Του Andrew Korybko - oneworld.press / Παρουσίαση Freepen.gr
Οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν επιτυχώς την ηγεμονία τους επί της ΕΕ με ένα αντιρωσικό πρόσχημα κατά την έναρξη της συνεχιζόμενης ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Μόσχας στην Ουκρανία, ωθώντας ακόμη και τους Ευρωπαίους υποτελείς τους να κυρώσουν αντιπαραγωγικά τον κορυφαίο προμηθευτή πρώτων υλών τους και να πυροδοτήσουν έτσι μια απολύτως αποφεύξιμη οικονομική κρίση που έφερε το ευρώ σε ισοτιμία με το δολάριο για πρώτη φορά μετά από δύο δεκαετίες. Εάν κάποιες ευρωπαϊκές εταιρείες καταλήξουν να σταματήσουν να λειτουργούν στο προσεχές μέλλον, τότε οι αμερικανικές και βρετανικές τους οι ανταγωνίστριες θα ωφεληθούν. Συνολικά, οι ΗΠΑ έχουν σχεδόν απόλυτο έλεγχο επί της ΕΕ αυτήν την στιγμή, αλλά τελικά ξεπέρασαν τα όρια, βάζοντας τη Λιθουανία να αποκλείσει το Καλίνινγκραντ και έτσι να προκαλέσει μια μεγάλη κρίση μεταξύ της Ρωσίας και του μπλοκ.
Αυτό ήταν πάρα πολύ για τους «Μεγάλους Τρεις» (Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία), οι οποίοι παρενέβησαν γρήγορα μέσω των ευρωπαϊκών θεσμών για να επαναβεβαιώσουν τη δική τους πολύ πιο άμεση ηγεμονία σε αυτήν τη χώρα της Βαλτικής, διευκρινίζοντας ότι οι κυρώσεις της δεν μπορούν να κόψουν τη σιδηροδρομική διέλευση πολιτικών προϊόντων στο ρωσικό θύλακα. Παρόλο που η Λιθουανία είναι ένα αμερικανικό υποτελές κράτος, είναι πολύ περισσότερο ευρωπαϊκό όταν της ασκείται πίεση όπως έγινε πρόσφατα. Το Βίλνιους δεν μπορούσε να αψηφήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, γι' αυτό συμμορφώθηκε με τη διευκρίνιση της πολιτικής της και έτσι πήγε ενάντια στη θέληση της Ουάσιγκτον. Ο μόνος λόγος που συνέβη αυτό είναι επειδή οι «Μεγάλοι Τρεις» θεώρησαν απαράδεκτο να προκαλούν τη Ρωσία με τόσο θρασύς τρόπο, κάτι που με τη σειρά του μιλά για τη συγκριτικά πιο ρεαλιστική στάση τους απέναντι στην ουκρανική σύγκρουση.
Ωστόσο, κανείς δεν πρέπει να κάνει την εσφαλμένη υπόθεση ότι αυτή η εξέλιξη συνεπάγεται ένα υπερατλαντικό ρήγμα μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ, καθώς τίποτα τέτοιο δεν εκτυλίσσεται. Αντιθέτως, αυτό που συνέβη ήταν πως η ΕΕ απώθησε απροσδόκητα τις ΗΠΑ, αφού οι τελευταίες υπερέβησαν τα όρια προκαλώντας μια μεγάλη κρίση μεταξύ της Ρωσίας και του μπλοκ μέσω της εκμετάλλευσης της Λιθουανίας προς αυτόν τον σκοπό. Αυτό δείχνει ότι οι μεγαλύτεροι Ευρωπαίοι υποτελείς της Αμερικής θα δεχτούν σχεδόν οτιδήποτε απαιτήσει ο κύριος τους, εκτός εάν κινδυνεύει να πυροδοτήσει μια άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία στο χειρότερο σενάριο, όπως κάποιοι φοβήθηκαν ότι απείλησε να κάνει ο ενορχηστρωμένος από τις ΗΠΑ αποκλεισμός του Καλίνινγκραντ από τη Λιθουανία. Σε τέτοιες περιπτώσεις, οι «Μεγάλοι Τρεις» απέδειξαν πως έχουν την πολιτική βούληση να παρέμβουν αποφασιστικά ενάντια στις επιθυμίες της Ουάσιγκτον.
Υπάρχουν πέντε αποσπάσματα από αυτό το περιστατικό. Πρώτον, οι ΗΠΑ θα εκμεταλλευτούν τους μικρότερους και πιο ρωσοφοβικούς υποτελείς τους στην ΕΕ για να προκαλέσουν κρίση μεταξύ της Ρωσίας και του μπλοκ. Δεύτερον, εάν η κρίση θεωρηθεί από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στους «τρεις μεγάλους» ότι διακινδυνεύει μια άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία στο χειρότερο σενάριο, τότε θα παρέμβουν αποφασιστικά για να την αποτρέψουν. Τρίτον, αυτή η παρέμβαση έχει τη μορφή επαναβεβαίωσης της δικής τους ηγεμονίας σε όποιον υποτελή των ΗΠΑ εκμεταλλεύτηκαν για να προκαλέσουν την κρίση. Τέταρτον, οι ΗΠΑ δεν αναμένεται να έρθουν σε διαμάχη με την ΕΕ όποτε συμβαίνει αυτό, καθώς κάτι τέτοιο ενέχει τον κίνδυνο να διασπαστεί η ενότητα του μπλοκ και έτσι να αποδυναμωθεί η ευρύτερη πλατφόρμα που εκμεταλλεύονται για να «περιορίσουν» τη Ρωσία. Και τέλος, αυτές οι απροσδόκητες διαφορές μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ δε θα πρέπει να ερμηνευθούν ως υπονοούμενες ρήξεις μεταξύ τους.