ΑFΡ / Εd Jοnes |
Σκοτ Ρίτερ - RT.com / Παρουσίαση Freepen.gr
Ακόμη και όταν ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απευθυνόταν στους επιζώντες της επίθεσης με ατομική βόμβα των ΗΠΑ στη Χιροσίμα, στα μισά του κόσμου, οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας έμοιαζαν διαβολεμένες να εξαπολύσουν ένα σύγχρονο πυρηνικό ολοκαύτωμα στην Ευρώπη εκτοξεύοντας ρουκέτες πυροβολικού στoν Σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της Zaporozhye.
Η επίθεση αυτής της εβδομάδας, η οποία κατέστρεψε τον εξοπλισμό ασφαλείας και διέκοψε το ρεύμα στις εγκαταστάσεις, τις μεγαλύτερες της ηπείρου, χαρακτηρίστηκε από τον Γκουτέρες ως «αυτοκτονική».
Το Κίεβο έσπευσε να κατηγορήσει τη Ρωσία για τις επιθέσεις, κατηγορώντας τη Μόσχα για «πυρηνική τρομοκρατία» και καλώντας τη διεθνή κοινότητα να στείλει μια αντιπροσωπεία «διεθνών ειρηνευτικών δυνάμεων» για να «αποστρατιωτικοποιήσει πλήρως το έδαφος».
Η πυρηνική εγκατάσταση του Zaporozhye βρίσκεται υπό τον φυσικό έλεγχο της Ρωσίας από τότε που οι δυνάμεις της κατέλαβαν την τοποθεσία το Μάρτιο. Έκτοτε, το εργοστάσιο λειτουργεί από Ουκρανούς τεχνικούς που εργάζονται υπό την επίβλεψη Ρώσων ειδικών στον τομέα της ατομικής ενέργειας. Η εγκατάσταση περιέχει έξι πυρηνικούς αντιδραστήρες οι οποίοι, πριν από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης, παρήγαγαν περίπου το ένα πέμπτο της ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας. Τρεις από αυτούς τους αντιδραστήρες σταμάτησαν τη λειτουργία τους αφού οι Ρώσοι ανέλαβαν τον έλεγχο της τοποθεσίας και ένας άλλος αναγκάστηκε να κλείσει μετά το βομβαρδισμό της εγκατάστασης στις 5 Αυγούστου. Οι δύο εναπομείναντες αντιδραστήρες αναγκάστηκαν επίσης να μειώσουν την παραγωγή τους στο μισό ως προληπτικό μέτρο ασφαλείας.
Ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), Yevhenii Tsymbaliuk, δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούσαν να προκαλέσουν διακοπές ρεύματος στη νότια Ουκρανία βομβαρδίζοντας το εργοστάσιο. Η ουκρανική κρατική πυρηνική υπηρεσία, Energoatom, κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό πως τοποθέτησε εκρηκτικά σε όλο τον πυρηνικό σταθμό του Zaporozhye, τα οποία θα πυροδοτούνταν σε περίπτωση ουκρανικής αντεπίθεσης που θα απειλούσε να καταλάβει την εγκατάσταση. Ο ουκρανικός στρατός κατηγόρησε επίσης τη Ρωσία ότι τοποθετεί στρατιωτικό εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων πυρομαχικών, σε κτίρια που βρίσκονται κοντά στους πυρηνικούς αντιδραστήρες.
Το μόνο πρόβλημα με την ουκρανική αφήγηση είναι πως, με απλά λόγια, τίποτα από αυτά δεν είναι αλήθεια. Η επίθεση της 5ης Αυγούστου στην πυρηνική εγκατάσταση του Zaporozhye πραγματοποιήθηκε με ρουκέτες πυροβολικού των οποίων τα χαρακτηριστικά πρόσκρουσης δείχνουν ξεκάθαρα ότι προέρχονταν από ελεγχόμενα ουκρανικά εδάφη. Επιπλέον, τα ρωσικά ραντάρ αεράμυνας και αντι-συστοιχιών που βρίσκονται κοντά στο εργοστάσιο θα είχαν εντοπίσει τη βαλλιστική τροχιά των εισερχόμενων πυραύλων, παρέχοντας αδιάψευστα στοιχεία για την προέλευση της επίθεσης. Έτσι, επίσης, οι πλατφόρμες συλλογής πληροφοριών των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ θα λειτουργούν πάνω και γύρω από την Ουκρανία. Και, δεδομένης της νίκης της προπαγάνδας που θα μπορούσε να επιτευχθεί με τη δημοσιοποίηση τέτοιων αποδεικτικών στοιχείων, μπορεί κανείς να είναι βέβαιος ότι οι ΗΠΑ θα επωφεληθούν πλήρως από οποιοδήποτε σενάριο που θα αναπαράγει τη δημοσιοποίηση εικόνων U-2 κατά τη διάρκεια της κρίσης των πυραύλων της Κούβας, ή την κυκλοφορία των ηχογραφήσεων του σοβιετικού πιλότου μαχητικών που κατέρριψε το KAL 007.
