Τουρκμέν Τερζί - turkishminute.com / Παρουσίαση Freepen.gr
Ο Πούτιν βρήκε την ευκαιρία να συζητήσει τις πωλήσεις drone της Τεχεράνης στη Ρωσία με τον Ανώτατο Ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Συζήτησε επίσης για τις εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας μέσω της Μαύρης Θάλασσας με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος πραγματοποίησε την πολυαναμενόμενη επίσημη επίσκεψή του στην Τεχεράνη. Οι τρεις χώρες συνεχίζουν να διεξάγουν τις συνομιλίες της Αστάνα, οι οποίες ξεκίνησαν το 2017 για να φέρουν μια λύση στη συριακή κρίση για την ειρήνη στη χώρα, αλλά η ειρωνεία είναι πως η συριακή σύγκρουση παραμένει άμεσο αντικείμενο διαφωνίας μεταξύ των τριών χωρών καθώς κι οι τρεις έχουν άμεση στρατιωτική εμπλοκή στη Συρία.
Η Τουρκία αντιτίθεται στον Μπασάρ αλ Άσαντ, ενώ η Μόσχα και η Τεχεράνη υποστηρίζουν τον Σύριο πρόεδρο. Τόσο οι κυβερνήσεις της Μόσχας όσο και της Τεχεράνης αντιτίθενται στα σχέδια του Ερντογάν για μια νέα στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία με στόχο κουρδικές ένοπλες ομάδες και τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας μήκους 30 χιλιομέτρων κατά μήκος των συνόρων Συρίας-Τουρκίας.
Ο πρώτος σταθμός του Μπάιντεν στο παρθενικό του ταξίδι στη Μέση Ανατολή από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ήταν το Ισραήλ, προφανώς για να διαβεβαιώσει τους Εβραίους ηγέτες πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δε θα επιτρέψουν στην Τεχεράνη να αποσταθεροποιήσει την περιοχή. Στη συνέχεια ο Μπάιντεν προσγειώθηκε στη Σαουδική πόλη Τζέντα, όπου έστειλε μήνυμα στη Ρωσία και την Κίνα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παραμείνουν μια σημαντική δύναμη στη Μέση Ανατολή, χωρίς να επιτρέψουν σε άλλες δυνάμεις να επηρεάσουν την πολιτική στην περιοχή. «Δε θα φύγουμε και δε θα αφήσουμε ένα κενό που θα καλυφθεί από την Κίνα, τη Ρωσία ή το Ιράν», δήλωσε ο Μπάιντεν στη σύνοδο κορυφής του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου στη Τζέντα.
Το Ιράν και η Τουρκία είναι σημαντικοί σύμμαχοι της Ρωσίας, καθώς και οι δύο αυτές μουσουλμανικές χώρες αρνήθηκαν να ενταχθούν στις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας και διατηρούν στενή επαφή με τη Μόσχα από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε τον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας. Η Τουρκία και το Ιράν θέλουν να βελτιώσουν τους εμπορικούς δεσμούς τους με τη Ρωσία. Η Τουρκία εξάγει πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια ετησίως σε τρόφιμα και γεωργικά προϊόντα στη Ρωσία, ενώ ο τουρκικός τουριστικός τομέας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους Ρώσους τουρίστες. Η Ρωσία κατασκευάζει τον πρώτο πυρηνικό σταθμό της Τουρκίας ενώ αμφότερες εγκαινίασαν τον αγωγό TurkStream μήκους 930 χιλιομέτρων μέσω της Μαύρης Θάλασσας που μεταφέρει ρωσικό αέριο στη νότια Ευρώπη μέσω Τουρκίας. Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, αγόρασε επίσης πυραυλικά συστήματα εδάφους-αέρος S-400 από τη Ρωσία σε μια συμφωνία που εξόργισε το ΝΑΤΟ.
