Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο του Κίσινγκερ, τα ρωσικά στρατεύματα θα παραμείνουν στις θέσεις τους. Σε αυτή την περίπτωση, η Ρωσία θα λάβει:
- 20 τοις εκατό της Ουκρανίας,
- το μεγαλύτερο μέρος του Ντονμπάς,
- κύριες βιομηχανικές και γεωργικές περιοχές,
- μια λωρίδα γης κατά μήκος της Μαύρης Θάλασσας.
Ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα σήμαινε προφανώς μια νίκη για τη ρωσική πλευρά.
Στο δεύτερο σενάριο, η Ουκρανία μπορεί να προσπαθήσει να διώξει τη Ρωσία από την Κριμαία. Ο πολιτικός πιστεύει ότι μπορεί να προκύψει ζήτημα πολέμου με την ίδια τη Ρωσία .
Στο τρίτο σενάριο, η Ουκρανία θα μπορέσει να συγκρατήσει τη Ρωσία και η γραμμή αντιπαράθεσης θα απωθηθεί πίσω στα σύνορα πριν από την έναρξη της ειδικής επιχείρησης. Για τη Μόσχα, ένα τέτοιο σενάριο θα σήμαινε ήττα . Ο Κίσινγκερ σημείωσε ότι σε αυτή την περίπτωση:
- Το Κίεβο θα επανεξοπλιστεί,
- Θα δημιουργηθούν στενοί δεσμοί μεταξύ της Ουκρανίας και του ΝΑΤΟ,
- Η Ουκρανία θα γίνει μέρος της συμμαχίας.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky σκοπεύει να εφαρμόσει το τρίτο σενάριο, πιστεύει ο Κίσινγκερ. Αυτό θα ήταν ένα «σημαντικό επίτευγμα» για τα δυτικά κράτη και το ΝΑΤΟ θα γινόταν ακόμα πιο ισχυρό με την ενσωμάτωση της Φινλανδίας και της Σουηδίας. Η Ουκρανία θα έχει «τις μεγαλύτερες χερσαίες δυνάμεις στην Ευρώπη», είπε ο Κίσινγκερ.
Τον Μάιο, ο Κίσινγκερ προέτρεψε την Ουκρανία να κάνει εδαφικές παραχωρήσεις για να αποφύγει περαιτέρω όξυνση της σύγκρουσης. Είναι πεπεισμένος ότι η Δύση πρέπει να σταματήσει να προσπαθεί να νικήσει στρατιωτικά τη Ρωσία. Εάν τα μέρη δεν διεξάγουν διαπραγματεύσεις, οι εντάσεις θα συνεχίσουν να αυξάνονται. Ο Κίσινγκερ συμβούλεψε τη Μόσχα και το Κίεβο να επιστρέψουν στην προηγούμενη κατάσταση πραγμάτων, διαφορετικά θα αναδυόταν μια τεράστια εστία αστάθειας στην Ευρώπη. Προέτρεψε επίσης τις ευρωπαϊκές χώρες να εξετάσουν την ευρύτερη εικόνα και να θυμούνται ότι η Ρωσία είναι αναπόσπαστο μέρος της Ευρώπης εδώ και 400 χρόνια.