Από: sofokleousin.gr
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, συνολικά ελέγχονται από την ΑΑΔΕ 43.371 δικαιούχοι, οι οποίοι λαμβάνουν με καθυστέρηση τα εκκαθαριστικά τους για την επιστρεπτέα προκαταβολή, καθώς οι διασταυρώσεις έδειξαν ότι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να επιστρέψουν τα ποσά με τις προβλεπόμενες, κατά περίπτωση, εκπτώσεις.
Τρία είναι τα σημεία που μπορεί να οδηγήσουν μια επιχείρηση ή επαγγελματία στη γραμμή... του πέναλτι:
- Καταχώρηση αλλοιωμένων οικονομικών στοιχείων, προκειμένου να δικαιολογηθεί η ενίσχυση με την επιστρεπτέα προκαταβολή. Για παράδειγμα, σε πολλές περιπτώσεις εντοπίσθηκαν υπόχρεοι που είχαν δηλώσει ψευδή στοιχεία για τον τζίρο.
- Μη εκπλήρωση των όρων για τη διατήρηση της απασχόλησης. Πολλές επιχειρήσεις εμφανίζονται στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ να έχουν μειώσει το προσωπικό τους, παρά την περί του αντιθέτου δέσμευση που είχαν αναλάβει με βάση τους κανόνες για τη χορήγηση επιστρεπτέας προκαταβολής.
- Μη υποβολή των απαιτούμενων κατά περίπτωση δικαιολογητικών εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας.
Όσοι διαπιστωθεί από την ΑΑΔΕ ότι έχουν παραβιάσει τους όρους για την επιστρεπτέα προκαταβολή θα χάσουν τις εκπτώσεις που προβλέπονται για την εξόφλησή της και θα κληθούν να την εξοφλήσουν στο σύνολό της, πληρώνοντας μάλιστα και τους προβλεπόμενους από το νόμο τόκους. Σημειώνεται ότι το ποσό που κληθούν να επιστρέψουν είναι άμεσα απαιτητό.
Σημειώνεται ότι ακόμη και σε περιπτώσεις όπου ήδη έχει εκδοθεί εκκαθαριστικό για την εξόφληση της επιστρεπτέας προκαταβολή με έκπτωση, η ΑΑΔΕ μπορεί να διενεργήσει εκ των υστέρων ελέγχους και διασταυρώσεις και να εκδώσει νέο εκκαθαριστικό για την επιστροφή ολόκληρης της ενίσχυσης με τόκο.
Υπενθυμίζεται ότι οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες έλαβαν από τους επτά κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής το συνολικό ποσό των 8,3 δισ. ευρώ, ενώ το ποσό που υπολογίζει να εισπράξει το ελληνικό Δημόσιο θα είναι κάτω από 3 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι χαρίζονται ποσά άνω των 5 δισ. ευρώ. Το κούρεμα στα ποσά κυμαίνεται από 50% έως 75%.
Για τους περισσότερους από 600.000 δικαιούχους, για τους οποίους ήδη έχουν εκδοθεί εκκαθαριστικά σημειώματα, προβλέπεται ότι έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν έως τις 29 Ιουλίου εάν θα εξοφλήσουν εφάπαξ την οφειλή κερδίζοντας έξτρα έκπτωση 15%, ή θα την αποπληρώσουν σε 96 μηνιαίες άτοκες δόσεις.
Ανάλογα με τη πτώση του τζίρου και τον χρόνο έναρξης της δραστηριότητας, το κούρεμα της επιστρεπτέας προκαταβολής διαμορφώνονται ως εξής:
- Επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Ιανουαρίου 2019, δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 και έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019: επιστρέφουν το 25% της ενίσχυσης εφόσον η μείωση των εσόδων τους από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του φορολογικού έτους 2020 ξεπερνάει το 70% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του φορολογικού έτους 2019, παρουσιάζουν ζημίες προ φόρων το φορολογικό έτος 2020 και εφόσον τήρησαν τη ρήτρα για την απασχόληση. Επιστρέφεται το 33,3% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του φορολογικού έτους 2020 της επιχείρησης ανέρχεται τουλάχιστον σε 30% και ως 70% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του φορολογικού έτους 2019, καταγράφουν ζημίες προ φόρων το φορολογικό έτος 2020 και τήρησαν τη ρήτρα απασχόλησης. Οι υπόλοιπες επιχειρήσεις επιστρέφουν το 50% της ενίσχυσης.
- Επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 ή έχουν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019: επιστρέφουν το 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων τους από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του φορολογικού έτους 2020 ξεπερνάει το 30% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του φορολογικού έτους 2019 και παρουσιάζουν ζημίες προ φόρων το φορολογικό έτος 2020. Όλες οι υπόλοιπες επιχειρήσεις επιστρέφουν το 33,3% της ενίσχυσης.