Η προσέγγιση της Τεχεράνης με τη Ρωσία έχει να κάνει περισσότερο με τις δυτικές κυρώσεις στο Ιράν. Η κυβέρνηση της Τεχεράνης επιδιώκει τη ρωσική υποστήριξη για το πυρηνικό της πρόγραμμα και τώρα προσπαθεί να εξάγει μαχητικά drones στη Μόσχα. Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η Εθνική Ιρανική Εταιρεία Πετρελαίου και η ρωσική Gazprom υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης «αξίας περίπου 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων». Η Τουρκία εκτιμά επίσης την οικονομική συνεργασία με το γειτονικό Ιράν, με τον Ερντογάν και τον Ραΐσι να συμπροεδρεύουν στην έβδομη συνεδρίαση του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου Τουρκίας-Ιράν για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας. Τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως η Άγκυρα και η Τεχεράνη υπέγραψαν συνολικά οκτώ συμφωνίες στους τομείς του εμπορίου, των υποδομών, της ασφάλειας και του αθλητισμού, με τον Ερντογάν να επιβεβαιώνει ότι οι χώρες σχεδιάζουν να αυξήσουν τον όγκο του διμερούς εμπορίου στα 30 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η κύρια ατζέντα του Ερντογάν κατά τη συνάντηση της Τεχεράνης ήταν να πείσει τον Ραΐσι και τον Πούτιν για την ανάγκη μιας τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης κατά των Κούρδων στη Συρία. Η υποστήριξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες για κουρδικές ομάδες στη Συρία απογοητεύει τον Ερντογάν καθώς η Τουρκία βλέπει τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) και το Κουρδικό Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) της Συρίας ως παρακλάδια του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK). Το PKK είναι μια κουρδική ένοπλη ομάδα που έχει πολεμήσει ενάντια στο τουρκικό κράτος από το 1984 για να σχηματίσει ένα αυτόνομο ή ανεξάρτητο κουρδικό κράτος στη νοτιοανατολική περιοχή της Τουρκίας με κουρδική πλειοψηφία. Η ομάδα έχει καταχωρηθεί ως τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Τουρκία έχει ξεκινήσει αρκετές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία τα τελευταία χρόνια, αποτρέποντας την ενότητα των κουρδικών καντονιών στη Συρία κατά μήκος των τουρκικών συνόρων. Η Τουρκία ελέγχει πλέον περίπου 250 χιλιόμετρα των συριακών συνόρων, τα οποία περιλαμβάνουν τις συριακές πόλεις Afrin, al-Bab, Azaz, Jarabulus, Jindires, Rajo, Tal Abyad και Ras al-Ayn. Η Ρωσία συνεργάζεται στενά με την Τουρκία, η οποία έχει τον έλεγχο των τζιχαντιστών στην επαρχία Ιντλίμπ, και σε αντάλλαγμα επιτρέπει στην Άγκυρα να κάνει ελιγμούς για να αναλάβει δράση κατά των δυνάμεων της YPG στην περιοχή του Αφρίν. Από την άλλη πλευρά, η Ρωσία δεν αναγνωρίζει το PYD ούτε το PKK ως τρομοκρατικές οργανώσεις και επιπλέον, η Μόσχα ασκεί πιέσεις για τη συμπερίληψη εκπροσώπων του PYD στις ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία.
Το Ιράν έχει το δικό του κουρδικό πρόβλημα καθώς εκατομμύρια Κούρδοι ζουν στο βορειοδυτικό Ιράν και οι Ιρανοί Κούρδοι αντάρτες πολεμούν την Τεχεράνη εδώ και δεκαετίες για να δημιουργήσουν ανεξάρτητη κουρδική κυριαρχία στο Ιράν. Το Ιράν, ωστόσο, αντιτίθεται στην επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία, καθώς η Τεχεράνη μάχεται για τη δική της επιρροή στη Συρία. Οι δυνάμεις που υποστηρίζονται από το Ιράν υποστηρίζουν τις δυνάμεις του Άσαντ, ενώ το Ιράν έχει επίσης επικεντρωθεί στο να επηρεάσει τους ντόπιους Σύριους. Οι πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν ελέγχουν πολλές πόλεις στην επαρχία Deir al-Zour. Η ανατολική περιοχή είναι σημαντική για την Τεχεράνη για να δημιουργήσει μια χερσαία διαδρομή από το Ιράν μέσω του Ιράκ και της Συρίας και προς το Λίβανο. Το Ιράν προσπαθεί επίσης να εκμεταλλευτεί το κενό ασφαλείας στη Συρία, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις παραμένουν επικεντρωμένες στην Ουκρανία.
Οι Τούρκοι, Ρώσοι και Ιρανοί ηγέτες στην τριμερή τους δήλωση μετά την έβδομη συνάντηση στην Τεχεράνη δήλωσαν πως «απέρριψαν όλες τις προσπάθειες να δημιουργηθούν νέες πραγματικότητες στο έδαφος ... συμπεριλαμβανομένων των παράνομων πρωτοβουλιών αυτοδιοίκησης» στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο αραβική χώρα της Συρίας. Ο Ερντογάν, ωστόσο, συνεχίζει τα σχέδιά του να καταλάβει περισσότερα συριακά εδάφη με το πρόσχημα της αποτροπής των κουρδικών απειλών από τα συριακά σύνορα. Η Ουάσιγκτον, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ρωσία και το Ιράν είναι όλες ενωμένες αυτήν την στιγμή ενάντια στην προγραμματισμένη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας κατά των Κούρδων στη Συρία. Ο Ερντογάν δε θέλει μια κουρδική κυριαρχία τύπου βόρειου Ιράκ στη Συρία, αλλά ανοίγει το δρόμο για τις κουρδικές ένοπλες ομάδες να ολοκληρώσουν την αυτοδιοίκησή τους στη Συρία, ενώ υποστηρίζει τους τζιχαντιστές ενάντια στις δυνάμεις του Άσαντ.