BLΟΟΜΒERG |
Παρέχουν την πληροφορία ότι σε μία χώρα με σχεδόν ανύπαρκτη εγκληματικότητα (μόλις 9 θάνατοι από όπλα το 2018 έναντι 39.740 αντίστοιχων θανάτων στις ΗΠΑ), ο δράστης, ένα πρώην μέλος του ιαπωνικού πολεμικού ναυτικού και νυν άνεργος, δολοφόνησε έναν άνθρωπο, γιατί θεώρησε πως συνδεόταν με μια θρησκευτική οργάνωση, την οποία κατηγορεί ότι ευθύνεται για την οικονομική καταστροφή της οικογένειάς του.
Μας λένε, πως δεν πήγε να εκδικηθεί σκοτώνοντας εκείνον που πίστευε ότι ήταν αρχηγός της οργάνωσης, ούτε ένα σημαντικό της στέλεχος, ούτε καν ένα απλό της μέλος. Αλλά κάποιον που θεωρούσε ότι συνδεόταν με την οργάνωση. Ο οποίος έτυχε (;) να είναι ο πρώην πρωθυπουργός Άμπε Σίνζο.
Στην Ιαπωνία, αυτό το μήνα πρόκειται να διεξαχθούν εκλογές για την άνω βουλή του κοινοβουλίου. Ο Άμπε, μπορεί να είχε αποσυρθεί από την πρωθυπουργία, αλλά παρέμενε ενεργός στην πολιτική ζωή της πατρίδας του, καθώς και του κυβερνώντος κόμματός του. Το αποδεικνύει η προεκλογική του ομιλία κατά τη διάρκεια της οποίας δέχτηκε τη δολοφονική επίθεση.
Ας δούμε όμως τι είχε προηγηθεί.
Πρόσφατα, η ρωσική κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αναλάβει τον πλήρη έλεγχο του έργου του σταθμού φυσικού αερίου “Sakhalin 2” στην Άπω Ανατολή και στο οποίο συμμετέχουν με 22,50% οι ιαπωνικές εταιρείες Mitsui και Mitsubishi. Μία κίνηση που θα έθετε σε κίνδυνο τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ιαπωνίας. Η Ρωσία έδωσε στις ιαπωνικές εταιρείες το χρονικό περιθώριο ενός μηνός για να αποφασίσουν αν θα παραμείνουν ή όχι στο έργο.
Τελικά, η Ιαπωνία αν και έχει υιοθετήσει τις δυτικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, θέλησε να παραμείνει, ώστε να διασφαλίσει την ενεργειακή της επάρκεια. Όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Mitsui OSK Lines, Τακέσι Χασιμότο, η Ιαπωνία θα συνεχίσει τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου. Όπως εξήγησε οι προοπτικές επανεκκίνησης των πυρηνικών εργοστασίων είναι περιορισμένες, οι ενεργειακές τιμές έχουν εκτιναχθεί και η Ιαπωνία δεν διαθέτει βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις αντικατάστασης του ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου, που καλύπτει περίπου το 10% των αναγκών της χώρας και το οποίο προμηθεύεται σε σχετικά χαμηλές τιμές, λόγω των μακροπρόθεσμων συμφωνιών που είχαν συναφθεί στο παρελθόν. Δηλαδή, επί πρωθυπουργικής εποχής Άμπε.
Ο Άμπε Σίνζο στάθηκε στο αντίθετο άκρο από εκείνο του οικονομικού νεοφιλελευθερισμού της δύσης. Εφάρμοσε τα περίφημα Αμπενόμικς, που βασίστηκαν στη μελετημένη λογιστική «εκτύπωση» χρήματος από την εθνική κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας, στη στοχευμένη αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος, κατευθύνοντάς το σε επιλεγμένες δημόσιες επενδύσεις και οικογενειακά επιδόματα, καθώς και στη βελτίωση των όρων εργασίας των Ιαπώνων εργαζομένων και της αύξησης των μισθών τους, έχοντας ως απώτερο στόχο την αύξηση της παραγωγικότητάς τους. Ο Άμπε κατόρθωσε και διέγειρε το εθνικό φρόνημα των Ιαπώνων, εργαζομένων και επιχειρηματιών. Το πέτυχε με την τήρηση των προεκλογικών του υποσχέσεων. Εφάρμοσε Κεϊνσιανή οικονομική πολιτική και απέφυγε τις απάνθρωπες εργασιακές νεοφιλελεύθερες πολιτικές τύπου «μαστίγιο και καρότο».
