Της Τσβετάνα Παράσκοβα για το Oilprice.com / Παρουσίαση Freepen.gr
Η Ρωσία θα αποκλειστεί ουσιαστικά από περισσότερο από το 90% της παγκόσμιας αγοράς ασφάλισης αποστολών πετρελαίου, καθώς τα περισσότερα λιμάνια δεν επιτρέπουν στα δεξαμενόπλοια να ελλιμενιστούν εκτός εάν έχουν πλήρη ασφαλιστική κάλυψη, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλισης από το International Group of P&I Clubs με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο διαχειρίζεται το 95% της παγκόσμιας αγοράς ασφάλισης δεξαμενόπλοιων και αποτελείται κυρίως από ασφαλιστικές εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ και της Ευρώπης.
Αυτό θα ακρωτηρίαζε σοβαρά τη ροή του ρωσικού πετρελαίου παγκοσμίως, οδηγώντας δυνητικά σε υψηλές τιμές πετρελαίου, κάτι που η κυβέρνηση Μπάιντεν απλώς δεν έχει την πολυτέλεια να αντιμετωπίσει αυτήν την στιγμή, ειδικά αφού καυχιόταν μόλις πριν από λίγες ημέρες ότι «οι τιμές του φυσικού αερίου μειώνονται σε ένα από τους ταχύτερους ρυθμούς που έχουμε δει σε πάνω από μια δεκαετία – δεν εγκαταλείπουμε τη δουλειά μας για να μειώσουμε ακόμη περισσότερο το κόστος».
Επιπλέον, η άνοδος των τιμών των καυσίμων θα πυροδότησε περαιτέρω τον υψηλό πληθωρισμό ήδη τεσσάρων δεκαετιών και θα περιπλέξει περαιτέρω τις προσπάθειες της Fed να τιθασεύσει αυτόν τον πληθωρισμό με επιθετικές αυξήσεις βασικών επιτοκίων.
Έτσι, η ομάδα των κορυφαίων βιομηχανικών χωρών της G7, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, εξετάζει το ενδεχόμενο άρσης της απαγόρευσης της ασφάλισης και όλων των υπηρεσιών που επιτρέπουν τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου εάν το πετρέλαιο αυτό αγοράζεται σε ή κάτω από μια συγκεκριμένη τιμή, που δεν έχει ακόμη αποφασιστεί.
Οι ΗΠΑ προσβλέπουν σε ράλι σημαντικών εισαγωγέων για συμμετοχή στο ανώτατο όριο τιμών
Η κυβέρνηση Μπάιντεν και η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν πιέζουν εδώ και εβδομάδες ώστε όσο το δυνατόν περισσότεροι αγοραστές πετρελαίου να συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο ανώτατων τιμών. Η εναλλακτική λύση - η κατάπνιξη ενός μεγάλου μέρους των ρωσικών εξαγωγών με την πλήρη άρνηση των υπηρεσιών θαλάσσιων μεταφορών - θα έστελνε τις τιμές του πετρελαίου σε υψηλά που δεν έχουμε δει ποτέ, τροφοδοτώντας την παγκόσμια οικονομία με τεράστιο κόστος καυσίμων και ενέργειας και οδηγώντας τον αχαλίνωτο πληθωρισμό ακόμη υψηλότερο.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ διεξάγει συνομιλίες για ένα πιθανό ανώτατο όριο τιμών με τους μεγάλους εισαγωγείς πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της Ινδίας, δήλωσαν αξιωματούχοι στους Financial Times.
Η Κίνα και η Ινδία αύξησαν τις αγορές ρωσικού πετρελαίου με μεγάλη έκπτωση τους τελευταίους μήνες, ενώ οι Ευρωπαίοι αγοραστές υποχωρούν και περιορίζουν τις εισαγωγές εν όψει του εμπάργκο της ΕΕ στις εισαγωγές ρωσικού θαλάσσιου αργού και διυλισμένων προϊόντων που πρόκειται να ξεκινήσει στα τέλη του τρέχοντος έτους.
«Η ρωσική παραγωγή θα πέσει όταν ξεκινήσει πλήρως η απαγόρευση των υπηρεσιών, εκτός εάν χρησιμοποιήσουμε το ανώτατο όριο τιμών για να επιτρέψουμε τη συνέχιση των εξαγωγών», δήλωσε ένας αξιωματούχος που βρίσκεται κοντά στις συνομιλίες στους FT, προσθέτοντας: «Είναι ο μόνος τρόπος για να αποτραπεί μια σημαντική άνοδος. στις τιμές».
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ πιστεύει ότι η ασφαλιστική απαγόρευση των εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου θα μπορούσε να ακρωτηριάσει σοβαρά την προσφορά της Μόσχας στην αγορά, ωθώντας τις τιμές του πετρελαίου. Οι εξαγωγές ρωσικού αργού και προϊόντων είναι πολύ μεγάλες ως μερίδιο της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου για να μην έχουν πρόσβαση σε δεξαμενόπλοια και ασφάλειες, λένε Αμερικανοί αξιωματούχοι στους FT.
