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και στις δύο χώρες γνωρίζουν ότι μια ΕΕ με την Ουκρανία θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν ανταγωνιστικό άξονα Βαρσοβίας-Κίεβου, κάτι που δεν υπάρχει, ούτε η Γαλλία ούτε η Γερμανία θέλουν. Η Ουκρανία είναι πολιτικά και πολιτιστικά πιο κοντά στην Πολωνία από τη Γερμανία, πράγμα που σημαίνει ότι η γερμανική ισχύς στην ΕΕ θα μπορούσε να μειωθεί σημαντικά και να αντικατασταθεί από την αυξανόμενη ανατολικοευρωπαϊκή επιρροή.
«Αυτές οι σκέψεις μπορεί να φαίνονται κυνικές υπό το πρίσμα του ηρωικού αγώνα της Ουκρανίας και του λαού της, αλλά θα ήταν λάθος να πιστέψουμε ότι η πολιτική εξουσίας έχει αντικατασταθεί από παγκόσμια ιδεώδη».
Ο εμπειρογνώμονας για την Ευρώπη Stefan Auer, σε ένα δοκίμιο γνώμης — «Ο αγώνας της Ουκρανίας για την ελευθερία εκθέτει την «κυρίαρχη Ευρώπη» ως αυταπάτη» — που δημοσιεύτηκε από τους Financial Times, έγραψε ότι οι Κεντροευρωπαίοι κατανοούν καλύτερα από τη Γαλλία ή τη Γερμανία τη σύνδεση μεταξύ εθνικής ανεξαρτησίας και ασφάλειας:
"Η κοινή οργή για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ενίσχυσε αρχικά την ευρωπαϊκή ενότητα. Αλλά οι προκλήσεις που δημιούργησε ο πόλεμος φαίνεται να ενισχύουν την ευρωπαϊκή διάσπαση. Τα κράτη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, με αξιοσημείωτη εξαίρεση την Ουγγαρία, υποστηρίζουν σθεναρά τον αγώνα της Ουκρανίας για εδαφική ακεραιότητα ενώ η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία αναζητούν τρόπους να φιλοξενήσουν τη Ρωσία.
"Για την ΕΕ, η επιστροφή της κυριαρχίας είναι απροσδόκητη. Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση υποτίθεται ότι έκανε τα εθνικά κράτη ολοένα και πιο ξεπερασμένα. Ο διάλογος, όχι οι απειλές βίας, θα υποστήριζε την ειρήνη...
"Αντί για εχθρούς, οι Ευρωπαίοι νόμιζαν ότι είχαν εταίρους, ανταγωνιστές ή στη χειρότερη αντιπάλους. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ανάγκασε μια απότομη επαναξιολόγηση αυτής της άποψης....
"Κάποτε ήταν αληθές ότι η Γαλλία χρειαζόταν την ΕΕ για να κρύψει την αδυναμία της, ενώ η Γερμανία την χρειαζόταν για να κρύψει τη δύναμή της. Σε σχέση με τη Ρωσία, θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι η Γερμανία χρησιμοποιεί τη σχετική αδυναμία της ΕΕ για να δικαιολογήσει τη δική της αδράνεια...
"Όμως, όταν πρόκειται να βοηθήσουμε την Ουκρανία στον ίδιο τον πόλεμο, σημασία έχουν οι εθνικές πρωτεύουσες, όχι οι Βρυξέλλες. Αυτό που θέλει η Μόσχα και πολλοί από τους δυτικούς υποστηρικτές του Πούτιν φαίνονται πρόθυμοι να δεχτούν τη διαίρεση της Ευρώπης σε σφαίρες επιρροής. Η σκέψη Grossraum που διατυπώθηκε από τον διάδοχο νομικό της Ναζιστικής Γερμανίας, Carl Schmitt: μια θεωρία μεγάλων οικονομικών χώρων που ελέγχονται από μεγάλες δυνάμεις....
"Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς επαναλαμβάνει τέτοια επιχειρήματα όταν δηλώνει ότι "η Ρωσία δεν πρέπει να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο", αντί να υποστηρίζει ξεκάθαρα μια ουκρανική νίκη. Αυτό είναι τόσο λογικό όσο και άστοχο. Όπου δεν υπάρχουν εχθροί, δεν μπορούν να υπάρχουν νικητές.
"Αντίθετα, οι ηγέτες στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη δεν φοβούνται να συνδυάσουν τη γλώσσα των αξιών με την πολιτική εξουσίας. Τα γαλλικά και γερμανικά οράματα για ειρήνη συνεπάγονται ουκρανικές εδαφικές παραχωρήσεις. Τέτοιες ιδέες είναι ανόητες και δεν θα εξασφαλίσουν ασφάλεια για την Ευρώπη ή την Ουκρανία. Η κυρίαρχη Ευρώπη δεν πρέπει να επιδιώκεται εις βάρος της ουκρανικής κυριαρχίας.
