- Διαφωνίες και για τη στρατηγική την προεκλογική περίοδο
Εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις διατυπώνονται στα ενδότερα της κυβέρνησης ως προς τον ακριβή χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών, ενώ και ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης διακατέχεται από έντονους προβληματισμούς αλλά και πολιτικής φύσεως διλήμματα. Ένας σημαντικός αριθμός υπουργών, ορισμένοι εξ αυτών κορυφαίοι, υπερασπίζονται με θέρμη την άποψη ότι οι εκλογές πρέπει να διεξαχθούν στη διάρκεια του φθινοπώρου, χωρίς καμιά αναβολή ή παράταση.
Από: Το Παρόν
Το επιχείρημα που προβάλλουν είναι ότι, λόγω του κύματος της ακρίβειας που σαρώνει τη χώρα, το κοινωνικό κλίμα θα επιβαρυνθεί περαιτέρω και συνακόλουθα η κατάσταση για την κυβέρνηση θα καταστεί πιο δυσχερής.
Προσθέτουν δε ότι αν οι κάλπες στηθούν την άνοιξη, η Νέα Δημοκρατία θα κληθεί να δώσει τη μάχη των εκλογών κάτω από δυσμενέστερες συνθήκες από αυτές που θα επικρατούν τον προσεχή Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο.
Την άποψη αυτή φέρονται, σύμφωνα με πληροφορίες, να ασπάζονται, μεταξύ των άλλων, οι Ν. Δένδιας, Άδ. Γεωργιάδης, Στ. Πέτσας, Μ. Βορίδης κ.ά. Την ίδια στιγμή, άλλα κυβερνητικά στελέχη υπεραμύνονται της άποψης ότι οι εκλογές πρέπει να διεξαχθούν όσο γίνεται πιο κοντά στο τέλος της τετραετίας, κατά προτίμηση την άνοιξη του 2023. Δεν συμμερίζονται τις ανησυχίες των συναδέλφων τους στην κυβέρνηση ότι στη διάρκεια του χειμώνα το κοινωνικό κλίμα θα επιβαρυνθεί. Αντίθετα, εκτιμούν ότι –λόγω μιας σειράς γεγονότων– η κατάσταση θα διαφοροποιηθεί, αλλά προς το καλύτερο.
Αναφέρουν συγκεκριμένα ότι η αλλαγή επενδυτικής βαθμίδας θα βελτιώσει σημαντικά το οικονομικό περιβάλλον στη χώρα και θα επηρεάσει το κομμάτι της ανάπτυξης. Υπενθυμίζουν ακόμη ότι την 1η Ιανουαρίου θα τεθούν σε εφαρμογή μέτρα ευνοϊκά για τους πολίτες, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού, των συντάξεων, καθώς επίσης και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.
Όλα αυτά θα σημάνουν αύξηση του εισοδήματος και οι πολίτες θα προσέλθουν στις κάλπες «με λεφτά στις τσέπες», όπως λένε χαρακτηριστικά.
Υπέρ της διεξαγωγής εκλογών την άνοιξη έχουν ταχθεί, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες, οι Γ. Γεραπετρίτης, Θ. Σκυλακάκης, Α. Σκέρτσος και άλλα κυβερνητικά στελέχη που έχουν καθημερινή επαφή και τριβή με τον πρωθυπουργό.
Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης ακούει προσεκτικά και τις δύο απόψεις, προσμετρά τα υπέρ και τα κατά, ωστόσο προς το παρόν δίνει ένα μικρό προβάδισμα στο να στηθούν οι κάλπες το φθινόπωρο. Με το σκεπτικό ότι η χώρα δεν αντέχει μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο δέκα και πλέον μηνών και μάλιστα σε κλίμα άγριας πόλωσης.
Πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός θα εξετάσει προσεκτικά όλα τα δεδομένα, θα μελετήσει και τα ευρήματα τω δημοσκοπήσεων Ιουλίου και Αυγούστου και στη συνέχεια θα λάβει τις οριστικές αποφάσεις του.
Αν προκρίνει τελικά τη λύση του φθινοπώρου, τότε θα πρέπει να προβεί στη σχετική ανακοίνωση τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου προκειμένου να προλάβει τις «κατάλληλες ημερομηνίες» – τέτοιες θεωρούνται η 18η και 25η Σεπτεμβρίου.
Διαφωνίες και για τη στρατηγική!
Εκτός από τον χρόνο, διάσταση απόψεων υπάρχει στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης και όσον αφορά τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί κατά την προεκλογική περίοδο. Υπουργοί και βουλευτές υποστηρίζουν ότι η Νέα Δημοκρατία πρέπει να αποφύγει την πόλωση και τον τοξικό διάλογο με την αντιπολίτευση και να εστιάσει στην προβολή του κυβερνητικού έργου τα προηγούμενα τρία χρόνια.
Την άποψη αυτή συμμερίζεται, λέγεται, και ο πρωθυπουργός, ο οποίος άλλωστε δεν χάνει ευκαιρία να καταγγείλει τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλ. Τσίπρα για τοξικό λόγο.
Άλλα, πάλι, κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι η Νέα Δημοκρατία οφείλει να τηρήσει σκληρή στάση και να απαντά ανάλογα σε κάθε πρόκληση (επίθεση) από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. «Διαφορετικά θα δώσουμε την εντύπωση στον κόσμο ότι φοβόμαστε ή κάτι προσπαθούμε να κρύψουμε», σημειώνουν.
Υπέρ της ευθείας σύγκρουσης τάσσονται υπουργοί, όπως οι Άδ. Γεωργιάδης, Μ. Βορίδης, Ν. Μηταράκης κ.ά., ενώ στους οπαδούς της θεωρίας αυτής πρέπει να συνυπολογίσει κανείς και τον πρώην πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΑΦΕΙΡΗΣ