Το ανώτατο όριο της τιμής του ρωσικού πετρελαίου είναι μια ακόμη δυτική φαντασίωση

Yegor Aleyev/TASS
Την περασμένη Δευτέρα, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ/ΕΕ συνεχίζουν τις συνομιλίες για να «περιορίσουν τα ενεργειακά έσοδα της Ρωσίας» «επιβάλλοντας ανώτατο όριο τιμής» στο πετρέλαιο της χώρας.

Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

«Συνεχίζουμε να έχουμε παραγωγικές συνομιλίες, σήμερα και με τους εταίρους και τους συμμάχους μας σε όλο τον κόσμο, σχετικά με το πώς να περιορίσουμε περαιτέρω τα ενεργειακά έσοδα στη Ρωσία, αποτρέποντας τις δευτερογενείς επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία», είπε η Yellen κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Μιλάμε για ανώτατα όρια τιμών ή για εξαίρεση τιμών…»

Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλα κράτη-δορυφόροι έχουν απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, ενώ η ΕΕ, η οποία εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό ενεργειακό εφοδιασμό, συμφώνησε σε μερική απαγόρευση μέχρι το τέλος του έτους. Οι χώρες της G7, οι μεγαλύτερες δυτικές και ευθυγραμμισμένες με τη Δύση οικονομίες, συμφώνησαν να «μελετήσουν πιθανά ανώτατα όρια τιμών» στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο για να προσπαθήσουν «να περιορίσουν την ικανότητα της Μόσχας να χρηματοδοτήσει την εισβολή της στην Ουκρανία», δήλωσαν αξιωματούχοι της G7 την Τρίτη. Η αλλαγή της διατύπωσης είναι αρκετά ενδεικτική, καθώς μόλις μια εβδομάδα πριν, η δυτική πολιτική ηγεσία μιλούσε για το ανώτατο όριο τιμών σαν να ήταν ήδη μια ολοκληρωμένη συμφωνία. Ωστόσο, στη συνεδρίαση της G7, οι αξιωματούχοι μιλούσαν για «μια συμφωνία για τη μελέτη του ανώτατου ορίου των τιμών του ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου». Οι αξιωματούχοι, και πάλι, συμπεριλαμβανομένης της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen, ισχυρίζονται ότι η κίνηση θα μειώσει τα έσοδα που πραγματοποιεί η Ρωσία από τις πωλήσεις ενέργειας, επιτρέποντας παράλληλα στους δυτικούς καταναλωτές να συνεχίσουν να προμηθεύονται πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Αυτός ο ισχυρισμός είναι, τουλάχιστον, υπερβολικά παραπλανητικός. Η ίδια η ιδέα των ανώτατων ορίων στο διεθνές εμπόριο έρχεται σε αντίθεση με τις πιο βασικές αρχές του ελεύθερου εμπορίου και της οικονομίας της αγοράς, που και οι δύο είναι (ή τουλάχιστον επίσημα ήταν) το ιερό δισκοπότηρο του οικονομικού συστήματος της πολιτικής Δύσης. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, μαζί με πολυάριθμα κράτη-πελάτες έχουν πάει ακόμη και σε πόλεμο με προσχήματα για να εγκαθιδρύσουν «ελεύθερο εμπόριο» και «οικονομία της αγοράς» σε ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γιουγκοσλαβίας, η οποία είχε μικτή (αγοραία και προγραμματισμένη) οικονομία. Εκτός από την πολιτική Δύση που κυριολεκτικά κατέστρεψε και διέλυσε τη χώρα, ανάγκασε επίσης τα θρυμματισμένα ερείπια της Γιουγκοσλαβίας να απαρνηθούν ολόκληρους τομείς της οικονομίας τους και ουσιαστικά να την παραδώσουν στους δυτικούς ολιγάρχες. Ουσιαστικά, εισάγοντας ένα ανώτατο όριο στην τιμή του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, η πολιτική Δύση προσπαθεί να εφαρμόσει τις ίδιες οικονομικές πολιτικές που χρησιμοποίησε ως δικαιολογία για να βομβαρδίσει και να καταστρέψει πολλές άλλες χώρες.


Μια άλλη σημαντική σημείωση είναι ότι αυτές οι ανίσχυρες προσπάθειες απέχουν ακόμα πολύ από την πομπωδώς ανακοινωθείσα απαγόρευση εξαγωγών από τη Ρωσία πριν από περίπου 4 μήνες. Αν η πολιτική Δύση ήταν σε θέση να περιορίσει ή να σταματήσει τα ρωσικά έσοδα από το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, τα τρόφιμα και πολλά άλλα εμπορεύματα που είναι όσο πιο απαραίτητα θα μπορούσαν να είναι, θα το είχε κάνει εδώ και πολύ καιρό. Ωστόσο, η πολιτική Δύση συνειδητοποιεί ότι τυχόν σοβαρές διαταραχές στα ρωσικά εμπορεύματα που φθάνουν στις χώρες τους θα είχε καταστροφικές επιπτώσεις στην σταθερότητα των οικονομιών τους. Την ίδια στιγμή, η πολιτική Δύση είναι απογοητευμένη που πρέπει να πληρώσει για αυτά τα εμπορεύματα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια σειρά από σχιζοφρενικές κινήσεις ή κωμικά αλαζονικές διακηρύξεις μελλοντικών κινήσεων που δεν συμβαίνουν ποτέ πραγματικά.