"Στην πραγματικότητα, για να έχει η Ευρώπη ένα μέλλον στην ελευθερία, η Ουκρανία πρέπει να κερδίσει αυτήν την καθοριστική μάχη της εποχής μας. Οι ηττημένοι δεν θα περιλαμβάνουν μόνο τη Ρωσία του Πούτιν. Η ήττα του ρωσικού ιμπεριαλισμού θα πρέπει επιτέλους να σταματήσει τις γαλλογερμανικές αυταπάτες, είτε στοχεύουν σε μια κυρίαρχη ή μετα-εθνική Ευρώπη».
Ο Γερμανός αναλυτής Ulrich Speck, σε ένα δοκίμιο — «Ο πόλεμος της Ουκρανίας και η αναγέννηση του ΝΑΤΟ» — που δημοσιεύτηκε από την ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ενέργειες του Μακρόν και του Σολτς έχουν εδραιώσει το ΝΑΤΟ, όχι την ΕΕ, ως τον ακρογωνιαίο λίθο της Ευρώπης. ασφάλεια:
«Τρεις εξελίξεις έχουν εκτοξεύσει το ΝΑΤΟ ξανά στο επίκεντρο των γεγονότων.
«Πρώτον: Η ανοιχτή επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Αυτή τη φορά, όχι μόνο οι Ανατολικοκεντροευρωπαίοι, αλλά και οι Δυτικοευρωπαίοι και οι Βορειοαμερικανοί σοκαρίστηκαν από την παραβίαση όλων των κανόνων στα οποία βασίζεται η ευρωπαϊκή ειρηνευτική τάξη: ένας ανοιχτός πόλεμος επιθετικότητας και κατακτήσεις με αμέτρητες φρικαλεότητες και εγκλήματα πολέμου. Είναι λοιπόν σαφές ότι ο Πούτιν είναι έτοιμος να εφαρμόσει το σχέδιό του για μια νέα ρωσική αυτοκρατορία, έστω και με μεγάλα έξοδα. Είναι επίσης σαφές ότι αν πετύχει, μάλλον δεν θα σταματήσει στην Ουκρανία.
"Ο δεύτερος λόγος για την αναγέννηση του ΝΑΤΟ είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εκπληρώνουν τον κλασικό ηγετικό ρόλο τους στη δυτική συμμαχία. Για την κυβέρνηση Μπάιντεν, η αναβίωση των συμμαχιών βρίσκεται στο επίκεντρο της εξωτερικής πολιτικής: η στενή συνεργασία με τους συμμάχους θεωρείται ότι παρέχει ένα αποφασιστικό πλεονέκτημα έναντι της Κίνας και της Ρωσίας, που της επιτρέπει να αντιμετωπίζει τους αυταρχικούς αμφισβητίες από μια «θέση δύναμης».
"Ο τρίτος λόγος είναι ότι οι ηγέτες της ΕΕ, Γαλλία και Γερμανία, ήταν πολύ απρόθυμοι να αντιδράσουν στην επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν αποφασιστική πρόοδο στις παραδόσεις όπλων και τις κυρώσεις, πλαισιωμένες από μια αποφασιστικά ενεργή Μεγάλη Βρετανία, φαινόταν ότι το Παρίσι και το Βερολίνο ήλπιζαν μέχρι το τέλος να μπορέσουν να αλλάξουν τη γνώμη του Ρώσου Προέδρου. Και οι δύο είναι απρόθυμοι να προμηθεύσουν όπλα στην Ουκρανία και είναι πιο πιθανό να παίξουν μαζί παρά να πρωτοστατήσουν όταν πρόκειται για κυρώσεις. Το γεγονός ότι ο Μακρόν και ο Scholz δεν έχουν βρεθεί στο Κίεβο από την αρχή του πολέμου υπογραμμίζει την απόσταση που διατηρούν από την Ουκρανία.
"Με αυτή τη στάση, το Βερολίνο και το Παρίσι έχουν απαξιωθεί στα μάτια των Ανατολικοκεντροευρωπαίων και των Σκανδιναβών ως αξιόπιστοι εταίροι σε περίπτωση ρωσικής απειλής. Περισσότερο από ποτέ, η Ανατολική και Βόρεια Ευρώπη θα βασιστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Μεγάλη Βρετανία — δηλαδή στο ΝΑΤΟ — για την πολιτική ασφάλειας.
«Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει εναλλακτική στο ΝΑΤΟ — τουλάχιστον όσο η Ρωσία κρατά μια ρεβιζιονιστική στάση, δε σέβεται τα σύνορα και δεν αναγνωρίζει την αναδιοργάνωση της περιοχής μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Το δίδαγμα της τρέχουσας εμπειρίας είναι ότι μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ικανές να κρατήσουν υπό έλεγχο τη Ρωσία. Το όχημα για αυτό παραμένει το ΝΑΤΟ, το οποίο δεν έχει ξεπεράσει τον εαυτό του, αλλά είναι πιο σημαντικό ως ο πυρήνας της πολιτικής ασφάλειας μιας ελεύθερης Δύσης από ό,τι ήταν εδώ και δεκαετίες».