Andrew Korybko - Παρουσίαση Freepen.gr
Η παγκόσμια συστημική μετάβαση στην πολυπολικότητα που επιταχύνθηκε άνευ προηγουμένου υπό το φως της τελευταίας προκληθείσας από τις ΗΠΑ φάσης της ουκρανικής σύγκρουσης που ξεκίνησε πριν από μισό χρόνο, μεταμορφώνει θεμελιωδώς την Ευρασία. Ο Πρόεδρος Πούτιν δήλωσε πρόσφατα ότι η Ρωσία αποκατέστησε το καθεστώς της ως παγκόσμιας δύναμης, κάτι που αντικατοπτρίζει με ακρίβεια το ρόλο της στις σύγχρονες Διεθνείς Σχέσεις. Για να εξηγήσω, οι άνευ προηγουμένου κυρώσεις της Δύσης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ακρωτηρίασαν αντιπαραγωγικά την οικονομική και χρηματοοικονομική βάση της φθίνουσας μονοπολικής ηγεμονίας της Αμερικής, η οποία συνέπεσε με τη συνεργασία της Ρωσίας με την Ινδία και το Ιράν για να δημιουργήσουν έναν τρίτο πόλο επιρροής στην παρούσα διπολική ενδιάμεση φάση της προαναφερθείσας συστημικής μετάβασης σε πιο σύνθετη πολυπολικότητα («πολυπλεξία»).
Αυτοί οι δύο παράγοντες άλλαξαν αμετάκλητα την πορεία του Νέου Ψυχρού Πολέμου : η μονοπολική ηγεμονική παρακμή των ΗΠΑ έγινε αναπόφευκτη, ενώ η Ινδία βοήθησε τη Ρωσία να αποτρέψει προληπτικά κάθε δυνητικά δυσανάλογη εξάρτηση από την Κίνα που κάποιοι παρατηρητές υπέθεσαν πως θα μπορούσε να είχε οδηγήσει τη Λαϊκή Δημοκρατία να αντικαταστήσει το καθεστώς της μοναδικής υπερδύναμης της Αμερικής στο επερχόμενο μέλλον και έτσι αναπαράγοντας τις συστημικές ανισότητες που συνδέονται με αυτό το σενάριο. Για να είμαστε απολύτως σαφείς, ο συγγραφέας δεν πιστεύει σε αυτή την τρομερή πρόβλεψη για την αντικατάσταση του προηγούμενου ρόλου των ΗΠΑ στις Διεθνείς Σχέσεις από την Κίνα, αλλά απλώς επισημαίνει πώς η επέμβαση του μαύρου κύκνου της Ινδίας απλώς κατέστησε αυτό το σενάριο αδύνατο σε κάθε περίπτωση.
Έχοντας εξηγήσει τη δομική σημασία που αλλάζει το παιχνίδι της Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης Ρωσίας-Ινδίας, οι αναγνώστες μπορούν τώρα να κατανοήσουν καλύτερα το συμπληρωματικό ρόλο που διαδραματίζει η ρωσο-ιρανική σχέση. Αν και έχει μικρότερη άμεση επιρροή από την άποψη της άμεσης αναμόρφωσης της τροχιάς της παγκόσμιας συστημικής μετάβασης, δεν είναι λιγότερο σημαντική όσον αφορά τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της λόγω του αντίκτυπου που πρόκειται να έχει στην ενεργειακή βιομηχανία. Αυτές οι δύο πολυπολικές δυνάμεις είναι σημαντικοί παίκτες σε αυτό το εμπόριο, ειδικά στο φυσικό αέριο. Τα κερδοσκοπικά σχέδιά τους για μια συμφωνία ανταλλαγής πετρελαίου που προκάλεσαν τέτοιο πανικό από την Politico έχουν μαζί τους τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν αξιόπιστη δημιουργία εσόδων και για τους δύο, ενώ παράλληλα βοηθούν τους εταίρους τους.