Ο δηλωμένος στόχος είναι να "ενθαρρυνθούν οι πωλήσεις ρωσικού πετρελαίου σε επίπεδα ελαφρώς υψηλότερα από το κόστος παραγωγής για να διασφαλιστεί ότι τα κέρδη της Ρωσίας θα μειωθούν ενώ διατηρεί την παραγωγή". Ο Tamas Varga από τον χρηματιστή πετρελαίου PVM δήλωσε ότι η ιδέα του ανώτατου ορίου των τιμών του φυσικού αερίου και του πετρελαίου ισοδυναμεί με απόδειξη πως οι άμεσες απαγορεύσεις στα ρωσικά εμπορεύματα ήταν "αντιπαραγωγικές καθώς τα ρωσικά έσοδα αυξήθηκαν". Και πράγματι, τα έσοδα της Ρωσίας από τις πωλήσεις φυσικού αερίου και πετρελαίου έχουν αυξηθεί εκθετικά σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Έτσι, ο Βάργκα πιστεύει ότι «η δημιουργία ενός καρτέλ αγοραστών για να λιμοκτονήσει η Ρωσία από πετροδολάρια, ενώ παράλληλα να αμβλύνει την πληθωριστική πίεση από τις τιμές του πετρελαίου είναι πρόκληση».

«Το μεγάλο άγνωστο είναι η αντίδραση του Βλαντιμίρ Πούτιν», είπε ο Βάργκα. "Εάν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αποφασίσει να μειώσει τις εξαγωγές πετρελαίου ή φυσικού αερίου, το σχέδιο θα αποτύχει και θα οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση των τιμών. Είναι ένα εφιαλτικό σενάριο", πρόσθεσε ο Βάργκα.

Σύμφωνα με το Reuters, το κόστος παραγωγής της Ρωσίας είναι 3-4 $ ανά βαρέλι και οι ρωσικές εταιρείες θα μπορούσαν πιθανώς να κερδίσουν ακόμη και αν οι τιμές του πετρελαίου ήταν 25-30 $ ανά βαρέλι. Ο στόχος αυτού του δυτικού «καρτέλ αγοραστών» είναι να επιβάλει ένα ανώτατο όριο τιμής που θα είναι ακριβώς πάνω από το κόστος παραγωγής, επιτρέποντας στις εταιρείες πετρελαίου να συνεχίσουν να λειτουργούν, κάτι που θα αποτρέψει τη ρωσική κυβέρνηση από το να έχει κέρδη. Ο Richard Mallinson από το Energy Aspects επιβεβαίωσε ότι αυτός ήταν ο στόχος στη δήλωσή του για το Reuters.

"Οι χώρες της G7 θέλουν να μειώσουν τα ρωσικά έσοδα από το πετρέλαιο και αυτό συνεπάγεται ανώτατο όριο τιμής πολύ χαμηλότερο από αυτό που πληρώνουν οι αγοραστές. Ορισμένοι ακτιβιστές υποστηρίζουν μια πολύ επιθετική μείωση, επισημαίνοντας το χαμηλό κόστος παραγωγής της Ρωσίας και υποστηρίζοντας πως θα συνεχίσει να πουλά πετρέλαιο σε οποιαδήποτε τιμή παραπάνω από αυτό το επίπεδο», δήλωσε ο Mallinson.

Υπάρχει μόνο ένα «μικροσκοπικό» ζήτημα με αυτό το σχέδιο. Η Ρωσία μπορεί απλώς να μειώσει τις προμήθειες φυσικού αερίου και πετρελαίου σε όλες τις χώρες που προσπαθούν να επιβάλουν αυτό το παράνομο δυτικό ανώτατο όριο τιμών. Αυτό θα ωθούσε τις παγκόσμιες αγορές σε μια ακόμη φρενίτιδα. Με τις χώρες του ΟΠΕΚ να δηλώνουν ανοιχτά ότι δεν μπορούν να αντικαταστήσουν το μερίδιο της Ρωσίας στην αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου, οι τιμές θα έρθουν σε τροχιά, προκαλώντας μια διαδοχική αύξηση των τιμών σε κάθε άλλο κλάδο, αυξάνοντας εκθετικά τον πληθωρισμό, ενώ η στασιμότητα θα μετατραπεί σε ύφεση σε πολλούς χώρες. Έτσι, οποιαδήποτε απόπειρα επιβολής ανώτατων ορίων τιμών δεν είναι απλώς παράνομη, αλλά θα μπορούσε εύκολα να γυρίσει μπούμερανγκ και να καταστρέψει τις δυτικές οικονομίες. Φαίνεται ότι η πολιτική Δύση δεν έμαθε τίποτα από τους τελευταίους 4 μήνες μιας αποτυχημένης οικονομικής πολιορκίας της Ρωσίας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail