Lyuba Lulko - pravda.ru/ / Παρουσίαση Freepen.gr
Οι ιστορίες Αμερικανών και άλλων δυτικών μισθοφόρων που πολεμούν στην Ουκρανία στέλνουν ένα σαφές μήνυμα σε άλλους ξένους που θέλουν να συμμετάσχουν στον αγώνα κατά της Ρωσίας: μην το κάνετε.
Οι βετεράνοι πολέμου των ΗΠΑ δε γίνονται μισθοφόροι για πλάκα
Η δημοσιογράφος του αμερικανικού στρατού Haley Britzky εξέφρασε τις ανησυχίες της για τη μοίρα των Αμερικανών πρώην στρατιωτικών Andy Huynh και Alexander Drueke (βετεράνος του πολέμου στο Ιράκ), οι οποίοι συνελήφθησαν από τους συμμαχικούς στρατούς στην επιχείρηση για την απελευθέρωση του Donbass. Σε ένα άρθρο για το Task & Purpose, έγραψε επίσης για τον βετεράνο του στρατού Grady Kurpasi, ο οποίος χάθηκε στην Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα.
Έχοντας σημειώσει ότι οι μισθοφόροι αντιμετωπίζουν θανατική ποινή βάσει του νόμου της DPR, ο δημοσιογράφος επικαλέστηκε το μέλος του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων, Τόμας Γκράχαμ, ο οποίος είπε ότι η σύλληψη των δύο Αμερικανών θα εμπόδιζε άλλους ξένους να ταξιδέψουν στην Ουκρανία.
«Το μήνυμα είναι: Μην έρχεστε εδώ και πολεμάτε στην ουκρανική πλευρά και σκοτώνετε Ρώσους στρατιώτες ή συμμάχους από το Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ, υπάρχει ένα τίμημα που πρέπει να πληρώσετε εάν αιχμαλωτιστείτε», είπε ο Γκράχαμ.
Ένας άλλος εμπειρογνώμονας από τον οποίο πήρε συνέντευξη η Μπρίτζκι είπε πως το καθεστώς των εθελοντών που υπάγονται στη Σύμβαση της Γενεύης θα μπορούσε να είναι «πολύ αμφισβητήσιμο» εάν είναι απλώς πολίτες από άλλες χώρες που συμμετέχουν στον πόλεμο.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε στο NBC News ότι οι δύο Αμερικανοί ήταν «στρατιώτες της τύχης, δηλ. τυχοδιώκτες» — μισθοφόροι που θα έπρεπε «να λογοδοτήσουν για τα εγκλήματα που διέπραξαν».
Οι αμερικανικές αρχές αρνούνται να συνομιλήσουν με το Ντόνετσκ
Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις είπε πως το υπουργείο επικοινώνησε με τις ρωσικές αρχές σχετικά με τον Χάιν και τον Ντρούκε, αλλά δεν έλαβε καμία επίσημη ή επίσημη απάντηση.
Στην πραγματικότητα, οι ρωσικές αρχές απαντούν στις Ηνωμένες Πολιτείες να στραφούν στην DPR με ερωτήσεις σχετικά με τους πολίτες της, αλλά η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν αρνείται κατηγορηματικά να το πράξει, επειδή η DPR και η LPR είναι "μη αναγνωρισμένα" κράτη.
Σύμφωνα με τον Πράις, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αναγνωρίζουν αυτές τις περιοχές ως ανεξάρτητες, ούτε θεωρούν την εξουσία τους νόμιμη. Επομένως, οποιοδήποτε δικαστήριο θα δικάσει τους δύο Αμερικανούς άνδρες θα είναι παράνομο, είπε ο Πράις.
Τυχαίνει οι νομικές «αξίες» να υπερισχύουν της αξίας της ζωής. Τι γίνεται με τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες θέτουν πάντα στην πρώτη γραμμή της πολιτικής τους;
Όταν θέλησαν να λάβουν στοιχεία από τη συντριβή του μαλαισιανού Boeing το 2015, οι Μαλαισιανοί ήρθαν σε επαφή με την πολιτοφυλακή της DPR και έλαβαν τα «μαύρα κουτιά». Το μη αναγνωρισμένο καθεστώς δε φόβιζε κανέναν στη Δύση τότε. Το καθεστώς της αποσχισθείσας δημοκρατίας δεν πτόησε κανέναν όταν υπογράφηκαν οι συμφωνίες του Μινσκ. Οι ηγέτες του Λουχάνσκ και του Ντόνετσκ υπέγραψαν αυτές τις συμφωνίες και το ίδιο και οι δυτικοί ηγέτες — καθώς έπρεπε να σώσουν το καθεστώς του Ποροσένκο.
Η αρχή "δε διαπραγματευόμαστε με τρομοκράτες" είναι άτοπη και εδώ: ούτε η DPR ούτε η LPR αναγνωρίζονται ως τέτοια στη Δύση.
Αξίζει να υπενθυμίσουμε στο σημείο αυτό πως οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τους μη αναγνωρισμένους αντάρτες Χούθι στην Υεμένη σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν την απελευθέρωση των αιχμαλωτισμένων Αμερικανών πολιτών. Η Υεμένη δεν είναι μια δύναμη με την οποία οι ΗΠΑ θα ήθελαν να μοιράσουν κάτι. Η Ρωσία είναι μια εντελώς διαφορετική ιστορία, καθώς ο πρωταρχικός στόχος των ΗΠΑ είναι να συντρίψουν τη Ρωσία.
Το πρόβλημα αφορά τη διπροσωπία των αμερικανικών αρχών, την αλαζονεία και την επιθυμία τους για ηγεμονία με κάθε τρόπο. Οι ζωές των πολιτών των ΗΠΑ δεν έχουν σημασία.
Οι Βρετανοί δείχνουν τι μπορούν να περιμένουν οι Αμερικανοί
Ο Άγγλος μισθοφόρος Άιντεν Άσλιν, ο οποίος καταδικάστηκε επίσης σε θάνατο στην DPR, δήλωσε σε συνέντευξή του στο BBC ότι κανείς δε νοιαζόταν για τη μοίρα του στην πατρίδα του. Η βρετανική κυβέρνηση δεν προσπάθησε να διαπραγματευτεί την απελευθέρωσή του με την DPR, είπε.
"Δεν υπάρχουν λόγια, απλά δεν υπάρχουν λόγια. Πρέπει να είναι ο χειρότερος εφιάλτης του καθενός να απειλείται με αυτόν τον τρόπο ένα μέλος της οικογένειάς σου. Ο Aiden ήταν εξαιρετικά αναστατωμένος όταν τηλεφώνησε στη μητέρα του σήμερα το πρωί. Η ουσία είναι πως ο Aiden είπε η DPR τον ενημέρωσε ότι κανείς από το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει έρθει σε επαφή και πως θα εκτελεστεί», είπε η γιαγιά της Άσλιν, η Πάμελα Χολ, στο BBC, έγραψε ο Guardian.
Εξάλλου, ο δικηγόρος του Άσλιν δεν είχε ασκήσει καν έφεση κατά της ετυμηγορίας μέχρι πριν μερικές ημέρες. Το Λονδίνο δεν είχε χρήματα για κατάλληλο δικηγόρο. Φαίνεται ότι οι Αγγλοσάξονες μπορούν να σώσουν τον Στρατιώτη Ράιαν μόνο στις ταινίες.