Ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς έκανε μια σημαντική ομιλία για την κρίση στην Ουκρανία στο Φόρουμ Ασφαλείας που πραγματοποιήθηκε στο Κολοράντο των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα.
Από: echedoros-a.gr
Ένα μεγάλο μέρος στη συζήτηση που κυριαρχεί στα μέσα ενημέρωσης είναι τα προπαγανδιστικά δημοσιεύματα για την υγεία του αρχηγού του Κρεμλίνου, Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο Μπερνς διέψευσε αυτά τα δημοσιεύματα «αφού δεν ταιριάζουν με την προσωπική ζωή και την υγεία του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας».
Ωστόσο, ο Μπερνς είχε βαθιές και ενδιαφέρουσες αποφάσεις. « Ο Πούτιν παίζει ένα στοίχημα και η ελπίδα του εδώ είναι να κερδίσει στο τέλος ενός μακροχρόνιου και σκληρού πολέμου φθοράς », είπε ο Διευθυντής της CIA.
Γνωρίζει το πρόβλημα των Αμερικανών πολύ καλά…
Ο Μπερνς, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στη Μόσχα, γνωρίζει πολύ καλά τον συνάδελφό του, πρώην πράκτορα της KGB Πούτιν.
Εξηγεί το σκεπτικό των σχεδίων του ως εξής:
Από: echedoros-a.gr
Ένα μεγάλο μέρος στη συζήτηση που κυριαρχεί στα μέσα ενημέρωσης είναι τα προπαγανδιστικά δημοσιεύματα για την υγεία του αρχηγού του Κρεμλίνου, Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο Μπερνς διέψευσε αυτά τα δημοσιεύματα «αφού δεν ταιριάζουν με την προσωπική ζωή και την υγεία του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας».
Ωστόσο, ο Μπερνς είχε βαθιές και ενδιαφέρουσες αποφάσεις. « Ο Πούτιν παίζει ένα στοίχημα και η ελπίδα του εδώ είναι να κερδίσει στο τέλος ενός μακροχρόνιου και σκληρού πολέμου φθοράς », είπε ο Διευθυντής της CIA.
Γνωρίζει το πρόβλημα των Αμερικανών πολύ καλά…
Ο Μπερνς, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στη Μόσχα, γνωρίζει πολύ καλά τον συνάδελφό του, πρώην πράκτορα της KGB Πούτιν.
Εξηγεί το σκεπτικό των σχεδίων του ως εξής:
Ο Πούτιν θα πνίξει την ουκρανική οικονομία, θα κουράσει το ευρωπαϊκό δημόσιο και τους ευρωπαίους ηγέτες και θα δημιουργήσει απογοήτευση στις Ηνωμένες Πολιτείες επειδή, σύμφωνα με τον Πούτιν, οι Αμερικανοί είχαν πάντα πρόβλημα συγκέντρωσης και «όπως είναι γνωστό» αρχίζουν αμέσως να ασχολούνται με άλλα ζητήματα...
«Το σχέδιο του Πούτιν είναι να μειώσει την αποφασιστικότητα στο αντίθετο μέτωπο μετά από αυτή την κούραση και να δώσει το τελευταίο χτύπημα και να ολοκληρώσει τη δουλειά του σε αυτό το περιβάλλον».
Όσο τραβάει χρονικά ο πόλεμος, αυξάνει η ρωσική αισιοδοξία
«Κατά την επιστροφή μου από τη Μόσχα, ανησυχούσα ακόμη περισσότερο από ό,τι όταν πήγαινα », λέει ο Μπερνς, τον οποίο έστειλε στη Μόσχα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τον Νοέμβριο του περασμένου έτους για να προειδοποιήσει τον Πούτιν για τις πιθανές συνέπειες μιας επίθεσης στην Ουκρανία.
Ο Μπερνς προσθέτει ότι ελπίζει ο Πούτιν να χάσει το στοίχημά του, αλλά τονίζει ότι το Κρεμλίνο δεν έχει δείξει σημάδια υποχώρησης μέχρι στιγμής.
Από την άλλη πλευρά, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Λαβρόφ, ο οποίος είναι στην εξουσία εδώ και 18 χρόνια, δήλωσε την Τετάρτη ότι «η γεωγραφία έχει αλλάξει, η βάση των συνομιλιών για κατάπαυση του πυρός στην Κωνσταντινούπολη με την Ουκρανία έχει εξαφανιστεί και ότι η Ρωσία δεν είναι πλέον ικανοποιημένη με το Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ, αλλά στη Χερσώνα της Ζαπορίζιε και θα εργαστεί για κέρδη γης καθώς και σε άλλες περιοχές».
Αυτή η νέα ρωσική στρατηγική, η οποία έχει επίσης επιβεβαιωθεί από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, σημαίνει ότι η Ουκρανία θα προσθέσει άλλο 18% στο 4,5% της επικράτειάς της, την οποία απέκτησε το Κρεμλίνο όταν προσάρτησε την Κριμαία.
« Αν η Δύση συνεχίσει να προμηθεύει στην Ουκρανία όπλα μεγάλου βεληνεκούς, όπως ρουκέτες Himars, η όρεξη της Ρωσίας για γη θα αυξηθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.
Σε αυτό το σημείο, επιβεβαιώνεται πόσο ακριβείς είναι οι προσδιορισμοί του Διευθυντή της CIA.
Ένα μέλος του Φόρουμ από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης είπε ότι η καλύτερη πιθανότητα να τελειώσει ο πόλεμος είναι «η υπογραφή εκεχειρίας, πριν ο πόλεμος της πρώτης γραμμής φθάσει σε αδιέξοδο», γιατί θα ευνοήσει ακόμη περισσότερο τη Ρωσία.
Ο Πούτιν είναι αποφασισμένος να επαναφέρει την παλιά Ρωσία
Ο Πούτιν, ο οποίος ανέλαβε τη ρωσική κρατική διοίκηση από τον Μπόρις Γέλτσιν την τελευταία μέρα του 1999, έκτοτε έθεσε ως στόχο η Μόσχα να ανακτήσει τουλάχιστον ένα μέρος της πρώην «υπερδύναμης» της.
Κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι επεκτείνουν το ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά. Ήταν εξαιρετικά ευαίσθητος για αυτές τις δύο χώρες, ειδικά από τη στιγμή που έβλεπε τις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες της Ουκρανίας και της Γεωργίας στη σφαίρα επιρροής του.
Μιλώντας στο «Aspen Forum» στο Κολοράντο, ο διευθυντής της CIA απεικονίζει τον Πούτιν ως «έναν ηγέτη που απολαμβάνει τον έλεγχο, τον εκφοβισμό και την εκδίκηση».
Ο Μπερνς, ο οποίος παρακολουθεί τον Πούτιν για 20 χρόνια και τον συναντά κατά καιρούς, λέει ότι «αυτά τα χαρακτηριστικά του Πούτιν έχουν αναπτυχθεί με τα χρόνια και ο κύκλος των συμβούλων του γίνεται όλο και πιο άκαμπτος».
Ο διευθυντής της CIA ισχυρίζεται ότι ο Πούτιν δεν υπολόγισε σωστά την Ουκρανία, ότι πίστευε ότι δεν θα υπήρχε αντίσταση. Ο Πούτιν συνήθιζε να λέει σε ιδιωτικές συνομιλίες ότι η Ουκρανία δεν είναι πραγματική χώρα.
Ο Πούτιν πάντα θεωρούσε την ένταξη νέων μελών στο ΝΑΤΟ ως μια προγραμματισμένη και συστηματική επίθεση εναντίον της χώρας του.
Στη συνέχεια, όμως, τα πράγματα άλλαξαν και η ρωσική κυβέρνηση άρχισε να παρουσιάζει το θέμα ως αγώνα επιβίωσης ενάντια στη Δύση.
Στο τέλος αυτού του αγώνα, θα αναδυόταν μια νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων.
Για το λόγο αυτό, η Ρωσία υπολογίζει ότι πουλώντας τον φυσικό της πλούτο στην Κίνα και λαμβάνοντας βοήθεια από αυτήν, μπορεί να κάνει έναν μακρύ πόλεμο και σταδιακά να σφίξει το λαιμό της Ουκρανίας και πιστεύει ότι η Δύση, την οποία θεωρεί διεφθαρμένη, δεν θα μπορέσει να αντέξει προβλήματα αυτού του πολέμου.
Το όπλο της Ρωσίας: «Γνωρίζει να περιμένει…»
Η παράταση του πολέμου έφερνε πάντα επιτυχία στη Ρωσία, όπως την υποχώρηση του Ναπολέοντα
Το κόστος αυτού του τζόγου σε χρήματα και αίμα είναι πολύ υψηλό. Σύμφωνα με τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, 15.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι στιγμής, ο αριθμός αυτός είναι ίσος με τον αριθμό όσων έχασαν τη ζωή τους στη 10ετή ρωσική κατοχή στο Αφγανιστάν.
Αλλά το πρόβλημα είναι ότι η Ρωσία έχει την ψυχολογία και τους φυσικούς πόρους για να αντέξει αυτό το κόστος.
Ο διευθυντής της CIA Μπερνς λέει ότι οι απώλειες της Ουκρανίας πλησιάζουν τις απώλειες της Ρωσίας, αλλά και οι δύο χώρες διστάζουν να κάνουν σαφείς και ακριβείς δηλώσεις.
«Ο Πούτιν είναι πραγματικά ένας εκδικητικός άγγελος», λέει ο Μπερνς, «που πιστεύει ότι το πεπρωμένο του είναι να επαναφέρει τη Ρωσία στην προηγούμενη ισχύ της».
Η άποψη του Μπερνς είναι πολύ ενδιαφέρουσα για την Τουρκία: «Ο Πούτιν προσπαθεί να δημιουργήσει μια σφαίρα επιρροής γύρω από τη Ρωσία για να πετύχει τον στόχο του να κάνει τη Ρωσία μεγάλη δύναμη. Ξέρει ότι δεν μπορεί να το κάνει αυτό χωρίς τον πλήρη έλεγχο της Ουκρανίας».
Ας δούμε αν πραγματοποιηθούν οι προβλέψεις του Πούτιν. Θα μπορέσει να διασφαλίσει τη διάλυση του μετώπου αξιοποιώντας σωστά τον χρόνο, το παλαιότερο όπλο της Ρωσίας, κουράζοντας τον εχθρό του με τον αργό ρυθμό του, αλλά περιμένοντας τον εαυτό του με «αρκετή υπομονή»;
Όσο για τις ιδέες και τους προσδιορισμούς του Μπερνς, υπάρχει φυσικά μεγάλη αλήθεια σε αυτές. Αλλά αν επαναλάβω αυτό που έχω πει από την αρχή της κρίσης στην Ουκρανία, αφού είναι γνωστό ότι οι ΗΠΑ βλέπουν την Κίνα ως τον κύριο εχθρό στην ηγετική στρατηγική τους, πρέπει να υπάρξει μια «σιωπηρή συμφωνία» ή τουλάχιστον κάπου μια αναζήτηση για αυτήν μεταξύ της Ρωσίας και του ηγέτη του Ατλαντικού Συμφώνου.
Kayahan Uygur -Odatv.com