Για αυτό, ειδικά τέτοιες μέρες, η ηγεσία στην Αθήνα οφείλει να τονίζει ότι η αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα προέκυψε εξαιτίας της χουντικής προδοσίας και τραγωδίας της Κύπρου, η οποία αιμορραγεί ως σήμερα. Κι όσοι πίστεψαν ότι η εγκατάλειψη της Κύπρου θα χορτάσει το θηρίο έπεσαν έξω. Ο τουρκικός επεκτατισμός παραμένει αναλλοίωτος με τους καταχτητές της μισής Κύπρου να θεωρούν το μισό Αιγαίο υπό ελληνική κατοχή, να παραβιάζουν ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας/ΟΗΕ, να εισβάλλουν στο Κουρδιστάν, Ιράκ, Συρία, Λιβύη...
Τις προάλλες (27/7/2022), η δημοφιλής ευρωπαϊκή ιστοσελίδα «Euractiv» (αγγλική έκδοση), είχε πρώτη είδηση το τουρκικό γεωτρύπανο «Abdul Hamid» με τίτλο «Η Τουρκία ετοιμάζεται να τρυπήσει για αέριο γύρω από την Κύπρο αρχές Αυγούστου», αναδεικνύοντάς το στην ευρωπαϊκή ειδησιογραφία. Οι τουρκικοί σχεδιασμοί έπρεπε, έστω και τώρα, να ενεργοποιήσουν συναγερμό για λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας εν μέσω της πλέον ευνοϊκής συγκυρίας στην ΕΕ. Ωστόσο, η Λευκωσία εμμένει στα «ευφάνταστα» Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) του Υπ. Εξωτερικών κ. Κασουλίδη. Χαρακτηριστικά, όταν δημοσιογράφος με ερώτησή του αμφισβήτησε την πολιτική των ΜΟΕ, ο κ. Κασουλίδης εξοργίστηκε και φυσικά δεν απάντησε. Όταν η Γερμανίδα Υπ. Εξωτερικών υπέδειξε στους «δικούς μας» να μην θέσουν ζήτημα λήψης μέτρων στην Τουρκία διότι προέχουν οι προτεραιότητες της Γερμανίας (π.χ. μεγάλος αριθμός Τούρκων μεταναστών), «οι δικοί μας» δεν εξοργίστηκαν, αλλά υιοθέτησαν την εισήγησή της για πολιτική ΜΟΕ.
Σήμερα, καθώς το τουρκικό γεωτρύπανο «Abdul Hamid» ετοιμάζεται να αποπλεύσει για νέα επιδρομή εις βάρος της Κύπρου, θα μπορούσε αυτό να ξυπνήσει τους «δικούς μας» από το λήθαργο των ΜΟΕ. Δυστυχώς, δεν μπορεί να προσδοκούμε οτιδήποτε από μυαλά που θεωρούν ότι με τα λόγια τους, θα υποχρεώσουν την Τουρκία σε λύση για επανενωμένο κράτος εντός της ΕΕ και που έχουν εγκαταλείψει προ καιρού τον ορθολογισμό. Η ελπίδα βρίσκεται στους πολίτες που αναγνωρίζουν ότι απέναντι στον τουρκικό επεκτατισμό είναι αναγκαία η αυτοπροστασία μας στο πλαίσιο μιας πολιτικής για αποτροπή και ειρηνική διευθέτηση. Τα ευφάνταστα παραμύθια βολεύουν τους ξένους αλλά οδηγούν στη συντριβή μας. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες, αλλά απαιτείται διορατικότητα και ορθολογισμός, που δεν υπάρχουν.
Κώστας Μαυρίδης, Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ (S&D), Πρόεδρος Πολιτικής Επιτροπής για τη Μεσόγειο