Uriel Araujo, ερευνητής με έμφαση στις διεθνείς και εθνοτικές συγκρούσεις - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr
Στις 25 Ιουλίου, ο Πρέσβης Mike Hammer, Ειδικός Απεσταλμένος των ΗΠΑ στο Κέρας της Αφρικής, συναντήθηκε με ανώτερες αιγυπτιακές αρχές στο Κάιρο για να συζητήσουν το θέμα του Μεγάλου Αιθιοπικού Φράγματος Αναγέννησης (GERD) και τις ανάγκες της Αιγύπτου σε νερό - που απειλούνται από το πρώτο. Αυτές οι δύο εξελίξεις δείχνουν πώς το Κάιρο κατάφερε να εξισορροπήσει και τις δύο σχέσεις, ενώ αντιμετωπίζει μια περίπλοκη περιφερειακή κατάσταση.
Στην πραγματικότητα, η Βόρεια Αφρική γενικά ήταν ένας βραστήρας που βράζει, με συγκρούσεις στη δυτική γείτονα της Αιγύπτου, τη Λιβύη και στο νότο, το Σουδάν. Το Μάιο, ο Μπάιντεν κλιμάκωσε για άλλη μια φορά τον αμερικανικό «αιώνιο πόλεμο» στον ανατολικό γείτονα της Αιθιοπίας, τη Σομαλία. Στην πραγματικότητα, εκτός από μια «αόρατη» στρατιωτική παρουσία στην ήπειρο, η Ουάσιγκτον δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να επιδιώξει σταθερές σχέσεις με τις αφρικανικές χώρες γενικά, καθώς το Κάιρο είναι ένας από τους λίγους γεωστρατηγικούς συμμάχους της.
Και οι εντάσεις ήταν επίσης αρκετά υψηλές μεταξύ της Αιγύπτου και της γειτονικής της Αιθιοπίας τουλάχιστον από το 2020 - και θα μπορούσε κανείς να πει ότι το φάσμα του πολέμου μεταξύ των δύο αναδυόμενων δυνάμεων στοιχειώνει την περιοχή από τότε. Αυτή η υδροπολιτική διαμάχη θα μπορούσε κάλλιστα να κλιμακωθεί σε έναν περιφερειακό πόλεμο νερού. Ούτε η Αφρικανική Ένωση ούτε τα Ηνωμένα Έθνη είχαν μεγάλη επιτυχία στη μεσολάβηση της διαμάχης. Οι αρχές της Αιθιοπίας στην Αντίς Αμπέμπα, με τη σειρά τους, διεξάγουν το δικό τους εσωτερικό πόλεμο εναντίον των ανταρτών της επαρχίας Tigray και το Κάιρο προσπαθεί να σχηματίσει το δικό του αφρικανικό συνασπισμό κατά της Αντίς Αμπέμπα. Έτσι, οποιαδήποτε αμερικανική διπλωματική υποστήριξη, από αιγυπτιακή προοπτική, είναι πολύ ευπρόσδεκτη.
Και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, σε μια πρόσφατη συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Αλ-Σίσι, επανέλαβε την υποστήριξη της Ουάσιγκτον στο Κάιρο στην κρίση του φράγματος της Αιθιοπίας, αν και είπε διπλωματικά πως οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί να βοηθήσουν στη διαμόρφωση μιας συμφωνίας που θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα όλων των μερών. Αυτό επανέλαβε ο απεσταλμένος των ΗΠΑ Χάμερ, ο οποίος δήλωσε ότι «είμαστε ενεργά δεσμευμένοι στην υποστήριξη μιας διπλωματικής οδού υπό την αιγίδα της Αφρικανικής Ένωσης που καταλήγει σε μια συμφωνία που προβλέπει τις μακροπρόθεσμες ανάγκες κάθε πολίτη κατά μήκος του Νείλου». Ο Λευκός Οίκος προσκάλεσε επίσης τον Αλ Σίσι στη Σύνοδο Κορυφής Ηγετών ΗΠΑ-Αφρικής στις 13 Δεκεμβρίου.
Για δεκαετίες, το Κάιρο και η Ουάσιγκτον διατηρούν μια εταιρική σχέση. Οι ΗΠΑ έχουν παράσχει περίπου 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια στην Αίγυπτο που βρίσκεται σε στρατηγική τοποθεσία τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες για να ενισχύσει την υδάτινη ασφάλεια της και να εκσυγχρονίσει τον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό του Φράγματος Ασουάν - για να μην αναφέρουμε την στρατιωτική βοήθεια. Είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος αποδέκτης αμερικανικής βοήθειας στον κόσμο. Οι δύο χώρες είναι ευθυγραμμισμένες στο Ισραήλ και σε άλλα ζητήματα, παρά ορισμένες εντάσεις.
