Πώς οι Ουκρανοί ψήφισαν υπέρ της διατήρησης της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, αλλά κατέληξαν σε ανεξάρτητο κράτος

Συλλαλητήριο στην Πλατεία Kaluzhskaya στη Μόσχα, χρονολογημένη στην επέτειο του Πανενωσιακού δημοψηφίσματος στις 17 Μαρτίου 1991 για τη διατήρηση της ΕΣΣΔ. - Sputnik
Οι σπόροι της τρέχουσας πολιτικής διάσπασης στην Ουκρανία σπάρθηκαν πριν από τριάντα χρόνια

Πίσω στις αρχές του 1991, λίγοι πίστευαν ότι η εξαφάνιση της Σοβιετικής Ένωσης από τον πολιτικό χάρτη ήταν πιθανή. Τα αποτελέσματα ενός τεράστιου εθνικού δημοψηφίσματος που πραγματοποιήθηκε το Μάρτιο το έδειξαν. Η ψήφος της Ουκρανίας ξεπέρασε το 70% και η δημόσια συζήτηση για το κοινό μέλλον όλων των σοσιαλιστικών δημοκρατιών επικεντρώθηκε κυρίως σε διάφορες μορφές ομοσπονδίας.

Του Alexander Nepogodin, ενός πολιτικού δημοσιογράφου γεννημένου στην Οδησσό, ειδικού σε θέματα Ρωσίας και πρώην Σοβιετικής Ένωσης. - rt.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Ακόμη και οι υποστηρικτές της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας δεν πίστευαν πως αυτό ήταν εφικτό. Όμως, τον Αύγουστο τα πράγματα άρχισαν να ξετυλίγονται και, μετά από ένα αποτυχημένο πραξικόπημα στη Μόσχα, το Κίεβο διακήρυξε την κυριαρχία.

Τόσο η Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Ουκρανίας όσο και οι ομοϊδεάτες της άρχισαν να πιστεύουν ότι η κατάρρευση της χώρας ήταν αναπόφευκτη και έπρεπε να γίνει αποδεκτή ως τέτοια. Τότε ήταν που τόσο το Ντονμπάς όσο και η Κριμαία άρχισαν να απαιτούν μεγαλύτερη αυτονομία από την κεντρική κυβέρνηση και περισσότερη προστασία των συμφερόντων τους. Σε αυτό το άρθρο, το RT επανεξετάζει τους έξι μήνες μεταξύ του δημοψηφίσματος ορόσημο της ΕΣΣΔ και της ψηφοφορίας για την ανεξαρτησία στην Ουκρανία που κατά κάποιο τρόπο αποδείχτηκε αρκετό χρονικό διάστημα για να αλλάξει γνώμη ο πληθυσμός της δημοκρατίας και διερευνά τους λόγους για τους οποίους αυτό το αποτέλεσμα έβαλε τέλος στη μεγαλύτερη χώρα που υπήρξε ποτέ παγκόσμιακαι πυροδότησε το αυτονομιστικό κίνημα. 

Αναζητώντας ένα συμβιβασμό

Μετά το 1988, μια σειρά από συγκρούσεις ξέσπασαν η μία μετά την άλλη σε διάφορα μέρη της Σοβιετικής Ένωσης, δημιουργώντας μεγάλη ένταση: στην Αμπχαζία, τη Νότια Οσετία, το Ναγκόρνο-Καραμπάχ και την Υπερδνειστερία, μεταξύ άλλων. Στην πολιτική, σχεδόν την ίδια εποχή, η «παρέλαση κυριαρχιών» ξεκίνησε με τη Διακήρυξη Κυριαρχίας της Εσθονίας της 16ης Νοεμβρίου 1988 που διακήρυξε την υπεροχή των νόμων του Ταλίν έναντι αυτών της ΕΣΣΔ. Ακολούθησε μια σειρά από άλλες δημοκρατίες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσικής Σοβιετικής Ομοσπονδιακής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας που διακήρυξε την κυριαρχία το 1989 και το 1990, η οποία στο τέλος έπαιξε κρίσιμο ρόλο στην κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Ο αγώνας που ακολούθησε μεταξύ του Σοβιετικού Προέδρου Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και του Προέδρου του Ανώτατου Σοβιέτ της RSFSR Μπόρις Γέλτσιν οδήγησε στο σχηματισμό ενός εναλλακτικού κέντρου εξουσίας που τελικά μπόρεσε να αμφισβητήσει το Κρεμλίνο.

Η κατάσταση ήταν σπειροειδής και οι αλλαγές έμοιαζαν μη αναστρέψιμες. Η Λιθουανία έγινε η πρώτη σοβιετική δημοκρατία που κήρυξε την ανεξαρτησία: Αυτό θεσπίστηκε στις 11 Μαρτίου 1990 από το Ανώτατο Συμβούλιο της Λιθουανικής ΣΣΔ. Έγινε τελικά σαφές πως όλα αυτά τα χρόνια, η ίδια η ύπαρξη της ΕΣΣΔ βασιζόταν σε μια σιωπηλή συμφωνία μεταξύ των ελίτ των δημοκρατιών. Η συμφωνία, ωστόσο, κλονίστηκε σοβαρά από μια σοβαρή οικονομική κρίση που προκλήθηκε από την ξαφνική κατάργηση των κρατικών μονοπωλιακών μηχανισμών, καθώς και από την άνοδο των αυτονομιστικών κινημάτων, συν τις εθνοτικές συγκρούσεις και από μια μακροπρόθεσμη ανάγκη για πολιτική αλλαγή.

Σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η κατάσταση, ο Σοβιετικός Πρόεδρος Μιχαήλ Γκορμπατσόφ πρότεινε μια Νέα Συνθήκη Ένωσης που θα διεύρυνε σημαντικά τις ελευθερίες και τα δικαιώματα όλων των δημοκρατιών της Ένωσης. Το Δεκέμβριο του 1990, το IV Συνέδριο των Λαϊκών Βουλευτών, που ισοδυναμεί με κοινοβούλιο, ψήφισε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη διατήρηση της ΕΣΣΔ ως ανανεωμένης συνομοσπονδίας ισότιμων κυρίαρχων δημοκρατιών και τη σύνταξη μιας Νέας Συνθήκης Ένωσης. Η ιδέα μιας συνομοσπονδίας προτάθηκε από τον «αρχιτέκτονα της περεστρόικα» Alexander Yakovlev. Η πρόταση τέθηκε σε λαϊκή ψηφοφορία.

Το δημοψήφισμα της Σοβιετικής Ένωσης του 1991 παραμένει το μόνο παράδειγμα πραγματικής δημοκρατίας στην ιστορία της ΕΣΣΔ. Η ψηφοφορία ορίστηκε για τις 17 Μαρτίου 1991. Οι πολίτες έπρεπε να απαντήσουν «Ναι» ή «Όχι» στην ερώτηση: «Θεωρείτε απαραίτητο να διατηρηθεί η Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών ως μια ανανεωμένη ομοσπονδία ισότιμων κυρίαρχων δημοκρατιών, όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι ελευθερίες θα είναι εγγυημένα σε όλες τις εθνικότητες;».

Ακούστηκαν πολλές επικρίσεις σχετικά με την ασαφή διατύπωση, η οποία επέτρεψε την ευρεία ερμηνεία των αποτελεσμάτων. Αλλά για τους περισσότερους Σοβιετικούς πολίτες, η ερώτηση παρουσίαζε μια απλή επιλογή μεταξύ των δύο επιλογών: έπρεπε να πουν εάν είναι υπέρ ή κατά της ύπαρξης της Σοβιετικής Ένωσης. Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για το δημοψήφισμα, κατέστη σαφές πως η ΕΣΣΔ όπως ήταν δεν υπήρχε πλέον, καθώς η Λιθουανία, η Λετονία, η Εσθονία, η Γεωργία, η Μολδαβία και η Αρμενία είχαν δηλώσει ότι δε θα διεξαγάγουν συνολικό δημοψήφισμα στην επικράτειά τους. Εκεί, διεξήχθησαν ψηφοφορίες σε ορισμένες καθορισμένες περιοχές: εκλογικά τμήματα λειτουργούσαν σε διάφορους οργανισμούς, επιχειρήσεις και στρατιωτικές βάσεις.

Ορισμένες από αυτές τις δημοκρατίες που συμφώνησαν να διεξαγάγουν το δημοψήφισμα έκαναν αλλαγές. Στην Ουκρανική ΣΣΔ, προστέθηκε μια συμπληρωματική ερώτηση στην κύρια: « Συμφωνείτε ότι η Ουκρανία πρέπει να είναι μέρος της Ένωσης Σοβιετικών Κυρίαρχων Κρατών με βάση τη Διακήρυξη Κυριαρχίας της Ουκρανίας;». Ο πληθυσμός της δημοκρατίας δεν ενοχλήθηκε μαζικά από την εγγενή σύγκρουση στη διατύπωση, μεταξύ της διατήρησης της ΕΣΣΔ και της δημοκρατίας να γίνει μέρος της ως «κυρίαρχο κράτος» βάσει της Διακήρυξης Κυριαρχίας του 1990. Αυτό μπορεί εύκολα να εξηγηθεί από το γεγονός πως τίποτα δεν άλλαξε πραγματικά μετά τη θέσπιση της κυριαρχίας, εκτός από κάποιες προσπάθειες εισαγωγής ενός νέου νομίσματος.

Συνολικά 113,5 εκατομμύρια άνθρωποι, ή το 76,4% των πολιτών της ΕΣΣΔ ψήφισαν υπέρ της διατήρησης της Σοβιετικής Ένωσης. Το δημοψήφισμα έδειξε ότι παρά τις αυξανόμενες διαφωνίες, ο σοβιετικός λαός ήθελε να συνεχίσει να ζει σε ένα μεγάλο κράτος. Το 70% του πληθυσμού της Ουκρανικής ΣΣΔ ήταν υπέρ και το 80% είπε ναι στην ένταξη της δημοκρατίας στην ένωση κυρίαρχων κρατών με βάση τη Διακήρυξη Κυριαρχίας. Στα δυτικά τμήματα της Ουκρανίας, γύρω από το Lvov, το Ivano-Frankovsk και την Ternopol, ωστόσο, η πλειοψηφία του πληθυσμού ψήφισε κατά της διατήρησης της ΕΣΣΔ.

Φαινόταν τότε πως ο Γκορμπατσόφ είχε λάβει το πράσινο φως για να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και να υπογράψει τη Συνθήκη της Νέας Ένωσης. Ωστόσο, λόγω της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος της Κρατικής Επιτροπής για την Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης (GKChP), που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 18 και 21 Αυγούστου 1991, για «να σταματήσει τις πολιτικές που οδηγούν στην εκκαθάριση της Σοβιετικής Ένωσης», η Νέα Η Συνθήκη της Ένωσης δεν υπογράφηκε όπως είχε προγραμματιστεί. Αυτά τα γεγονότα έδωσαν ώθηση στη διαδικασία της αποσύνθεσης. Μέσα σε λίγες μέρες, μεταξύ 20 και 31 Αυγούστου 1991, η Εσθονία, η Λετονία, η Ουκρανία, η Λευκορωσία, η Μολδαβία, το Ουζμπεκιστάν και η Κιργιζία κήρυξαν την ανεξαρτησία τους.

Αυτονομισμός Μέσα - Έξω

Έτσι, τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος της Σοβιετικής Ένωσης δεν είχαν καμία σημασία πέντε μήνες μετά τη διεξαγωγή του. Οι δημοκρατίες της ένωσης προχώρησαν και διεξήγαγαν δημοψηφίσματα ανεξαρτησίας, ένα προς ένα. Τελικά, την 1η Δεκεμβρίου 1991, η Ουκρανία κήρυξε την ανεξαρτησία της από τη Σοβιετική Ένωση. Η ηγεσία της Ουκρανικής ΣΣΔ, η οποία μέχρι τότε ήταν ακόμη σοβιετική δημοκρατία και μέρος του συστήματος του Κομμουνιστικού Κόμματος, είχε περάσει αυτούς τους λίγους μήνες από την απόπειρα πραξικοπήματος του Αυγούστου του 1991 περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή.

Ένας άλλος παράγοντας που έπαιξε ρόλο ήταν το γεγονός ότι ο Γκορμπατσόφ έβαλε τον Βλαντιμίρ Ιβάσκο να μετακομίσει από το Κίεβο στη Μόσχα ως νέος αναπληρωτής του. Ο Ιβάσκο ήταν τότε πρόεδρος του Ανώτατου Σοβιέτ της Ουκρανικής ΣΣΔ και επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας. Η ιδέα του Γκορμπατσόφ ήταν να ενισχύσει τους δεσμούς μεταξύ των ηγεσιών με αυτόν τον τρόπο και να εξασφαλίσει περισσότερη υποστήριξη για τον εαυτό του στον αγώνα του εναντίον του Γέλτσιν. Ωστόσο, η κίνηση απέτυχε: ο Ivashko, ο οποίος ήταν ντόπιος του Χάρκοβο στην Ανατολική Ουκρανία, αντικαταστάθηκε στο Ανώτατο Σοβιέτ της Ουκρανικής SSR από τον Leonid Kravchuk, έναν Δυτικό Ουκρανό, και αυτό μόνο επιτάχυνε τις διαδικασίες αποσύνθεσης.



Όταν η Κρατική Επιτροπή για την Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης έκανε την επίσημη δημόσια ανακοίνωση ότι προσπαθεί να αλλάξει την πολιτική πορεία της χώρας στις 19 Αυγούστου, ο Kravchuk απευθύνθηκε στο λαό της Ουκρανίας στην τηλεόραση με έκκληση «να επικεντρωθεί στην επίλυση των πιο σημαντικών προβλημάτων της καθημερινής ζωής της δημοκρατίας» και για τη διατήρηση της ειρήνης και της τάξης. Σε μια συνομιλία με τον τότε Γενικό Διοικητή των χερσαίων δυνάμεων της ΕΣΣΔ Στρατηγό Varennikov, ο Kravchuk έδωσε μια διαβεβαίωση πως θα ήταν σε θέση να διατηρήσει ανεξάρτητα την τάξη στη δημοκρατία.

Με τον Γέλτσιν να δηλώνει «αναπληρωτής» του Γκορμπατσόφ κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος και να ενεργεί σαν ντε φάκτο ηγέτης της ΕΣΣΔ που καλεί για μια «ισχυρή Ρωσία», οι ηγέτες της Ουκρανίας συνειδητοποίησαν πως είχε έρθει η ώρα για αποφασιστική δράση. Τα γεγονότα στη Μόσχα προκάλεσαν μεγάλη δραστηριότητα στο Κίεβο. Μια έκτακτη συνεδρίαση του Ανώτατου Σοβιέτ της Ουκρανικής SSR ορίστηκε για τις 24 Αυγούστου. Οι βουλευτές Levko Lukyanenko και Leonty Sanduliak έγραψαν ένα σχέδιο Διακήρυξης Ανεξαρτησίας στη διάρκεια της νύχτας, αλλά στη συνεδρίαση αποφασίστηκε ότι το έγγραφο χρειαζόταν σημαντικές προσαρμογές. Συστάθηκε μια επιτροπή για να το κάνει αυτό. Μεταξύ των μελών του ήταν ο Alexander Moroz, ο μελλοντικός επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ουκρανίας για πολλά χρόνια ακόμη, και ο Dmitry Pavlichko.

Το τελικό προσχέδιο ήταν ούτως ή άλλως μια κακή δουλειά. Ο Μορόζ αφηγήθηκε αργότερα πώς είχε προτείνει να αφαιρεθούν οι λέξεις αναγνώρισης του ρόλου του Γέλτσιν από το κείμενο της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας ακριβώς στο γραφείο του Κράβτσουκ: «Μετά τη συνάντησή μας με τον Κράβτσουκ, είπα: ας αφαιρέσουμε οποιαδήποτε διατύπωση σχετικά με το ρόλο του Γέλτσιν σε αυτή τη διαδικασία, γιατί όσο περνάει ο καιρός θα γίνεται απλά άβολο. Αυτό είναι ένα ιστορικό ντοκουμέντο. Όλοι συμφώνησαν, το διαγράψαμε και πήγαμε να το παρουσιάσουμε για ψηφοφορία».

Η υποστήριξη ήταν σχεδόν ομόφωνη. Ακόμη και οι κομμουνιστές ψήφισαν υπέρ της ανεξαρτησίας. «[Οι κομμουνιστές] ψήφισαν υπέρ της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας επειδή κατάλαβαν πως τα αυτοκρατορικά παιχνίδια εξουσίας στη Μόσχα θα μπορούσαν να τελειώσουν άσχημα για την Ουκρανία, και επειδή το προηγούμενο είχε ήδη δημιουργηθεί από το Βίλνιους και την Τιφλίδα… Γκορμπατσόφ ή Γέλτσιν», είπε αργότερα ο Μορόζ, ο οποίος θα γινόταν πρόεδρος της Βερχόβνα Ράντα της Ουκρανίας.

Ψήφος εμπιστοσύνης

Ωστόσο, οι περισσότεροι Ουκρανοί δεν ήθελαν να διαλύσουν τη χώρα, διακόπτοντας τους οικονομικούς και πολιτικούς δεσμούς με τη Ρωσία – οι δύο δημοκρατίες είχαν στενούς δεσμούς, συμπεριλαμβανομένων των οικογενειακών. Στο δημοψήφισμα του Μαρτίου που διεξήχθη στην ΕΣΣΔ, η συντριπτική πλειοψηφία των Ουκρανών ψήφισε υπέρ της διατήρησης της Σοβιετικής Ένωσης. Γι' αυτό ο Kravchuk και η κυβέρνησή του έπρεπε να συγκεντρώσουν την υποστήριξη του κόσμου πριν από το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Ουκρανίας για να υπονομεύσουν τη νομιμότητα της ψήφου υπέρ της ΕΣΣΔ.

Υπήρχε ένας άλλος παράγοντας που συνέβαλε στην επιτυχία αυτού του σεναρίου – ο Γέλτσιν, που ανησυχούσε για την παραμονή στην εξουσία, επωφελήθηκε από την κήρυξη της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας και το δημοψήφισμα. Κατέστησε αδύνατη την υπογραφή της ανανεωμένης Συνθήκης της Ένωσης, η οποία αναπόφευκτα θα αφαιρούσε την εξουσία του από τον Γκορμπατσόφ και θα τον έδιωχνε από την εξίσωση στα μάτια της ελίτ του Κομμουνιστικού Κόμματος, καθώς και των τακτικών Σοβιετικών ανθρώπων.

Το σχέδιο των ουκρανικών αρχών ήταν επιτυχές. Σχεδόν το 85% των εγγεγραμμένων Ουκρανών ψήφισαν στο δημοψήφισμα που διεξήχθη την 1η Δεκεμβρίου 1991. Έγινε μόνο μία ερώτηση – για τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας. Η συντριπτική πλειοψηφία (90%) είπε «ναι» στην απόκτηση της ανεξαρτησίας. Οι αριθμοί μιλούσαν από μόνοι τους. Το 83,9% των κατοίκων του Ντόνετσκ ψήφισαν «ναι», το 83,9% στο Λούγκανσκ, το 86,3% στο Χάρκοβο και το 85,4% στην Οδησσό. Η Κριμαία είχε τη χαμηλότερη βαθμολογία από αυτή την άποψη, μόνο το 54,2% των ανθρώπων υποστήριξε το σενάριο της ανεξαρτησίας.

Μέχρι σήμερα, οι Ουκρανοί πολιτικοί χρησιμοποιούν αυτούς τους αριθμούς ως απόδειξη ότι αυτή ήταν μια εποχή που ο λαός συνενώθηκε στις φιλοδοξίες του για την οικοδόμηση του έθνους. Στην πραγματικότητα, η συντριπτική υποστήριξη της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας ακόμη και στις «φιλορωσικές» περιοχές ήταν έκπληξη για πολλούς εκείνη την εποχή. Ωστόσο, υπήρχαν πολλοί λόγοι για το μαζικό «ναι».

Καταρχάς, υποσχέθηκαν στους ανθρώπους ότι όλοι οι δεσμοί με τη Ρωσία θα παραμείνουν άθικτοι και δε θα υπήρχαν όρια, πολιτιστικά ή άλλα, μεταξύ των δύο κρατών. Οι αρχές δεσμεύθηκαν επίσης στους πολίτες πως η ρωσική γλώσσα θα προστατευόταν. Ο ίδιος ο Kravchuk το είπε αυτό σε πολλές περιπτώσεις. Κανείς δεν περίμενε ότι θα υπήρχαν άμεσα σύνορα που θα χώριζαν τη Ρωσία και την Ουκρανία. Υποκειμενικά, οι πολίτες των δύο δημοκρατιών δεν ήθελαν διάλυση, αλλά ήθελαν μεγαλύτερη ισχύ, την οποία το Κρεμλίνο δεν μπορούσε να επιδείξει, έτσι οι Ουκρανοί πίστευαν πως θα υπήρχε περισσότερη τάξη εάν η δημοκρατία αποκτούσε κυριαρχία. Πολλοί ήλπιζαν ότι τίποτα δε θα άλλαζε πραγματικά στο μεγάλο σχέδιο των πραγμάτων, ενώ η ανεξαρτησία της Ουκρανίας θα είχε ως αποτέλεσμα την ευημερία της. Η προπαγάνδα υποσχόταν οικονομική ανάπτυξη συγκρίσιμη με αυτή της Γερμανίας και της Γαλλίας. Άλλωστε, πριν από την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, η Ουκρανία ήταν ο ευρωπαϊκός ηγέτης στη χαλυβουργία, την εξόρυξη άνθρακα και σιδήρου, καθώς και την παραγωγή ζάχαρης.

Ο κόσμος ήταν εντελώς αποπροσανατολισμένος μετά την «παρέλαση κυριαρχιών» και το πραξικόπημα του Αυγούστου. Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι πως το δημοψήφισμα διεξήχθη ταυτόχρονα με την προεδρική εκστρατεία, την οποία κέρδισε ο Kravchuk. Πολλοί δεν ψήφισαν απαραίτητα υπέρ της ανεξαρτησίας, ψήφισαν το «αφεντικό», που ήταν το συνηθισμένο MO για τον σοβιετικό λαό. Αυτοί ήταν οι ίδιοι άνθρωποι που είπαν ναι στη διατήρηση της Σοβιετικής Ένωσης νωρίτερα, το 1991. Και εννέα μήνες αργότερα επέλεξαν τον Kravchuk και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας.

Το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Ουκρανίας σκότωσε το σενάριο μιας επικαιροποιημένης Σοβιετικής Ένωσης. Η ΕΣΣΔ σύντομα εξαφανίστηκε από τον χάρτη. Στα σχόλιά του για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, ο Γέλτσιν δήλωσε ξεκάθαρα ότι «χωρίς την Ουκρανία, η συνθήκη για την ένωση δεν θα είχε νόημα». Σε εκείνο το σημείο, 13 από τις 15 δημοκρατίες είχαν ήδη κηρύξει την ανεξαρτησία τους και είχαν κάνει παρόμοια δημοψηφίσματα (η Ρωσία και το Καζακστάν ήταν οι μόνες που δεν το είχαν κάνει). Τα γεγονότα στην Ουκρανία δεν ήταν συγκλονιστικά, αλλά έβαλαν τέλος στο όνειρο μιας άλλης ένωσης. Η Ουκρανία ήταν η δεύτερη πιο σημαντική δημοκρατία και χωρίς αυτήν ο Γκορμπατσόφ ή ο Γέλτσιν δεν είχαν ένωση για να κυβερνήσουν.

Κόστος Ανεξαρτησίας

Ωστόσο, ακόμη και μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος της 5ης Δεκεμβρίου, ο Γέλτσιν συναντήθηκε ιδιωτικά με τον Γκορμπατσόφ για να συζητήσουν τις προοπτικές της Σοβιετικής Ένωσης. Την ίδια μέρα, κατά την ορκωμοσία του, ο Kravchuk υποσχέθηκε ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί σε καμία πολιτική ένωση, αλλά θα χτίσει διμερείς σχέσεις με τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες. Είπε πως η χώρα του θα είναι ανεξάρτητη στην εξωτερική της πολιτική και θα δημιουργήσει δικό της στρατό και νόμισμα. Η Συνθήκη της Νέας Ένωσης δεν υπογράφηκε ποτέ και στις 8 Δεκεμβρίου 1991, η Λευκορωσία, η Ρωσία και η Ουκρανία υπέγραψαν στις περίφημες Συμφωνίες του Μπελόβεζ, θεσπίζοντας την Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών (ΚΑΚ). Αυτό ήταν το τελευταίο καρφί στο φέρετρο της Σοβιετικής Ένωσης.

Αργότερα ο Λεονίντ Κούτσμα, ο δεύτερος Πρόεδρος της Ουκρανίας, παραδέχτηκε ότι οι Ουκρανοί είχαν παραπλανηθεί πριν από το δημοψήφισμα: «Δεν ήμασταν απολύτως ειλικρινείς με τον λαό όταν λέγαμε πως η Ουκρανία τάιζε τη Ρωσία. Στις εκτιμήσεις μας, χρησιμοποιήσαμε απλώς τις παγκόσμιες τιμές για όλα όσα κατασκευάζαμε, αλλά δε λάβαμε υπόψη το κόστος των προϊόντων που προμηθεύει η Ρωσία δωρεάν. Το 1989, το Ινστιτούτο Οικονομίας δημοσίευσε μια έκθεση σχετικά με το μισθολογικό ισοζύγιο Ρωσίας-Ουκρανίας και κατέληξε να είναι αρνητικό για την Ουκρανία. Η Ουκρανία πλήρωνε για πετρέλαιο και φυσικό αέριο λιγότερο από ό,τι για τσάι ή νερό. Η χώρα αναγκάστηκε να ξεσηκωθεί όταν η Ρωσία μεταπήδησε στις παγκόσμιες τιμές στο εμπόριο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τον υπερπληθωρισμό, η κλίμακα του οποίου δεν μπορούσε να συγκριθεί με καμία άλλη πρώην σοβιετική δημοκρατία».

Ήδη στις αρχές της δεκαετίας του 1990 οι τοπικές αρχές άρχισαν να αντιλαμβάνονται ότι δεν ήταν μόνο το θέμα της οικονομικής ανάπτυξης που παρουσιάστηκε με παραπλανητικό τρόπο. Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας για την ανεξαρτησία, δηλώθηκε ξεκάθαρα πως η Ουκρανία θα σεβόταν τα δικαιώματα των Ρώσων και ρωσόφωνων πολιτών, ότι όλοι θα ήταν ίσοι και δεν θα υπήρχαν διακρίσεις. Στα τέλη του 1991, ο Kravchuk υποσχέθηκε πως η αναγκαστική «ουκρανοποίηση» δεν θα επιτρεπόταν και ότι η κυβέρνησή του θα «λάμβανε αποφασιστική δράση» ενάντια σε οποιαδήποτε εθνοτική διάκριση.

