france24.com |
«Η κρίση στην Ουκρανία οδήγησε στη βιαστική επιβολή κυρώσεων από τη Δύση (κατά της Ρωσίας) και αυτές οι κυρώσεις προκαλούν πολύ μεγαλύτερη ζημιά στην ευρωπαϊκή οικονομία παρά στη Ρωσία... Αυτό αναπόφευκτα θα δημιουργήσει πολιτική ένταση», είπε.
Σύμφωνα με τον Ασελινό, οι κυρώσεις θα επηρεάσουν σοβαρά την ευρωπαϊκή πολιτική. Ορισμένα κόμματα σύντομα θα αρχίσουν να απομακρύνονται από αυτούς που πήραν την απόφαση για τις κυρώσεις. Ειδικότερα, η κατάρρευση του κυβερνώντος συνασπισμού στο Βερολίνο είναι πιθανή, αφού οι κάτοικοι της Γερμανίας, που εξαρτάται περισσότερο από το ρωσικό αέριο, θα νιώσουν τις συνέπειες των κυρώσεων περισσότερο από άλλους, πιστεύει.
Οι κάτοικοι των ευρωπαϊκών χωρών δεν θα ανεχτούν το αυξανόμενο κόστος ζωής στο πλαίσιο μιας βιαστικής απόφασης της ΕΕ και θα αρχίσουν να διαμαρτύρονται, ενώ πολλές χώρες αρχίζουν να απομακρύνονται από την Ευρώπη και σκέφτονται να αναθεωρήσουν την απόφαση για κυρώσεις, εκτιμά ο Γάλλος πολιτικός.
«Βρισκόμαστε μάρτυρες του τέλους της δυτικής υπεροχής. Διαμαρτυρίες από τους ευρωπαϊκούς λαούς δεν μπορούν να αποκλειστούν... Επιπλέον, νομίζω ότι "παρασκηνιακά" οι βιομήχανοι και ο οικονομικός κόσμος επιμένουν στην αναθεώρηση του καθεστώτος κυρώσεων», πρόσθεσε.
Η πρώτη ρωγμή στην εικόνα της ενότητας που δημιούργησαν οι Βρυξέλλες ήταν η απόφαση του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι να παραιτηθεί, είπε ο Ασελινό. Στο μέλλον, η κατάσταση θα επιδεινωθεί στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη που προκαλείται από τη βιαστική και απερίσκεπτη απόφαση της ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας, η οποία θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε ύφεση σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Έτσι, μόνο η ίδια η Ευρώπη ευθύνεται για τον πληθωρισμό ρεκόρ του 8,8% και τη συνεχιζόμενη άνοδο των τιμών, πιστεύει ο Ασελινό.
Για να σταματήσει ο πληθωρισμός, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να αυξήσει απότομα τα επιτόκια, αλλά σε αυτή την περίπτωση, η ευρωζώνη αναμένεται να προχωρήσει σε περαιτέρω ύφεση και να αυξήσει το δημόσιο χρέος σε διαφορετικά επίπεδα, είπε ο Ασελινό.
Κατά τη γνώμη του, η υποτίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου θα έπρεπε, θεωρητικά, να βοηθήσει τις εταιρείες που ασχολούνται με τις εξαγωγές, αλλά δεν υπάρχει βελτίωση στο εξωτερικό εμπόριο. Η Γερμανία, για παράδειγμα, δεν έχει κέρδος για πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό. Η μετατόπιση της ευρωπαϊκής παραγωγής στο εξωτερικό έχει επίσης επιδεινώσει την κατάσταση, ειδικά στη Γαλλία, η οποία πλέον εισάγει περισσότερα από όσα εξάγει, εξηγεί ο Asselino.
Επιπλέον, η κατάσχεση από τη Δύση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων αξίας 300 εκατομμυρίων δολαρίων παραπέμπει σε γκανγκστερικές μεθόδους, κάτι που είναι εντελώς απαράδεκτο σε διεθνές επίπεδο, σημείωσε ο Ασελινό.
Επίσης, στην Ευρώπη παρατηρείται εισροή προσφύγων από την Ουκρανία και άλλες χώρες, πολυάριθμες απεργίες, καθώς και πλήρης κακοφωνία με φόντο την πιθανή ένταξη στην ΕΕ όχι μόνο των βαλκανικών χωρών, αλλά και της Ουκρανίας, της Μολδαβίας, της Γεωργίας και της Τουρκίας, η οποία, σύμφωνα με τον ειδικό, θα κάνει την Ευρώπη ακόμη πιο απείθαρχη.