Από: menshouse.gr
Το όνειρό της να επισκεφθεί την χώρα που πάντοτε θαύμαζε ετοιμαζόταν να γίνει πραγματικότητα το 1954. Στην περίπτωσή της η ομορφιά αποδείχτηκε όντως το διαβατήριό της και δεν ήταν απλά ένα σχήμα λόγου. Η γεννημένη στην Κρήτη στις 8 Αυγούστου 1934 καλλονή βρισκόταν ήδη στην Αθήνα όπου ξεδίπλωνε τις έντονες καλλιτεχνικές ανησυχίες της αλλά και το ταλέντο και την αγάπη της για τις τέχνες.
Τελειώνοντας το τότε εξατάξιο γυμνάσιο, έφτασε στην πρωτεύουσα γεμάτη όνειρα, χωρίς να ποντάρει ούτε στο ελάχιστο στο εντυπωσιακό παρουσιαστικό της. Θέλησε να δώσει εξετάσεις στο Πολυτεχνείο και στην Σχολή Τεχνών, όπου και πέρασε, ενώ υπήρξε μαθήτρια του σπουδαίου Γιάννη Μόραλη στην ζωγραφική. Ταυτόχρονα άρχισε να φοιτά και στην Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, όπου είχε ως δασκάλους «ιερά τέρατα» όπως ο Δημήτρης Ροντήρης και η Κατίνα Παξινού!
Ωστόσο ήταν αδύνατον να μην σταθεί κάποιος μπροστά της και να μην αιχμαλωτιστεί από την γοητεία, τις αναλογίες της και την αντικειμενική ομορφιά της. Ένας από αυτούς, ένας δικηγόρος και οικογενειακός φίλος μετά από μια φωτογραφία που έβγαλαν μαζί, έριξε την ιδέα να πάει η ούτε καν 20χρονη κοπέλα στα καλλιστεία. Εκείνης της φάνηκε παράξενη η προτροπή καθώς δεν θεωρούσε τον εαυτό της ιδιαίτερα ωραίο. Ο νομικός όμως εκτός από… μάτι, είχε και πείσμα, με αποτέλεσμα να στείλει ο ίδιος την φωτογραφία στην εφημερίδα «Απογευματινή» η οποία συνεργαζόταν με τον διαγωνισμό ομορφιάς.
Τελικά, όχι μόνο έλαβε μέρος αλλά και ανακηρύχθηκε Σταρ Ελλάς. Τίτλος που της άνοιγε διάπλατα τον δρόμο για την συμμετοχή της στο Μις Υφήλιος που εντελώς συμπτωματικά θα διεξαγόταν μερικούς μήνες αργότερα στην δική της «Γη της Επαγγελίας». Στο Λονγκ Μπιτς των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής!
Όμως πριν από 65 χρόνια (και βάλε) ένα ταξίδι στις ΗΠΑ δεν ήταν κάτι απλό. Χρειαζόταν πρώτα να ξεπεραστεί το γραφειοκρατικό θέμα της βίζας την οποία έδινε η πρεσβεία της χώρας στην Αθήνα, αφού προηγουμένως εξέταζε το παρελθόν του αιτούντος ώστε να διαπιστωθεί ότι δεν αποτελούσε κίνδυνο για την ασφάλεια των Αμερικανών.
Ιδιαίτερα την συγκεκριμένη περίοδο τα πράγματα ήταν ακόμη πιο περίπλοκα αφού στις Ηνωμένες Πολιτείες «βασίλευε» ο διαβόητος «Μακαρθισμός», με την CIA να εξετάζει την κάθε περίπτωση με περισσή καχυποψία προκειμένου να μην πατήσουν το πόδι τους στην άλλη όχθη του Ατλαντικού οι… κομμουνισταί!
Έκπληκτη η νεαρή Σταρ Ελλάς είδε την αίτησή της για βίζα να απορρίπτεται με συνοπτικές διαδικασίες και με την κατηγορία ότι και η ίδια ήταν κομμουνίστρια! Σοκαρισμένη από αυτή την εξέλιξη, έμαθε πως αιτία για το «στοπ» ήταν η απόφασή να φιλοτεχνήσει το εξώφυλλο ενός βιβλίου του Μενέλαου Λουντέμη. Αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης με το ΕΑΜ, αυτός ο τεράστιος λογοτέχνης ήταν γνωστός κομμουνιστής (είχε καταδικαστεί σε θάνατο, είχε κάνει εξορία και έφτασε στο σημείο να εγκαταλείψει την Ελλάδα) και δίχως να το θέλει ή να το γνωρίζει καν έμπαινε εμπόδια στα όνειρα της Διαλυνά. Η Ρίκα πάντως το μόνο που είχε κάνει ήταν να «ντύσει» την ποιητική συλλογή «Κραυγή στα Πέρατα» με την εικόνα ενός χεριού που κρατούσε τριαντάφυλλο. Και αυτό ήταν το «έγκλημα» που της στερούσε το ταξίδι στο όνειρο…
Η απόφαση ήταν τελεσίδικη και την θέση της στον διαγωνισμό Μις Υφήλιος πήρε η Ανδρουλάκη η οποία είχε ανακηρυχθεί Μις Ελλάς. Μάλιστα συμμετείχε στις πρώτες φωτογραφήσεις στο Λονγκ Μπιτς, την ίδια ώρα που η Ρίκα Διαλυνά είχε εγκαταλείψει κάθε προσπάθεια να πείσει τους Αμερικανούς για τα πολιτικά φρονήματά της.
Για καλή της τύχη ασχολήθηκε με την υπόθεσή της ολόκληρος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ! Ο Τζον Φόστερ Ντάλας ήταν από τους ελάχιστους λογικούς ανθρώπους που αντιλαμβανόταν ότι ένα όμορφο κορίτσι από την Ελλάδα σε ένα διαγωνισμό ομορφιάς δεν θα μπορούσε να ρίξει ένα ολόκληρο σύστημα και κίνησε τις διαδικασίες ώστε να μην εκτεθεί η υπερδύναμη για ένα θέμα μάλλον μείζονος σημασίας.
Τελικά η Ρίκα Διαλυνά τα κατάφερε και μετέβη στο Λονγκ Μπιτς όπου και για ακόμη φορά κέρδισε τις εντυπώσεις και όχι μόνο αφού κατόρθωσε να λάβει την 5η θέση στο Μις Υφήλιος. Μάλιστα τα χρόνια που ακολούθησαν έμεινε για αρκετό καιρό στις ΗΠΑ. Εκεί έκανε τον πρώτο από τους δύο γάμους της –με τον Ελληνοαμερικανό χρηματιστή Νικ Παπαδάκο , εκεί σπούδασε στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, εκεί έκανε μαθήματα υποκριτικής με την Τζούντιθ Έλιοτ.
Και –φυσικά- εκεί έλαβε μέρος σε παραγωγές του Χόλιγουντ
αλλά και της αμερικάνικης τηλεόρασης στο πλευρό σπουδαίων ονομάτων,
πριν συνεχίσει στην Ιταλία και στην Ευρώπη με νέες παραγωγές, πριν
επιστρέψει μόνιμα στην Ελλάδα για μια νέα καριέρα σε θέατρο, μικρή και
μεγάλη οθόνη.