Lucas Leiroz, ερευνητής Κοινωνικών Επιστημών στο Rural Federal University of Rio de Janeiro, γεωπολιτικός σύμβουλος - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr
Σύμφωνα με την επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν, η τρέχουσα οικονομική κατάσταση των ΗΠΑ πρέπει να επανεκτιμηθεί από ειδικούς, καθώς δε θα ήταν δίκαιο να χαρακτηριστεί ως «ύφεση». Η Yellen είπε πως θεωρεί την κλασική έννοια της ύφεσης «όχι τεχνική». Παρά τους μειούμενους αριθμούς, η Yellen πιστεύει ότι είναι απαραίτητο να αξιολογηθούν άλλοι παράγοντες εκτός από το εθνικό ΑΕΠ προκειμένου να ταξινομηθεί η κατάσταση πιο «καταλλήλως».
«Αυτός δεν είναι ο τεχνικός ορισμός [της ύφεσης] (...) Υπάρχει ένας οργανισμός που ονομάζεται Εθνικό Γραφείο Οικονομικών Ερευνών που εξετάζει ένα ευρύ φάσμα δεδομένων για να αποφασίσει εάν υπάρχει ή όχι ύφεση. Και τα περισσότερα από τα δεδομένα που εξετάζουν αυτήν την στιγμή συνεχίζουν να είναι ισχυρά. Θα ήμουν έκπληκτη αν δήλωναν ότι αυτή η περίοδος είναι ύφεση, ακόμα κι αν τύχει να έχει τα δύο τέταρτα αρνητικής ανάπτυξης. Έχουμε μια πολύ ισχυρή αγορά εργασίας. όταν δημιουργείς σχεδόν 400.000 θέσεις εργασίας το μήνα, αυτό δεν είναι ύφεση», είπε σε πρόσφατη συνέντευξή της.
Το πιο ενδιαφέρον σημείο είναι πως αυτή η ομιλία δεν περιορίστηκε στα προσωπικά λόγια της Yellen αλλά ήταν επίσης το θέμα ενός άρθρου που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Το κείμενο είχε τίτλο "Πώς οι οικονομολόγοι καθορίζουν εάν η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση;" και ο μόνος στόχος του είναι να επισημάνει κατευθύνσεις για μια «επανασήμανση» της έννοιας της ύφεσης απλώς για να πούμε ότι τα αμερικανικά οικονομικά στοιχεία για το 2022 δεν υποδεικνύουν αυτό που οι οικονομολόγοι θα αποκαλούσαν ύφεση.
"Τι είναι ύφεση; Ενώ ορισμένοι υποστηρίζουν ότι δύο συνεχόμενα τρίμηνα πτώσης του πραγματικού ΑΕΠ συνιστούν ύφεση, αυτός δεν είναι ούτε ο επίσημος ορισμός ούτε ο τρόπος με τον οποίο οι οικονομολόγοι αξιολογούν την κατάσταση του επιχειρηματικού κύκλου. Αντίθετα, τόσο οι επίσημοι προσδιορισμοί της ύφεσης όσο και η αξιολόγηση των οικονομολόγων της οικονομικής δραστηριότητας βασίζονται σε μια ολιστική ματιά στα δεδομένα—συμπεριλαμβανομένης της αγοράς εργασίας, των καταναλωτικών και επιχειρηματικών δαπανών, της βιομηχανικής παραγωγής και των εισοδημάτων. Με βάση αυτά τα δεδομένα, είναι απίθανο η μείωση του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους— ακόμη κι αν ακολουθηθεί από μια άλλη μείωση του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο - να υποδηλώνει ύφεση. (...) Οι πιθανότητες ύφεσης δεν είναι ποτέ μηδενικές, αλλά οι τάσεις στα δεδομένα κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους που χρησιμοποιούνται για τον προσδιορισμό μιας ύφεσης δεν υποδηλώνουν ύφεση», αναφέρει το άρθρο.
Οι ειδικοί αντέδρασαν σε αυτές τις δηλώσεις του Λευκού Οίκου κατηγορώντας την τρέχουσα κυβέρνηση ότι είναι «προπαγανδιστική» στις οικονομικές εκθέσεις της. Και, στην πραγματικότητα, η υπόθεση μοιάζει πραγματικά με μια προσπάθεια απόκρυψης της σοβαρότητας της αμερικανικής κατάστασης μέσω τεχνικών προπαγάνδας. Σύμφωνα με τις οικονομικές επιστήμες, η ύφεση είναι μια περίοδος ύφεσης της οικονομικής δραστηριότητας, που προκαλείται από έναν ή περισσότερους παράγοντες. Συνήθως, το αποτέλεσμα αυτής της οικονομικής πτώσης είναι η εμφάνιση ορατών υλικών επιπτώσεων για τον πληθυσμό: μείωση του ΑΕΠ και του HDI, μείωση της αγοραστικής δύναμης του πληθυσμού, χρεοκοπία επιχειρήσεων, χρέη, ανεργία, πληθωρισμός, μεταξύ άλλων. Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι επί του παρόντος μέρος της αμερικανικής πραγματικότητας και δεν υπάρχει περίπτωση να «καλυφθεί» αυτή η κατάσταση.
Η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 1,4% το πρώτο τρίμηνο του 2022 και 1,6% το δεύτερο, σύμφωνα με τη Fed. Το ΑΕΠ είναι ο πιο ξεκάθαρος και άμεσος δείκτης της οικονομικής κατάστασης και είναι τα δεδομένα που μπορούν να καθορίσουν εάν η χώρα βρίσκεται -ή οδεύει προς- σε ύφεση ή όχι. Ωστόσο, ακόμη και αν ληφθούν υπόψη παράγοντες διαφορετικοί από το ΑΕΠ, η αμερικανική κοινωνική πραγματικότητα είναι σαφώς περίπλοκη. Ο πληθωρισμός είναι ήδη στο 9%, ρεκόρ σε περισσότερα από 40 χρόνια. Η αγοραστική δύναμη των Αμερικανών πολιτών πέφτει. Οπότε, ακόμη και αν το αναλύσουμε «ολιστικά» -όπως προτείνει ο Λευκός Οίκος- είναι προφανές πως η αισιοδοξία για την οικονομία είναι εντελώς αδικαιολόγητη.
Εάν η Ουάσιγκτον βιώνει πτώση του ΑΕΠ για δύο συνεχόμενα τρίμηνα του έτους, τότε η χώρα βρίσκεται οριστικά σε ύφεση και οικονομική κρίση. Η αλλαγή της σημασίας των λέξεων και των εννοιών δεν θα συνεπάγεται υλικές βελτιώσεις για τον αμερικανικό λαό. Ονομάστε το «ύφεση» ή κάτι άλλο, το αποτέλεσμα είναι μόνο ένα: η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε επικίνδυνη κατάσταση. Αντί να προσπαθεί να κρύψει την αλήθεια, η κυβέρνηση Μπάιντεν θα πρέπει να αναζητήσει πραγματικές λύσεις σε αυτό το πρόβλημα.