Ταυτόχρονα, το Κάιρο διατηρεί επίσης θερμές σχέσεις με τη Μόσχα. Σε αυτή την περίπτωση, οι δεσμοί χρονολογούνται από τον 16ο αιώνα. Υπήρχε έντονη συνεργασία Αιγύπτου-Σοβιετικής Ένωσης, ιδιαίτερα τις δεκαετίες του 1950 και του 1960. Επί του παρόντος, η Μόσχα και το Κάιρο ευθυγραμμίζονται στη Συρία και σε άλλες περιοχές.
Η έναρξη της κατασκευής του πρώτου πυρηνικού σταθμού της Αιγύπτου στις 20 Ιουλίου περιγράφηκε από την πρώην αντιπρόεδρο της Αιγυπτιακής Αρχής Ατομικής Ενέργειας (EAEA), Layla Fikry, ως «μια πραγματικά ιστορική στιγμή για την Αίγυπτο». Στην πραγματικότητα τοποθετεί την Αίγυπτο στην παγκόσμια πυρηνική λέσχη, καθιστώντας την έτσι το μεγαλύτερο έργο συνεργασίας Ρωσίας-Αιγύπτου από την κατασκευή του Φράγματος Ασουάν, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της Rosatom, Alexei Likhachev. Θα επηρεάσει τη βιομηχανία της χώρας και την τεχνολογία γενικότερα, ως μέρος του ευρύτερου σχεδίου του Καΐρου να επιταχύνει την οικονομική και τεχνολογική του ανάπτυξη. Το πυρηνικό εργοστάσιο, σύμφωνα με το Φικρί, θα παρέχει ηλεκτρική ενέργεια στα εργοστάσια και έτσι θα διασφαλίσει την ανάπτυξη της τοπικής υποδομής.
Η Rosatom παρέχει, μεταξύ άλλων, μηχανική, υποστήριξη λειτουργίας και συντήρηση, προμήθεια πυρηνικών καυσίμων και εκπαίδευση προσωπικού. Επιπλέον, η ρωσο-αιγυπτιακή πυρηνική συνεργασία στην Αλ Νταμπάα αποτελεί μέρος των αυξανόμενων δεσμών του Καΐρου με τη Μόσχα, που περιλαμβάνουν επίσης την εισαγωγή μεγάλων ποσοτήτων σιταριού, άλλες ρωσικές επενδύσεις και αγορές όπλων πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Παρά την αμερικανική πίεση, από την αρχή της τρέχουσας ρωσο-ουκρανικής κρίσης, η Αίγυπτος προσπαθεί να ισορροπήσει τη σχέση της και με τις δύο μεγάλες δυνάμεις. Αυτό αφορά την Ουάσιγκτον, και οι ΗΠΑ απείλησαν ακόμη και να επιβάλουν κυρώσεις για τις αιγυπτιακές διαπραγματεύσεις για την αγορά ρωσικών αεροσκαφών, για παράδειγμα. Σύμφωνα με την Tamara Cofman Wittes, πρώην συνεργάτη του Κέντρου για τη Μέση Ανατολή Πολιτική στο Brookings, ο Al-Sisi δεν είναι, από αμερικανική σκοπιά, ένας «αποτελεσματικός» σύντροφος και η σχέση είναι «ανισόρροπη». Θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι οι ΗΠΑ συχνά περιμένουν απόλυτους εταίρους.
Σε κάθε περίπτωση, καμία ποσότητα δυτικών κυρώσεων δε θα σταματήσει την πυρηνική συνεργασία Ρωσίας-Αιγύπτου. Ήρθε η εποχή τόσο της α-δέσμευσης όσο και της πολυδέσμευσης, όπως αποδεικνύεται από τη συναίνεση της ομάδας BRICS για τη διεύρυνση της συνεργασίας BRICS+ ώστε να συμπεριλάβει τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο, την Τουρκία και άλλα αναδυόμενα κράτη. Έτσι, το Κάιρο θα χρειαστεί να περιηγηθεί στον αναδυόμενο πολυκεντρικό κόσμο μέσω της πολυευθυγράμμισης, όπως, σε κάποιο βαθμό, η Ινδία, ακόμη και η Βραζιλία και πρόσφατα η Σαουδική Αραβία έχουν κάνει μέχρι τώρα - είτε αρέσει στην Ουάσιγκτον είτε όχι.