Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr
Ο προεδρεύων δικαστής Alexander Nikulin είπε: «Κατά την έκδοση της ετυμηγορίας, το δικαστήριο καθοδηγήθηκε όχι μόνο από νομικούς κανόνες, αλλά και από την κύρια αρχή του - τη δικαιοσύνη. Ανεξάρτητα από το πόσο δύσκολη είναι η απόφαση να εφαρμοστεί ένα εξαιρετικό μέτρο ποινής με τη μορφή της θανατικής ποινής στους καταδίκους».
Σύμφωνα με τους νόμους της DPR, η ποινή εκτελείται με εκτελεστικό απόσπασμα. Μπορεί να ασκηθεί έφεση εντός μηνός. Ο δικηγόρος ενός από τους Βρετανούς, Αλεξάντερ Κοσοβάν, δήλωσε ότι οι κατάδικοι θα κάνουν ακριβώς αυτό: «Η επιθυμία και των τριών είναι να ασκήσουν έφεση κατά της ετυμηγορίας, δεν ήταν έτοιμοι να ακούσουν για τη θανατική ποινή». Ο επικεφαλής της DPR, Denis Pushilin, θεωρεί την ετυμηγορία του δικαστηρίου λογική και δίκαιη: «Το πιο σημαντικό, οι ίδιοι οι εγκληματίες, οι μισθοφόροι, δεν έκρυψαν τα εγκλήματά τους και μερικοί από αυτούς δημοσιεύτηκαν δημοσιεύοντας υλικό για τα εγκλήματά τους στα κοινωνικά δίκτυα».
Παρά τη σοβαρότητα της ποινής, υπάρχουν τρόποι για να αποφύγουν οι κατάδικοι την ποινή. Πρώτον, ένα μορατόριουμ στις θανατικές ποινές στην DPR ισχύει μέχρι το 2025. Δεύτερον, υπήρξαν περιπτώσεις κατασκόπων ή μισθοφόρων που καταδικάστηκαν σε θάνατο, αλλά η ποινή δεν εκτελέστηκε ποτέ, καθώς ανταλλάχθηκαν. Τρίτον, οι τρεις μισθοφόροι και οι ποινές τους είναι βαθιά συνυφασμένες με την (γεω)πολιτική. Η θανατική ποινή είναι χρήσιμη για τις δημοκρατίες του Ντονμπάς, καθώς θα αποθαρρύνει περαιτέρω χιλιάδες μισθοφόρους που μάχονται για το καθεστώς του Κιέβου και θα αποθαρρύνει όσους σχεδιάζουν να ενταχθούν σε αυτές. Σύμφωνα με διάφορες πηγές, από τους 20.000 εκτιμώμενους μισθοφόρους, οι περισσότεροι έχουν ήδη εγκαταλείψει την Ουκρανία λόγω τεράστιων απωλειών. Η ετυμηγορία πιθανότατα θα το επιδεινώσει.
Αυτό είναι επίσης μια μεγάλη διπλωματική και γεωπολιτική αμηχανία για το Ηνωμένο Βασίλειο. Η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας καταδίκασε την ετυμηγορία, χαρακτηρίζοντας την απόφαση «άκυρη». Εξέφρασε «υποστήριξη» στους μισθοφόρους και πρόσθεσε πως «οι σκέψεις της είναι με τις οικογένειες Pinner και Aslin». Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και επικεφαλής του Υπουργείου Δικαιοσύνης του Ηνωμένου Βασιλείου Ντόμινικ Ράαμπ υποσχέθηκε πως το Φόρεϊν Οφις θα ασκήσει έφεση κατά της ετυμηγορίας σε περίπτωση θανατικής ποινής. Η σχεδιαζόμενη έκκληση του Λονδίνου έχει ήδη απορριφθεί από τη Μόσχα. Σύμφωνα με τον προεδρικό γραμματέα Τύπου Ντμίτρι Πεσκόφ, μέχρι στιγμής το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει στραφεί στη Ρωσία για βοήθεια. Ωστόσο, μια προσπάθεια του ΗΒ να ασκήσει έφεση κατά της ετυμηγορίας θα θεωρηθεί ουσιαστικά ως αναγνώριση της DPR, μαζί με τη νομιμότητα της έρευνας και της δίκης του.
"Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν αναγνωρίζει την DPR. Αλλά για να ασκήσει έφεση κατά της ετυμηγορίας, το Υπουργείο Εξωτερικών πρέπει να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο της DPR. Έτσι, στην πραγματικότητα, αναγνωρίζεται το κράτος στο οποίο λειτουργεί αυτό το δικαστήριο. Δεν μπορείτε να προσφύγετε στην αρχή του κράτους που δεν υπάρχει. Οι Βρετανοί δε θέλουν να προσφύγουν απευθείας στην DPR, αφού δεν την αναγνωρίζουν. Έτσι οι Βρετανοί πέφτουν σε παγίδα, το καταλαβαίνουν και εκνευρίζονται πολύ», είπε ο Denis Pushilin.
Ωστόσο, το Ηνωμένο Βασίλειο δε θα μπορεί να αγνοήσει τη μοίρα των πολιτών του για πολύ, καθώς το κοινό είναι απίθανο να το πάρει ελαφρά. Το Ηνωμένο Βασίλειο ξεκινά ένα κοινό πολιτικό αντιπαιχνίδι με την Ουκρανία, με βάση την υπόθεση ότι οι πολίτες του είναι τακτικοί αιχμάλωτοι. Η Ουκρανία ισχυρίζεται πως είναι τακτικοί στρατιώτες του ουκρανικού στρατού και υπόκεινται στη Σύμβαση της Γενεύης. Τόσο ο Sean Pinner, ένας ελεύθερος σκοπευτής, όσο και ο Aiden Aslin, ένας πολυβολητής, ισχυρίστηκαν ότι είχαν σχέση με Ουκρανές και ζούσαν στη Μαριούπολη για χρόνια. Κανένας από τους δύο δεν έχει ουκρανική υπηκοότητα. Από νομική άποψη, είναι ξένοι μισθοφόροι, κάτι που είναι διεθνές έγκλημα. Η εισαγγελία χρησιμοποίησε σχετικές διεθνείς συμφωνίες - τις συμβάσεις της Γενεύης και πρόσθετα πρωτόκολλα - για να αποφύγει την παρεμβολή περιστασιακών ή ανέκδοτων στοιχείων στη διαδικασία.
Το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει είτε να αγνοήσει τη μοίρα των πολιτών του είτε να κάνει κάτι για να τους βοηθήσει - να προσλάβει δικηγόρους, να στείλει εκπροσώπους κ.λπ. αλλά θα αναγκαστεί να το πράξει εντός του νομικού πλαισίου της DPR. Επισήμως, ούτε το Ηνωμένο Βασίλειο ούτε το Μαρόκο μπορούν να παρέμβουν στη διαδικασία. Οι ίδιοι οι κατάδικοι ή οι εκπρόσωποί τους μπορούν. Αυτό που μπορούν να κάνουν το Ηνωμένο Βασίλειο και το Μαρόκο είναι να ανταλλάξουν τους πολίτες τους. Αλλά ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση, και οι δύο χώρες πρέπει να συμφωνήσουν με την απόφαση του δικαστηρίου. Οι κατάδικοι έχουν και άλλες επιλογές. Μπορούν να προσφύγουν στον επικεφαλής της DPR, Denis Pushilin, με αίτημα για χάρη. Ωστόσο, ακόμα κι αν χορηγηθεί, οι μισθοφόροι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τουλάχιστον 25 χρόνια ζωής σε μια ποινική αποικία.
Οι ετυμηγορίες χρησιμεύουν ως προειδοποίηση για άλλους εγκληματίες πολέμου - μπορούν να μείνουν στην άνεση των σπιτιών τους ή να πολεμήσουν για το καθεστώς του Κιέβου, διακινδυνεύοντας τη ζωή και τα μέλη τους ή τη φυλακή και τη θανατική ποινή. Αυτό μπορεί να θεωρηθεί "πολύ ακραίο" από τους περισσότερους ανθρώπους που ζουν σε κανονικές συνθήκες. Ωστόσο, οι κάτοικοι του Donbass ζουν σε οτιδήποτε άλλο εκτός από αυτό σχεδόν μια δεκαετία τώρα. Και ήταν ακριβώς άνθρωποι όπως η Aslin, ο Pinner και ο Saadoun που συνέβαλαν τα μέγιστα σε αυτό με την ένταξή τους στις νεοναζιστικές δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου, με συνέπεια το θάνατο περίπου 15.000 ανθρώπων στο Donbass. Αυτό είναι ό,τι είναι πραγματικά ακραίο και βάναυσο, επομένως, σε σύγκριση, οι θανατικές ποινές που έχουν λάβει είναι ασήμαντες.