φωτο: facebook.com/uniperenergy/photos/a.225325671239749/1175544146217892 |
Ο κορυφαίος αγοραστής ρωσικού φυσικού αερίου της χώρας άρχισε να αποσύρει καύσιμα από τοποθεσίες αποθήκευσης για να προμηθεύσει τους πελάτες του, ανέφερε η εταιρεία σε δήλωση στο Bloomberg την Παρασκευή. Οι αναλήψεις, που ξεκίνησαν τη Δευτέρα, θα βοηθήσουν επίσης την εταιρεία να εξοικονομήσει χρήματα καθώς αναγκάστηκε να πληρώσει για φυσικό αέριο στην αγορά spot. Εν τω μεταξύ, οι ροές μέσω του αγωγού Nord Stream 1 παραμένουν κλειστές για συντήρηση.
Ο Harald Seegatz, αναπληρωτής πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου, δήλωσε ότι η Uniper χρειάζεται επείγουσα βοήθεια, διακινδυνεύοντας την αφερεγγυότητα εντός ημερών.
«Αυτήν την στιγμή μειώνουμε τις δικές μας ποσότητες φυσικού αερίου στις αποθηκευτικές μας εγκαταστάσεις προκειμένου να προμηθεύουμε τους πελάτες μας με φυσικό αέριο και να εξασφαλίσουμε τη ρευστότητα της Uniper», ανέφερε η εταιρεία. Και αν κρίνουμε από την εξομάλυνση της γερμανικής αποθήκευσης φυσικού αερίου στο απόθεμα, η Uniper δεν είναι η μόνη στην αποστράγγιση των αποθεμάτων.
Σύμφωνα με το Bloomberg, επικαλούμενο στοιχεία από την Gas Infrastructure Europe, οι χώροι αποθήκευσης της Uniper στη Γερμανία είναι τώρα περίπου 58% γεμάτοι, από περίπου 60% που είχαν φτάσει την Κυριακή. Πραγματοποιήθηκαν αναλήψεις και από την αποθήκευση της εταιρείας στην Αυστρία, αλλά τα συνολικά επίπεδα αποθήκευσης στη γείτονα των Άλπεων της Γερμανίας εξακολουθούν να παρουσιάζουν οριακές αυξήσεις.
Όπως αναφέραμε προηγουμένως, η Uniper ανήκει κατά πλειοψηφία στη Φινλανδική Fortum Oyj, έχει ήδη δηλώσει ότι πρέπει να διασωθεί από τη γερμανική κυβέρνηση και διαπραγματεύεται ένα πιθανό μερίδιο και μια ενίσχυση μετρητών. Ωστόσο, οι συνομιλίες ήταν δύσκολες, με το Βερολίνο και το Ελσίνκι να έχουν ακόμη συμφωνήσει για το ποιος θα διασώσει καλύτερα το κλειδί της εταιρείας για την ενεργειακή ασφάλεια.
Τον περασμένο μήνα, η Ρωσία μείωσε σημαντικά τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του μεγαλύτερου αγωγού της, μια κίνηση που ανάγκασε την Uniper και άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες ενέργειας να αγοράσουν φυσικό αέριο σε πολύ υψηλότερες τιμές στην ανοιχτή αγορά. Αντιμέτωπη με έλλειψη μετρητών, η Uniper αξιοποιεί τα αποθέματα φυσικού αερίου από την αρχή της εβδομάδας, σύμφωνα με την Gas Infrastructure Europe.
«Είναι σαφές ότι η Uniper δεν μπορεί να περιμένει εβδομάδες, αλλά χρειάζεται βοήθεια σε λίγες μέρες», είπε ο Seegatz, προσθέτοντας ότι η αφερεγγυότητα μπορεί να συμβεί «μέσα σε λίγες μέρες».
«Δεν μπορούμε να περιμένουμε εβδομάδες για να κάνουμε κάτι», είπε ο Seegatz στο Bloomberg σε μια τηλεφωνική συνέντευξη. «Αυτό θα είχε τεράστιο αντίκτυπο στην εταιρεία αλλά και στους εργαζομένους. Η κυβέρνηση είπε ότι θέλει να αποφύγει αυτή την κατάσταση, αλλά το γεγονός είναι ότι δεν μπορούμε να χάσουμε χρόνο».
Με άλλα λόγια, η Γερμανία αντιμετωπίζει μια ολοκληρωτική βιομηχανική κατάρρευση. Εν τω μεταξύ, τα μέσα ενημέρωσης συνεχίζουν να επαναλαμβάνουν την ολοένα και πιο γελοία προπαγάνδα ότι ο Πούτιν χάνει τον πόλεμο.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Uniper Klaus-Dieter Maubach την περασμένη Παρασκευή προειδοποίησε ότι η Uniper δεν ήταν σε θέση να γεμίσει πια αποθηκευτικό χώρο. Είπε επίσης ότι η εταιρεία θα μπορούσε να αναγκαστεί να αυξήσει τις τιμές για τους καταναλωτές και τελικά να μειώσει την προσφορά.
Οι ευρωπαϊκές εταιρείες ενέργειας συνήθως αποθηκεύουν φυσικό αέριο το καλοκαίρι και χρησιμοποιούν το καύσιμο το χειμώνα, όταν η ζήτηση για θέρμανση αυξάνεται. Η άντληση φυσικού αερίου σε χώρους αποθήκευσης στα μέσα του καλοκαιριού αυξάνει τον κίνδυνο η Γερμανία να μην έχει αρκετές προμήθειες όταν θα τις χρειαστεί περισσότερο.
Καθιστά επίσης πιο δύσκολο για την κυβέρνηση να επιτύχει τον στόχο της να γεμίσει τοποθεσίες αποθήκευσης κατά 90% έως τον Νοέμβριο. Η Γερμανία έχει ήδη ενεργοποιήσει δύο στάδια του σχεδίου έκτακτης ανάγκης φυσικού αερίου και θα μπορούσε να εφαρμόσει το τελευταίο βήμα εάν υπάρξει σαφής επιδείνωση στην εικόνα της προσφοράς. Μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να αναγκάσει τις βιομηχανίες να μεριμνήσουν για το φυσικό αέριο και να οδηγήσει σε άμεση ύφεση τόσο στη Γερμανία όσο και στην Ευρώπη, καθώς και να ωθήσει το ευρώ βαθιά χαμηλότερα στην ισοτιμία, καθώς η ΕΚΤ δε θα ήταν σε θέση να αυξήσει τα επιτόκια σε μια τόσο δεινή οικονομική κατάσταση.
* πληροφορίες zerohedge.com