Από: capital.gr - Του Τάσου Δασόπουλου
Προς το παρόν, σε ότι αφορά το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που "καίνε" τα εισοδήματα των πολιτών στην Ελλάδα, συνεχίστηκε και χθες το "τρενάκι του τρόμου". Η τιμή του αργού πετρελαίου αποκλιμακώθηκε την Παρασκευή στα 113 δολάρια το βαρέλι, από τα 123 δολάρια που είχε φτάσει πριν 10 ημέρες, κατά την διάρκεια της συζήτηση σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για το εμπάργκο του ρωσικού πετρελαίου. Χθες, την σκυτάλη της ανόδου πήρε ξανά το φυσικό αέριο, αυξάνοντας την τιμή του στα 131 ευρώ την θερμική μεγαβατώρα, από 120 ευρώ που ήταν πριν λίγες μέρες, λόγω της αυξημένης αβεβαιότητας για το αν οι μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης, δηλαδή η Γερμανία, η Γαλλία και Ιταλία θα έχουν επάρκεια φυσικού αερίου τον χειμώνα. Όλα αυτά, μετά την διακοπή από την Gasprom, της παροχής φυσικού αερίου στην Γαλλία και της μείωσης της παροχής σε Γερμανία και Ιταλία.
Χωρίς να είναι γνωστή η κλιμάκωση του ενεργειακού εκβιασμού της Μόσχας, η ΕΚΤ ετοιμάζεται να παίξει το "χαρτί" της αύξησης των επιτοκίων σε μια προσπάθεια να μειώσει την ροή χρήματος και τα περιορίσει την άνοδο των τιμών. Οι τελευταίες ανακοινώσεις, οδηγούν σε μια πρώτη ήπια αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25% μέσα στον επόμενο μήνα. Μετά από αυτή την κίνηση θα φανεί αν η αύξηση των ευρωπαϊκών επιτοκίων έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα να υπερβεί δηλαδή την τεχνική μείωση του πληθωρισμού, λόγω του "φαινόμενου βάσης" των υψηλών τιμών του 2022, οι οποίες θα συγκρίνονται με τις υψηλές τιμές του 2021.
Το καλό σενάριο
Το καλό σενάριο, θέλει τον πληθωρισμό να αρχίσει να αποκλιμακώνεται ταχύτερα από ότι αναμένονταν το δεύτερο μισό του καλοκαιριού απόδειξη ότι η κίνηση της ΕΚΤ είχε αποτέλεσμα το οποία θα αυξηθεί με ην δεύτερη αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο Η σταθερή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού θα απαιτήσει την συνέχεια στην πρωτοβουλία των τριών (Μακρόν, Σολτς και Ντράγκι) οι οποίοι συναντήθηκαν με τον Ουκρανό πρόεδρος και προς την πλευρά της Μόσχας με στόχο, της επαναφοράς Ρωσίας και Ουκρανίας στο τραπέζι του διαλόγου. Ακόμη και αν οι εχθροπραξίες δεν σταματήσουν άμεσα, θα υπάρχει πλέον μια προοπτική λύσης, η οποία θα καθησυχάσει τις αγορές.
Όλα αυτά θα οδηγήσουν σε αποκλιμάκωση των τιμών των καυσίμων που είναι η βασική αιτία της αύξησης του πληθωρισμού. Από εκεί και πέρα είναι πολύ πιθανό να έχουμε μια σταθερή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, μέχρι οι τιμές να ισορροπήσουν σε επίπεδα αρκετά υψηλότερα από αυτά που βρίσκονταν το 2019, Σε μια τέτοια εξέλιξη, οι τιμές θα υποχωρήσουν και στην Ελλάδα αφού αυτήν την φορά, ο πληθωρισμός είναι καθαρά "εισαγόμενος".
Το κακό σενάριο
Το κακό σενάριο θέλει συνέχιση τους πολέμου με την ίδια ένταση και η πρώτη αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ να μην έχει αποτέλεσμα. Αν η πίεση της Ρωσίας προς την ΕΕ με την σταδιακή μείωση της παροχής ορυκτών καυσίμων ενταθεί, τότε οι τιμές θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν. Η ΕΚΤ θα αναγκαστεί σε ταχύτερη και πιο δραστική αύξηση επιτοκίων για να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Στις ευρωπαϊκές χώρες, νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα ζητήσουν αναπλήρωση του απολεσθέντος εισοδήματος τους. Αν τα αιτήματα αυτά ικανοποιηθούν έστω και κατά ένα μέρος θα οδηγήσουν σε δευτερογενείς επιδράσεις που θα συντηρήσουν το πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα. Η ανάπτυξη, λόγω της διπλής πίεσης από τις υψηλές τιμές και υψηλό κόστος χρήματος θα επιβραδυνθεί ακόμη περισσότερο και θα καταλήξουμε σε μια στασιμότητα ή ύφεση με υψηλό πληθωρισμό. Σε αυτό το σενάριο και η Ελλάδα θα έχει απώλειες, αφού η συντηρητική -σήμερα - πρόβλεψη για ανάπτυξη φέτος στο 3,1% μπορεί να ακούγεται πολύ αισιόδοξη τους επόμενους μήνες.