Ως εκ τούτου, οι ΗΠΑ προσπαθούν να συσπειρώσουν τους μεγάλους εισαγωγείς πετρελαίου γύρω από την ιδέα ότι θα πλήρωναν λιγότερο για το ρωσικό πετρέλαιο στο πλαίσιο ενός μηχανισμού ανώτατου ορίου τιμών, ενώ ταυτόχρονα προσπαθούν να μην καταπνίξουν το 7-8% των ημερήσιων παγκόσμιων ροών πετρελαίου και προϊόντων.
Η διακοπή των περισσότερων εξαγωγών της Ρωσίας μέσω της ασφαλιστικής απαγόρευσης χωρίς εξαιρέσεις με ανώτατο όριο τιμής θα είχε ως αποτέλεσμα την άνοδο των τιμών του πετρελαίου που θα αναιρούσε κάθε προσπάθεια μείωσης των εσόδων του Πούτιν από το πετρέλαιο, υποστηρίζουν Αμερικανοί αξιωματούχοι.
«Θέλουμε να συνεχίσουμε να πωλείται κάπου στην παγκόσμια οικονομία για να συγκρατήσουμε τις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου γενικά, αλλά θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι η Ρωσία δε θα αποκομίσει αδικαιολόγητα κέρδη από αυτές τις πωλήσεις», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών Yellen στο NPR την περασμένη εβδομάδα.
"Και ένα ανώτατο όριο τιμής είναι η απάντηση που καταλήξαμε για να εξυπηρετήσουμε και τους δύο αυτούς στόχους".
Ενώ οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, η συμφωνία είναι ακόμα πολύ μακριά.
"Προσπαθούμε να τελειοποιήσουμε τον μηχανισμό για το πώς θα φαινόταν πραγματικά και πώς θα λειτουργούσε. Δεν βρισκόμαστε σε σημείο που να έχουμε συμφωνία", δήλωσε στο Yahoo ο Amos Hochstein, ο ειδικός συντονιστής των ΗΠΑ για τις διεθνείς ενεργειακές υποθέσεις αυτό το Σαββατοκύριακο.
«Έχουμε μια κατ' αρχήν συμφωνία με τις μεγάλες οικονομίες της G7, αλλά όχι μια πραγματική συμφωνία», πρόσθεσε ο Hochstein.
Η εφαρμογή ενός ανώτατου ορίου τιμών θα ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα και θα χρειαζόταν ιδανικά την Κίνα και την Ινδία για να έχουν πραγματικό αντίκτυπο. Οι δύο μεγάλοι Ασιάτες εισαγωγείς θα μπορούσαν να έχουν την τάση να διασκεδάσουν την ιδέα ενός ανώτατου ορίου τιμών, καθώς αυτό θα μείωνε τους λογαριασμούς τους για τις εισαγωγές ενέργειας, δήλωσε στο Reuters ανώτερος αξιωματούχος της G7 αυτή την εβδομάδα.
Ρωσικά αντίποινα;
Ορισμένοι αναλυτές προειδοποιούν πως ένα ανώτατο όριο τιμών όχι μόνο θα ήταν δύσκολο να εφαρμοστεί, αλλά θα μπορούσε επίσης να ωθήσει τη Ρωσία σε αντίποινα σταματώντας την εξαγωγή πετρελαίου.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε ότι η Ρωσία δε θα προμήθευε πετρέλαιο στις παγκόσμιες αγορές εάν το ανώτατο όριο τιμής που συζητείται οριστεί σε επίπεδο χαμηλότερο από το κόστος παραγωγής της Ρωσίας.
Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Yellen έχει επανειλημμένα πει πως το ανώτατο όριο τιμών δε θα καθοριστεί κάτω από το κόστος παραγωγής της Ρωσίας.
Όμως την περασμένη Παρασκευή, η Ρωσία εξέδωσε μια όχι και τόσο συγκαλυμμένη προειδοποίηση προς τις χώρες που σκέφτονται να ενταχθούν σε μηχανισμό ανώτατων τιμών.
Η διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας Ελβίρα Ναμπιουλίνα δήλωσε στους Ρώσους δημοσιογράφους την Παρασκευή ότι «από όσο καταλαβαίνω, δεν θα προμηθεύουμε πετρέλαιο σε χώρες που θα έχουν επιβάλει ανώτατο όριο τιμών».
Η Ρωσία θα ανακατευθύνει τις εξαγωγές αργού και διυλισμένων προϊόντων της σε εκείνες τις χώρες που «είναι έτοιμες να συνεργαστούν μαζί μας», πρόσθεσε η Nabiullina.