Andrew Korybko - Παρουσίαση Freepen.gr
Σε μια προσπάθεια να κατανοήσουμε αυτή την εκπληκτική εξέλιξη, είναι σημαντικό να ανασκοπήσουμε εν συντομία το πλαίσιο του παρασκηνίου. Πρώτα και πιο προφανές, η Ρωσία συνεχίζει να σημειώνει αργή αλλά σταθερή πρόοδο στο έδαφος στην Ουκρανία. Δεύτερον, αυτό συμβαίνει παρά τα δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια στρατιωτικού εξοπλισμού που παρέχεται ως επί το πλείστον από τις ΗΠΑ και έχει ήδη σταλεί σε αυτήν την καταρρέουσα πρώην Σοβιετική Δημοκρατία. Τρίτον και με βάση τα προαναφερθέντα, οι ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν κανέναν πραγματικό λόγο να συνεχίσουν να εξαντλούν τα δικά τους στρατιωτικά αποθέματα, καθώς οι ΗΠΑ είναι περισσότερο από πρόθυμες να συνεχίσουν να δίνουν περισσότερα δικά τους.
Ωστόσο, αυτοί οι μακιαβελικοί υπολογισμοί δεν είναι χωρίς καμία ειρωνεία. Πρώτον, ο Ζελένσκι προσφέρθηκε ήδη να δώσει στους πολλούς δυτικούς προστάτες του «πατρονία σε μια συγκεκριμένη περιοχή της Ουκρανίας, πόλης, κοινότητας ή βιομηχανίας» ενώ μιλούσε στο Νταβός στα τέλη Μαΐου, έτσι οι Ευρωπαίοι μπορεί να πιστεύουν πως θα γίνει ακόμη πιο ευλύγιστος ως στρατός της πλευράς που η απόγνωση αυξάνεται. Δεύτερον, η Πολωνία και η Ουκρανία συγχωνεύτηκαν σε μια de facto συνομοσπονδία την ίδια εποχή, αλλά η Βαρσοβία συνειδητοποίησε γρήγορα ότι δεν μπορούσε να πληρώσει όλους τους λογαριασμούς του Κιέβου. Και τέλος, το Ηνωμένο Βασίλειο προειδοποίησε στα τέλη Ιουνίου για την αμφιταλαντευόμενη δυτική αλληλεγγύη, αλλά και το ίδιο το Λονδίνο τώρα αμφιταλαντεύεται.
Όλοι αυτοί οι παράγοντες συμβάλλουν στο γιατί ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Kuleba εικάζει ότι ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες «περιμένουν να πέσουμε και τα προβλήματά τους να εξαφανιστούν μόνα τους», κάτι που υποδηλώνει επίσης αναφορά στην επικείμενη ενεργειακή κρίση σε όλο το μπλοκ αυτόν τον ερχόμενο χειμώνα που αναμένεται να επιδεινώσει τις υπάρχουσες διαφορές μεταξύ των μελών τoy σχετικά με την υποστήριξη στον πόλεμο διαμεσολάβησης υπό το ΝΑΤΟ των ΗΠΑ στη Ρωσία.
Επιπλέον, τα στοιχεία που μόλις αναφέρθηκαν από το Ινστιτούτο του Κιέλου μπορεί να είναι η αρχή μιας αναδυόμενης τάσης, αφού ο Αμερικανός στρατιωτικός αναλυτής Μάικλ Κόφμαν προέβλεψε ότι η Δύση θα θέσει το Κίεβο σε μια «δίαιτα πυρομαχικών».
Είναι σημαντικό ότι προέβλεψε αυτό το σενάριο μόλις δύο ημέρες πριν από τη δημοσίευση της έκθεσης της γερμανικής δεξαμενής σκέψης, η οποία υποδηλώνει πως είχε ήδη δει τη γραφή στον τοίχο ως αποτέλεσμα των προαναφερθέντων παραγόντων και άλλων. Από την προοπτική των αντικειμενικών συμφερόντων της ΕΕ στο σύνολό της (χωρίς να υπολογίζονται εκείνα τα υποκειμενικά των ηγεσιών των διαφόρων μελών, όπως οι βαλτικές χώρες), δεν έχει νόημα να συνεχιστεί η αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού και η περαιτέρω εξάντληση των αποθεμάτων τους που απαιτούν τόσο πολύ χρόνο να αναπληρωθούν όταν τίποτα από αυτά που δίνουν στο Κίεβο δε θα αλλάξει την πορεία της σύγκρουσης.
Οι ΗΠΑ επωμίζονται ήδη το βάρος της λεγόμενης «ηγεσίας», επομένως δεν υπάρχει λόγος για τον οποίο κάποιος άλλος πρέπει να «ανεβάσει» ταχύτητα περισσότερο από ό,τι έχει ήδη. Ο Ζελένσκι άνοιξε ήδη την πόρτα για τον νεοαποικισμό της καταρρέουσας πρώην Σοβιετικής Δημοκρατίας του, κάτι που ήταν ένα τεράστιο λάθος εκ των υστέρων, καθώς στην πραγματικότητα χρησίμευσε για να αποθαρρύνει τους προστάτες του να διατηρήσουν τον ρυθμό της υποστήριξής τους στις δυνάμεις του, επειδή πιστεύουν ότι μπορούν να κερδίσουν περισσότερα από το Κίεβο καθώς η στρατιωτική του απόγνωση αυξάνεται. Εάν αυτή η τάση παραμείνει σε τροχιά, τότε το Κίεβο μπορεί να αναγκαστεί να συνθηκολογήσει με τις απαιτήσεις της Μόσχας μέχρι το τέλος του έτους.