Η ρωσική και η ιρανική οικονομία θα ωφεληθούν αμοιβαία πουλώντας πόρους με έκπτωση στην παγκόσμια αγορά, ενώ χώρες όπως η Ινδία θα επιταχύνουν την άνοδό τους ως πολυπολικές Μεγάλες Δυνάμεις μέσω της αγοράς αυτών των εξαγωγών. Ο τριμερής άξονάς τους θα συνεχίσει να γίνεται μια υπολογίσιμη δύναμη, ειδικά εάν οι δύο πρώτοι συντονίζουν τις δραστηριότητές τους φυσικού αερίου, λαμβάνοντας υπόψη τον τρόπο με τον οποίο αντιπροσωπεύουν τα μεγαλύτερα τέτοια αποθέματα στον κόσμο. Επομένως, δεν είναι δύσκολο να προβλεφθεί πως η παγκόσμια ενεργειακή βιομηχανία θα μπορούσε τελικά να φέρει επανάσταση από τη Ρωσο-Ιρανική Στρατηγική Συνεργασία, η οποία θα μπορούσε με τη σειρά της να προκαλέσει θανατηφόρο πλήγμα στο λεγόμενο «πετροδολάριο», ειδικά στο σενάριο της Σαουδικής Αραβίας που πωλεί πετρέλαιο στην Κίνα και άλλους σε γιουάν.
Η αποδολαριοποίηση του εμπορίου φυσικού αερίου, είτε παράλληλα με το προαναφερθέν σενάριο της Σαουδικής Αραβίας και της Κίνας να οδηγούν την αποδολαριοποίηση του πετρελαίου είτε αντί αυτού σε περίπτωση που αυτό το δεύτερο σενάριο δεν εκδηλωθεί για οποιονδήποτε λόγο, θα προχωρήσει ως γεγονός ορόσημο στην ιστορία της παγκόσμιας οικονομίας. Η κερδοσκοπικά επικείμενη στενή συνεργασία της Ρωσίας και του Ιράν στο εμπόριο πετρελαίου θα δημιουργήσει το σκηνικό για αυτό που είναι πολύ πιθανό να έρθει, το οποίο θα έχει τεράστια σημασία για όλους, καθώς η κατανάλωση φυσικού αερίου αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται στο αόριστο μέλλον. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι αυτά τα δύο θα ασκήσουν συλλογικά δυσανάλογη επιρροή στην παγκόσμια οικονομία με έμμεσο αλλά, ωστόσο, απτό τρόπο.
Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει για τις προθέσεις τους, καθώς το Ιράν είναι επαναστατικό κράτος από το 1979, ενώ ο Πρόεδρος Πούτιν μόλις αποκάλυψε το παγκόσμιο επαναστατικό μανιφέστο της χώρας του τέλη του περασμένου μήνα. Ως εκ τούτου, το Ιράν και η Ρωσία βλέπουν κατάματα την ανάγκη να κάνουν ό,τι απαιτείται προκειμένου να επιταχυνθεί η συστημική μετάβαση στην πολυπολικότητα, η οποία περιλαμβάνει αναμφισβήτητα την από κοινού μόχλευση των ρόλων τους στο ενεργειακό εμπόριο, ώστε να γίνουν υπερδυνάμεις σε αυτόν τον κλάδο. Θα επωφεληθούν αμοιβαία, ενώ θα επιταχύνουν την άνοδο του κοινού Ινδού στρατηγικού τους εταίρου ως Μεγάλης Δύναμης, κάτι που θα βοηθήσει στην απομάκρυνση των διεθνών σχέσεων από την παρούσα διπολική ενδιάμεση φάση τους και έτσι θα προαναγγείλει την εμφάνιση της περίπλοκης πολυπολικότητας ακριβώς όπως οραματίζονται οι ηγεσίες τους. εις βάρος της φθίνουσας ηγεμονίας των ΗΠΑ.