Από: capital.gr - Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Έχουν εντοπισθεί πολλές περιπτώσεις όπου τα χρήματα βγήκαν από το "στρώμα" και εν συνεχεία κατατέθηκαν στην τράπεζα. Για αυτές τις περιπτώσεις οι φορολογικές αρχές έχουν επιβάλει κανονικά φόρο 10% παρά το γεγονός ότι το ποσό της δωρεάς ήταν μικρότερο των 800.000 ευρώ. Και αυτό καθώς ακολουθήθηκε κατά το ήμισυ η διαδικασία που ορίζει ο νόμος. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών η δωρεά χρημάτων από το στρώμα στην τράπεζα δεν μπορεί να αναγνωρισθεί καθώς δεν είναι γνωστή η προέλευση των χρημάτων.
Μάλιστα σε ενδικοφανή προσφυγή που κατέθεσε φορολογούμενους προς τη ΔΕΔ Θεσσαλονίκης ζητά να ακυρωθεί ο φόρος που επιβλήθηκε. Συγκεκριμένα ο παππούς του, του δώρισε ποσό 31.000 ευρώ. Το ποσό το κατέθεσε με μετρητά στον λογαριασμό του εγγονού του. Επιβλήθηκε φόρος 3.100 ευρώ από την εφορία. Η ΔΕΔ θεωρεί ότι υπάρχει καταστρατήγηση της νομοθεσίας και ορθώς η εφορία επέβαλε το σχετικό φόρο.
Ωστόσο, υπάρχουν και περιπτώσεις όπου η εφορία δεν ερμηνεύει σωστά τη νομοθεσία. Σε άλλη υπόθεση δωρεάς η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε στον γκισέ της τράπεζας. Δηλαδή ο δωρεοδόχος ζήτησε ανάληψη 50.000 ευρώ και ζήτησε το ποσό αυτό να κατατεθεί στον γιό του. Η εφορία επέβαλε φόρο 5.000 ευρώ λανθασμένα. Και αυτό η συναλλαγή έγινε εντός της τράπεζας από τον έναν λογαριασμό στον άλλο. Η ΔΕΔ σε αυτή την περίπτωση κάνει δεκτή την προσφυγή του φορολογούμενου και ακυρώνει τον σχετικό φόρο.
Σημειώνεται ότι εγκύκλιος της ΑΑΔΕ ορίζει ότι μόνο οι δωρεές και γονικές παροχές που πραγματοποιούνται μέσα από το πιστωτικό σύστημα ή οποιοδήποτε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα αναγνωρισμένο από την ΤτΕ θα γίνονται δεκτές από την εφορία και θα είναι αφορολόγητες μέχρι του ποσού των 800.000 ευρώ.
Συγκεκριμένα, η γονική παροχή ή η δωρεά προς τα πρόσωπα που υπάγονται στην Α' κατηγορία (γονείς, παιδιά, ζευγάρια και εγγόνια) οποιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου, καθώς και η γονική παροχή ή η δωρεά χρηματικών, η οποία διενεργείται με μεταφορά χρημάτων μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, υπόκεινται σε φόρο, ο οποίος υπολογίζεται με συντελεστή 10%, μετά την αφαίρεση εφάπαξ αφορολογήτου ποσού 800.000 ευρώ. Στην περίπτωση που η δωρεά γίνεται με μετρητά δεν θα αναγνωρίζεται από την εφορία. Όπως προκύπτει από την εγκύκλιο οι γονικές παροχές σε χρήμα μέχρι 800.000 καθώς και οι δωρεές χρηματικών ποσών έως 800.000 μεταξύ συζύγων ή μερών συμφώνων συμβίωσης ή από παππούδες ή γιαγιάδες προς εγγόνια ή από παιδιά σε γονείς είναι αφορολόγητες. Αυτό σημαίνει ότι καταργείται ο φόρος 10% που επιβαλλόταν μέχρι την 1η Οκτωβρίου. Στην περίπτωση που το ποσό ανέλθει στα 900.000 ευρώ θα καταβληθεί φόρος 10.000 ευρώ που αντιστοιχεί στο 10% του υπερβάλλοντος ποσού των 100.000 ευρώ).