Ο ιδρυτής του Ινστιτούτου Γιορκτάουν πιστεύει, ωστόσο, ότι ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν δεν είχε «μεγαλειώδεις φιλοδοξίες απέναντι στο ΝΑΤΟ» όταν ξεκίνησε την επιχείρηση στην Ουκρανία. Ωστόσο, «η ρωσική νίκη θα μεταμορφώσει θεμελιωδώς την ευρασιατική τάξη», έγραψε ο Cropsey.
Η ενότητα της Δύσης τέθηκε σε κίνδυνο
Ο Cropsey δηλώνει πως παρά το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ και οι παγκόσμιοι εταίροι του προμηθεύουν όπλα στην Ουκρανία και εκπαιδεύουν τον ουκρανικό στρατό πώς να τα χρησιμοποιεί, οι Ουκρανοί παραδέχονται ότι η Δύση δε θα πολεμήσει απευθείας τη Ρωσία.
Φαίνεται πως ο δυτικός συνασπισμός διασπάται. Η Γαλλία, η Ιταλία και η Γερμανία είναι οι πιο αδύναμοι κρίκοι. Παρέχουν στρατιωτική υποστήριξη, αλλά:
> Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι θέλει «να σταματήσει τον πόλεμο χωρίς να ταπεινώσει τη Ρωσία».
> Ο Όλαφ Σολτς, παρά την αύξηση των αμυντικών δαπανών της κυβέρνησής του, επέτρεψε μόνο συμβολικές προμήθειες.
Το προτεινόμενο ειρηνευτικό σχέδιο τεσσάρων παραγράφων της Ιταλίας αντανακλά τη βαθιά επιθυμία του κυβερνώντος συνασπισμού να τερματίσει τη σύγκρουση.
Επιπλέον, η Γερμανία και η Ιταλία έχουν ανοίξει από κοινού λογαριασμούς σε ρούβλια για την αγορά ρωσικού φυσικού αερίου. Ακόμη και οι Ευρωπαίοι βαρέων βαρών εξακολουθούν να αγοράζουν ρωσικά πετροχημικά προϊόντα, αν και μετονομάστηκαν ως προϊόντα από τη Λετονία ή κάποια άλλη χώρα που δεν παράγει πετρέλαιο.
Σύμφωνα με τον Cropsey, το ηθικό της Ουκρανίας βασίζεται στην πεποίθηση πως η Δύση υποστηρίζει το Κίεβο:
«Εάν η Δύση υποχωρήσει, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky πρέπει να συνθηκολογήσει».
Γιατί η Δύση δε θέλει το Κίεβο να υπογράψει ειρήνη με τη Μόσχα
«Αν ο Πούτιν απλώς στριμώξει την Ουκρανία παρά τις καλύτερες προσπάθειες του ΝΑΤΟ, η Ατλαντική Συμμαχία μπορεί να επιβιώσει και να αντισταθεί. Αλλά εάν η ήττα της Ουκρανίας προέρχεται από την ανεπαρκή υποστήριξη του ΝΑΤΟ ή, χειρότερα, από την πίεση της Δυτικής Ευρώπης στην Ουκρανία να αποδεχθεί μια ακρωτηριαστική ειρήνη, το ΝΑΤΟ της Ανατολικής Ευρώπης θα καταρρεύσει» έγραψε ο συγγραφέας του άρθρου.
Σύμφωνα με τον Seth Cropsey: Η Πολωνία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία θα βιώσουν εκρήξεις ακροδεξιών δραστηριοτήτων κατά του ΝΑΤΟ.
Η Σερβία θα επωφεληθεί επιδιώκοντας να καταλάβει το σερβικό τμήμα της Βοσνίας.
Τα βαλκανικά κράτη θα είναι ανυπεράσπιστα χωρίς την υποστήριξη του ΝΑΤΟ.
Η Σουηδία και η Φινλανδία θα είναι απομονωμένες και ευάλωτες παρά τη συμμετοχή τους στην Ατλαντική Συμμαχία.
«Το δυτικοευρωπαϊκό ΝΑΤΟ που απαιτούσε παραχωρήσεις από την Ουκρανία για την ειρήνη θα κατέστρεφε την Ατλαντική Συμμαχία. Τουλάχιστον, θα έδιωχνε το ΝΑΤΟ στα σύνορά του το 1991, ενδεχομένως συμπεριλαμβανομένης της Τσεχικής Δημοκρατίας και της "ανατολικής" Γερμανίας», καταλήγει ο συνταξιούχος Αμερικανός αξιωματούχος.
Η κατάρρευση του ευρωπαϊκού συστήματος του ΝΑΤΟ θα πυροδοτήσει έναν παρόμοιο μετασχηματισμό στη Μέση Ανατολή. Το ΝΑΤΟ θα παραδώσει τελικά την ευρασιατική κυριαρχία του στο συνασπισμό Ρωσίας, Κίνας και Ιράν. Η διαμάχη της Ταϊβάν θα επιλυθεί. Η Ιαπωνία και η Αυστραλία θα καταλάβουν τότε πως το παιχνίδι τελείωσε. Το ίδιο και η Ινδία. Ίσως ενωθούν με τη Ρωσία και βάλουν τέλος στα συμφέροντα των ΗΠΑ στην Ασία.