Τουρκμέν Τερζί - turkishminute.com / Παρουσίαση Freepen.gr
Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επιδεικνύει αυταρχικές τάσεις από το 2011, έχει γίνει μαζί με την οικογένειά του ο μοναδικός ωφελούμενος των επιτευγμάτων της Τουρκίας στην Αφρική με κόπο. Η επίδειξη από τις Ένοπλες Δυνάμεις του Τζιμπουτί ενός τουρκικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους Bayraktar TB2 στους εορτασμούς της ημέρας της ανεξαρτησίας στις 27 Ιουνίου αποτελεί απόδειξη του τρόπου με τον οποίο η οικογένεια του Ερντογάν επωφελήθηκε από το άνοιγμα της Τουρκίας στην Αφρική. Ο γαμπρός του Ερντογάν, Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ, είναι ο επικεφαλής τεχνολογίας της αμυντικής εταιρείας Baykar, η οποία παράγει τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar.
Ήταν κατά τη διάρκεια της θητείας του πρώην προέδρου Abdullah Gül, ο οποίος διετέλεσε 11ος πρόεδρος από το 2007 έως το 2014, που η επέκταση της Τουρκίας στην Αφρική έφτασε στο αποκορύφωμά της. Ο Gül ανέφερε σε πολλές περιπτώσεις ότι η εμβέλεια της Τουρκίας στην Αφρική επικεντρώθηκε σε ιστορικά μειονεκτούντες αφρικανούς ανθρώπους που υπέστησαν τον πιο απάνθρωπο τύπο αποικιοκρατίας. Ο Γκιουλ, ο οποίος διετέλεσε και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών μεταξύ 2003 και 2007, πραγματοποίησε αρκετές επίσημες επισκέψεις στην αφρικανική ήπειρο. Υποστήριξε Τούρκους επιχειρηματίες από όλα τα τμήματα της κοινωνίας και υποστήριξε ιδιαίτερα το κίνημα Gülen (Hizmet), το οποίο είχε φτάσει στην αφρικανική ήπειρο μέσω των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, των οργανώσεων βοήθειας και των επιχειρηματικών ενώσεων πολύ πριν το ΑΚΡ. Χρόνια αργότερα, ο Ερντογάν και η κυβέρνησή του κήρυξαν τον πόλεμο στο κίνημα του Γκιουλέν.
Η συνεχιζόμενη εκκαθάριση του κινήματος Γκιουλέν από τον Ερντογάν έχει επηρεάσει αρνητικά τις τουρκικές επενδύσεις στην Αφρική καθώς και το φιλανθρωπικό του έργο. Η Τουρκική Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών και Βιομηχάνων (TUSKON), η οποία αναγκάστηκε να διαλυθεί στον απόηχο της υποτιθέμενης απόπειρας πραξικοπήματος λόγω των δεσμών της με τον Γκιουλέν, ήταν η πρωτοπόρος οργάνωση που διευκόλυνε τις επενδύσεις της Τουρκίας στην Αφρική με τα περισσότερα από 50.000 επιχειρηματικά μέλη της. Ένα από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της TUSKON επιβεβαίωσε ότι η TUSKON είχε οργανώσει συνολικά 12 επιχειρηματικές συνόδους κορυφής Αφρικής-Τουρκίας μεταξύ 2006 και 2014. Περισσότεροι από 30.000 Τούρκοι επιχειρηματίες συμμετείχαν σε αυτές τις εκδηλώσεις και υπογράφηκαν επιχειρηματικές συμφωνίες αξίας 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ Τούρκων και Αφρικανών επιχειρηματιών ως άμεσο αποτέλεσμα αυτών των συνόδων κορυφής. Εκατοντάδες Τούρκοι επιχειρηματίες επένδυσαν στην Αφρική μέσω των προγραμμάτων της TUSKON για την Αφρική.
Εκτός από το κίνημα Γκιουλέν, πολλοί άλλοι μεμονωμένοι επιχειρηματίες και τουρκικές ΜΚΟ αναγκάστηκαν να σταματήσουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες και τα φιλανθρωπικά τους προγράμματα στην Αφρική καθώς η Τουρκία άρχισε να υποφέρει από μια τεράστια οικονομική κρίση υπό την κυριαρχία του Ερντογάν.
Το άνοιγμα της Τουρκίας στην Αφρική δεν επικεντρώνεται ούτε σε επενδύσεις ούτε σε προγράμματα εκπαίδευσης και φιλανθρωπίας, αλλά στην πώληση drones. Σύμφωνα με αρκετές αναφορές μέσων ενημέρωσης και επίσημες δηλώσεις, η κυβέρνηση Ερντογάν έχει σφραγίσει συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας με περισσότερες από 25 αφρικανικές χώρες και η Τουρκία πουλάει Drone Bayraktar σε μεγάλες αφρικανικές χώρες, όπως η Αιθιοπία, το Μαρόκο, η Νιγηρία, η Τυνησία, η Ρουάντα και η Αλγερία, μεταξύ άλλων. Από την επιτυχία των τουρκικών drones στον πόλεμο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ του Αζερμπαϊτζάν, στη Λιβύη και την Ουκρανία, οι Αφρικανοί ηγέτες ενθαρρύνθηκαν να παραγγείλουν drones Bayraktar. Το AFP ανέφερε πως η Τουρκία έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο 37 στρατιωτικών γραφείων σε όλη την Αφρική.
Ο Τούρκος εργολάβος Άμυνας Baykar έχει γίνει κορυφαίος εξαγωγέας στον αεροδιαστημικό τομέα της Τουρκίας. Η εταιρεία έκανε 664 εκατομμύρια δολάρια από εξαγωγές drone πέρυσι. Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις χρησιμοποιούν αυτά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στον αγώνα κατά των κουρδικών ένοπλων ομάδων στην Τουρκία, τη Συρία και το Ιράκ.
Τα μαροκινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν τον Απρίλιο του 2021 ότι οι Βασιλικές Ένοπλες Δυνάμεις τους (FAR) υπέγραψαν σύμβαση για την αγορά 13 μαχητών μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar TB2 αξίας 70 εκατομμυρίων δολαρίων από την Τουρκία. Η νιγηριανή κυβέρνηση είχε επίσης οριστικοποιήσει μια παραγγελία για 10 μικρά, οπλισμένα UAVs Songar από την Asisguard της Τουρκίας τον Μάιο, ανέφερε η Africa Intelligence. Η Λιβύη παραμένει η πιο κερδοφόρα αγορά του Ερντογάν καθώς η Τουρκία έχει παραβιάσει πολλές φορές το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ πουλώντας drones και στέλνοντας μεγάλη ποσότητα στρατιωτικού εξοπλισμού στη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Λιβύης τα τελευταία χρόνια. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar διαδραμάτισαν βασικό ρόλο στην προστασία της Τρίπολης από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) του Khalifa Haftar το 2019. Η Αιθιοπία είναι μια άλλη τεράστια αγορά για την οικογενειακή επιχείρηση του Erdoğan.
Σύμφωνα με στοιχεία της Τουρκικής Συνέλευσης Εξαγωγέων, οι τουρκικές εξαγωγές άμυνας και αεροπορίας στην Αιθιοπία αυξήθηκαν στα 94,6 εκατομμύρια δολάρια μεταξύ Ιανουαρίου και Νοεμβρίου 2021 από περίπου 235.000 δολάρια την ίδια περίοδο του 2020.
Η πώληση εξόργισε την Αίγυπτο και το Σουδάν, οι οποίες βρίσκονται σε διαμάχη με την Αιθιοπία για τη χρήση των υδάτων του Νείλου εδώ και δεκαετίες.
Οι αρχές των ΗΠΑ εξέφρασαν επίσης ανησυχία για τις πωλήσεις drone της Τουρκίας στην Αιθιοπία, οι οποίες θα μπορούσαν να αντιβαίνουν στους περιορισμούς των ΗΠΑ στις πωλήσεις όπλων στο καθεστώς της Αντίς Αμπέμπα.
Αρκετά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η κυβέρνηση της Αιθιοπίας χρησιμοποίησε μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar στη βόρεια περιοχή Tigray, όπου χιλιάδες άμαχοι έχασαν τη ζωή τους και εκατομμύρια εκτοπίστηκαν στον πόλεμο πέρυσι.
Το Rudaw, ένα ειδησεογραφικό δίκτυο με έδρα την αυτόνομη κουρδική περιοχή του Ιράκ, ανέφερε πως ένα τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος στόχευσε το στρατόπεδο Makhmour, που ελέγχεται από το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), στο βόρειο Ιράκ την περασμένη Τρίτη.
Ο Ερντογάν είναι διαβόητος ως αναξιόπιστος σύμμαχος που εκμεταλλεύτηκε τη ρήξη μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας και τώρα μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας. Ο Ερντογάν είναι ένας ηγέτης που κατηγόρησε τους «πιο στενούς» συνεργάτες του Σαουδάραβα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ότι βρίσκονται πίσω από τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, ο οποίος ήταν φίλος του Ερντογάν, αλλά το δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης μετέφερε την υπόθεση σχετικά με τη δολοφονία του Κασόγκι στο Ριάντ, μόλις πέντε ημέρες πριν από την επίσκεψη του Ερντογάν στο το βασίλειο τον Απρίλιο. Ο Ερντογάν, γνωστός για τη ρητορική του κατά του Ισραήλ, φιλοξένησε επίσης τον Πρόεδρο του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ σε μια πλούσια επίσημη τελετή στην Άγκυρα τον Μάρτιο. Η Αφρικανική Ένωση (ΑΕ) πολέμησε πολύ και σκληρά για να επιλύσει πολιτικές και στρατιωτικές κρίσεις στην ήπειρο, αλλά οι πωλήσεις drone του Ερντογάν στην Αφρική είναι πιθανό να θέσουν σε κίνδυνο τις ειρηνευτικές προσπάθειες της καθώς ο Ερντογάν δεν θα διστάσει να πουλήσει όπλα σε αντιμαχόμενα μέρη στην ήπειρο.