Το 1990, αφού οι Ουκρανοί νομοθέτες διακήρυξαν την κυριαρχία τους, το κοινοβούλιο της Κριμαίας προγραμμάτισε δημοψήφισμα για το νομικό καθεστώς της χερσονήσου και την επανίδρυση της Αυτόνομης Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Κριμαίας. Έγινε στις 20 Ιανουαρίου και το 94% των Κριμαίων ψήφισε υπέρ της δημιουργίας αυτονομίας εντός της ΕΣΣΔ.

Ωστόσο, η Κριμαία δε μετατράπηκε σε ζώνη σύγκρουσης το 1991. Το Ανώτατο Σοβιέτ της Ουκρανικής Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας ψήφισε ακόμη και νομοθεσία που χορηγούσε στη χερσόνησο το αυτόνομο καθεστώς της, αλλά εντός της Ουκρανίας. Η Ρωσία δεν έκανε τίποτα γι' αυτό γιατί ήταν απασχολημένη με τα δικά της προβλήματα και τον αγώνα μεταξύ Γκορμπατσόφ και Γέλτσιν. Ικανοποιημένη ήταν και η κυβέρνηση της Κριμαίας, αφού είχε το δικαίωμα στο δικό της σύνταγμα, πρόεδρο και εγγυήσεις για τους Ρώσους.

Ωστόσο, η Κριμαία δεν ήταν η μόνη περιοχή που αγωνιζόταν για αυτονομία – άλλα ουκρανικά εδάφη ήθελαν επίσης πολιτική ανεξαρτησία. Το Διεθνές Κίνημα του Ντονμπάς άσκησε πιέσεις για αυτόνομο καθεστώς για την περιοχή του Ντόνετσκ, και είχε ακόμη και ένα σενάριο στο οποίο η Δημοκρατία Ντόνετσκ-Κρίβοϊ Ρογκ θα επανιδρυόταν. Αυτή δημιουργήθηκε το 1918 ως τμήμα της Ρωσικής Σοβιετικής Ομοσπονδιακής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας και περιλάμβανε τις περιοχές του Χάρκοβο, του Ντνεπροπετρόφσκ και του Ντόνετσκ.

Οι ουκρανικές αρχές μπόρεσαν να αποτρέψουν την κρίση εκείνη την εποχή, ψηφίζοντας ένα νόμο που ποινικοποιούσε δραστηριότητες που αποσκοπούσαν στην υπονόμευση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας – αυτό θα μπορούσε τώρα να κοστίσει σε ένα δράστη φυλάκιση έως και 10 ετών. Η κυβέρνηση υποσχέθηκε επίσης ότι η ρωσική γλώσσα θα ήταν ίση με την ουκρανική ως προς το καθεστώς της κρατικής γλώσσας, αλλά αυτό δε συνέβη ποτέ. Η νομοθεσία δεν πέρασε ποτέ, παρόλο που, σύμφωνα με τον Kravchuk, η ανεξάρτητη Ουκρανία «θα ήταν ένα κράτος για Ουκρανούς, Ρώσους και άλλες εθνοτικές ομάδες».

Τα επόμενα χρόνια, ο Kravchuk, ο Kuchma και οι διάδοχοί τους στην εξουσία απογοήτευσαν σε μεγάλο βαθμό τις ρωσόφωνες κοινότητες της νοτιοανατολικής Ουκρανίας – ειδικά στο Donbass και την Κριμαία. Μετά από μια παρατεταμένη πολιτική κρίση, αποτυχημένες υποσχέσεις στους Ρωσόφωνους Ουκρανούς και δύο μεγάλες εξεγέρσεις του δρόμου που υποστηρίζονται από τη Δύση (η Πορτοκαλί Επανάσταση του 2004 και το Euromaidan του 2014), 22 χρόνια και 364 ημέρες μετά το πρώτο δημοψήφισμα, η Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας διεξήγαγε το τελευταίο της δημοψήφισμα, κατά το οποίο επέλεξε να επανενωθεί με τη Ρωσία. Το Donbass είχε αγωνιστεί για την αυτονομία από το 1991 και τώρα αποφάσισε να ακολουθήσει κι αυτό τον δικό του δρόμο, διαφορετικό από αυτόν της Ουκρανίας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail