ΑFΡ / Τοlga Αkmen |
Λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας Covid-19 και της σύγκρουσης στην Ουκρανία, «για ένα μεγάλο μέρος του δυτικού πληθυσμού, το βιοτικό επίπεδο είναι στάσιμο», σημείωσε ο Μπλερ στην ετήσια διάλεξή του στο Ίδρυμα Ditchley το Σάββατο.
«Η δυτική πολιτική βρίσκεται σε αναταραχή – πιο κομματική, άσχημη, μη παραγωγική και τροφοδοτείται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», τα οποία επηρεάζουν τόσο τις εσωτερικές όσο και τις διεθνείς υποθέσεις, είπε ο Μπλερ, υποστηρίζοντας πως η στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία «πρέπει να γίνει ένα κομβικό σημείο που αναζωογονεί τη [δυτική] αίσθηση της αποστολής μας».
Ωστόσο, σύμφωνα με τον 69χρονο, ο οποίος ηγήθηκε της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου από το 1997 έως το 2007, «η μεγαλύτερη γεωπολιτική αλλαγή αυτού του αιώνα θα προέλθει από την Κίνα και όχι από τη Ρωσία».
«Φτάνουμε στο τέλος της δυτικής πολιτικής και οικονομικής κυριαρχίας. Ο κόσμος θα είναι τουλάχιστον διπολικός και πιθανώς πολυπολικός», προέβλεψε.
Η Κίνα, η οποία είναι «ήδη η δεύτερη υπερδύναμη του κόσμου», θα ανταγωνιστεί τη Δύση «όχι μόνο για την εξουσία, αλλά ενάντια στο σύστημά μας, τον τρόπο διακυβέρνησής μας και ζωής», προειδοποίησε ο Εργατικός πολιτικός. Το Πεκίνο «δεν θα είναι μόνο του. Θα έχει συμμάχους. Τη Ρωσία τώρα σίγουρα. Ενδεχομένως και το Ιράν».
«Είναι η πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία που η Ανατολή μπορεί να είναι επί ίσοις όροις με τη Δύση», πρόσθεσε.
Ο πρώην πρωθυπουργός είπε πως τα γεγονότα στην Ουκρανία κατέστησαν σαφές ότι η Δύση «δεν μπορεί να βασιστεί στην κινεζική ηγεσία για να συμπεριφερθεί με τον τρόπο που θα θεωρούσαμε λογικό. Μην με παρεξηγήσετε. Δε λέω βραχυπρόθεσμα ότι η Κίνα θα επιχειρούσε να καταλάβει την Ταϊβάν με τη βία. Αλλά δεν μπορούμε να βασίσουμε την πολιτική μας στη βεβαιότητα ότι δε θα το έκανε».