Απέδειξε στην πράξη ότι η αύξηση του δημόσιου χρέους και του δημόσιου ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού δεν έχουν καμία σχέση με τον πληθωρισμό. Ενώ το Ιαπωνικό δημόσιο χρέος είναι το υψηλότερο παγκοσμίως και κινείται στα επίπεδα του 260% του ΑΕΠ, ο πληθωρισμός εδώ και δεκαετίες κυμαίνεται πέριξ του 0%. Απέδειξε επίσης, ότι η μελετημένη αύξηση του δημοσίου χρέους και του δημόσιου ελλείμματος αποτελούν δύο από τα ισχυρότερα εργαλεία εξόδου μίας χώρας από μία οικονομική ύφεση, με την προϋπόθεση της ύπαρξης εθνικού νομίσματος και εθνικής κεντρικής τράπεζας. Διότι, όταν το εσωτερικό χρέος χρηματοδοτείται μέσω της εθνικής κεντρικής τράπεζας ενός κράτους, ουσιαστικά είναι ανύπαρκτο, καθώς ιδιοκτήτης της κεντρικής τράπεζας, άρα και του χρέους, είναι το ίδιο το κράτος. Κατέδειξε ότι αυτό που μετράει στην οικονομική πραγματικότητα μίας χώρας είναι πρώτα η ποιότητα της παραγωγής της, δεύτερον το μέγεθος της παραγωγής της και τρίτον το εξωτερικό της οικονομικό ισοζύγιο.
Το 2021 η Ιαπωνία διέθετε το τρίτο υψηλότερο πλεόνασμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών παγκοσμίως με 142 δις δολάρια. Φέτος, εκτιμάται ότι θα την υποσκελίσει η υποκείμενη στις δυτικές οικονομικές κυρώσεις Ρωσία. Η οποία υπολογίζεται ότι θα υποσκελίσει και τη Γερμανία, περνώντας στη δεύτερη θέση παγκοσμίως, πίσω από την πρώτη στην κατάταξη Κίνα. Η Ιαπωνία εκτιμάται ότι θα παραμείνει στην τρίτη θέση, αφού το αντίστοιχο γερμανικό πλεόνασμα παρουσιάζει έντονες τάσεις συρρίκνωσης φέτος.
Ο δε τωρινός πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα και πρώην υπουργός του Άμπε, συνεχίζει την ίδια πολιτική. Οι κυβερνητικοί οικονομολόγοι χαρακτηρίζονται ως «οπαδοί» της σύγχρονης αμερικανικής οικονομικής σχολής σκέψης γνωστής ως Σύγχρονης Οικονομικής Θεωρίας (ΜΜΤ), η οποία αποτελεί το κόκκινο πανί της νεοφιλελεύθερης μονεταριστικής οικονομικής σχολής που κυριαρχεί στον δυτικό κόσμο.
Επιπλέον, ο Σίνζο Άμπε είχε χαρακτηριστεί εθνικιστής σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, καθώς το 2014 ενέκρινε μια τροποποίηση του μεταπολεμικού συντάγματος, με στόχο να επιτρέψει στα στρατεύματα της χώρας να πολεμήσουν εκτός Ιαπωνίας, για πρώτη φορά μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Αλλά τελικά δεν κατάφερε να αναθεωρήσει το σχετικό άρθρο 9 του ιαπωνικού συντάγματος, το οποίο είχαν συντάξει οι ΗΠΑ κατά την επταετή κατοχή της Ιαπωνίας.
Σύμφωνα με την Washington Post ο Άμπε προσπάθησε να μετασχηματίσει την Ιαπωνία από μια μεγάλη οικονομία υπό αμερικανική προστασία σε μια πιο φιλόδοξη, διεκδικητική δύναμη με περισσότερη εμπλοκή στα διεθνή δρώμενα.
Οι Ιάπωνες είχαν την «τύχη» να διαθέτουν έναν πολιτικό με αρχές, που επηρέαζε τα πολιτικά δρώμενα της χώρας του ακόμα και μετά την αναγκαστική αποχώρησή του από την πρωθυπουργία για λόγους υγείας.
Έναν πολιτικό αρεστό στο λαό, αλλά καθώς φαίνεται, όχι σε εκείνους που επηρεάζουν τις τύχες των λαών.
Μαργέλης Κωνσταντίνος
Άγιος Πέτρος, Λευκάδας
9η Ιουλίου 2022
www.eksadaktylos.gr
Πηγές:
https://www.protagon.gr/epikairotita/oikonomia/abenomiks-34514000000
https://www.ot.gr/2022/07/08/analyseis-2/o-sinzo-ampe-ta-ampenomiks-
https://el.wikipedia.org/wiki/Σίνζο_Άμπε
https://m.naftemporiki.gr/story/1870741/iaponia-kanto-opos-o-rigkan-to-dimosio-xreos-den-exei-simasi
https://www.insider.gr/opinion/176579/oi-10-hores-me-ton-heirotero-deikti-hreoys-pros-aep
https://data.imf.org/?sk=7A51304B-6426-40C0-83DD-CA473CA1FD52&sId=1484148890404
https://www.cnn.gr/focus/story/319680/ta-egklimata-me-opla-einai-exairetika-spania-stin-iaponia
https://www.naftemporiki.gr/story/1879910/otan-klaiei-i-germania
https://tradingeconomics.com/germany/balance-of-payments-current-account-eurostat-data.html