Αυτό, φυσικά, δε θα συμβεί. Και δεδομένης της πραγματικότητας πως η Ρωσία εμπλέκεται στην ενεργό άμυνα της εγκατάστασης του Ζαπορόζιε, είναι απίθανο να δώσει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τις δυνατότητές της στα ραντάρ μόνο και μόνο για να συγκεντρώσει φθηνούς πόντους δημόσιας σχέσης. Η Ρωσία είναι από καιρό επιφυλακτική όσον αφορά την ενασχόληση με φτηνή προπαγάνδα, προτιμώντας να αφήσει τις επιδόσεις της στο πεδίο της μάχης να μιλήσουν για αυτήν.
Αντίθετα και οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ουκρανία, οι οποίες έχουν ιστορικό συνεργασίας όσον αφορά τη διάδοση πληροφοριών που έχουν σχεδιαστεί για να υπονομεύσουν τη ρωσική αφήγηση και να «μπουν στο μυαλό» του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν – ακόμα κι αν οι πληροφορίες που γνωστοποιούνται στο κοινό είναι / δεν είναι αλήθεια.
Η ουκρανική επίθεση στην πυρηνική εγκατάσταση του Zaporozhye, με τυπικό οργουελικό τρόπο, είχε προβλεφθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες τέσσερις ημέρες πριν λάβει χώρα. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την 1η Αυγούστου στα Ηνωμένα Έθνη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken κατηγόρησε τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί την πυρηνική εγκατάσταση ως βάση από την οποία διεξήγαγε επιθέσεις πυροβολικού κατά της Ουκρανίας. Ο Μπλίνκεν δήλωσε πως η πράξη της εκτόξευσης ρουκετών πυροβολικού από την εγγύτητα του πυρηνικού σταθμού ήταν «το απόγειο της ανευθυνότητας», υπονοώντας ότι αυτοί οι πύραυλοι θα μπορούσαν να προσγειωθούν στο ίδιο το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας. Ο Μπλίνκεν πρόσθεσε επίσης ότι οι Ρώσοι χρησιμοποιούσαν την πυρηνική εγκατάσταση ως «πυρηνική ασπίδα», η οποία απέτρεψε οποιαδήποτε επίθεση της Ουκρανίας από φόβο μήπως χτυπήσει τους πυρηνικούς αντιδραστήρες.
Η θρασύτητα του Blinken που παπαγαλίζει τα σημεία συζήτησης της ουκρανικής κυβέρνησης έγινε πιο παράλογη από την απόλυτη έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων για να στηρίξει τις ισχυρές του δηλώσεις. Κανονικά, όταν κάποιος του αναστήματος του Υπουργού Εξωτερικών μιλάει τόσο δημόσια για θέματα τέτοιας σημασίας, υπάρχουν κάποιες πληροφορίες πληροφοριών που δημοσιεύονται - για παράδειγμα, εικόνες από πάνω που δείχνουν τοποθεσίες ρωσικών στρατευμάτων κοντά στον πυρηνικό σταθμό Zaporozhye - για να διατηρηθεί ο ισχυρισμός. Ωστόσο, δεν παρασχέθηκαν τέτοια στοιχεία, επειδή ο Blinken είχε πάψει να λειτουργεί ως επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματικής υπηρεσίας, και αντ' αυτού λειτουργούσε ως ουκρανός προπαγανδιστής.
Από την πλευρά της, η Ρωσία κατέστησε σαφές πως δεν υπήρχαν ρωσικές δυνάμεις κοντά στην πυρηνική εγκατάσταση του Zaporozhye εκτός από μια μικρή ομάδα στρατευμάτων για λόγους ασφαλείας (είναι, τελικά, ένας ενεργός πυρηνικός σταθμός). Ενώ η Ρωσία μπορεί ξεκάθαρα να παράσχει εναέριες εικόνες της διάθεσης της δύναμης της κοντά στο εργοστάσιο, η επιχειρησιακή ασφάλεια την αποκλείει από το να το κάνει. Εξάλλου, δουλειά του κατήγορου είναι να παρέχει τα αποδεικτικά στοιχεία του εγκλήματος και όχι του κατηγορουμένου.
Η δήλωση του Blinken την 1η Αυγούστου χρησίμευσε ως έναρξη μιας εκστρατείας δημοσίων σχέσεων που κορυφώθηκε με την επίθεση του ουκρανικού πυροβολικού στην πυρηνική εγκατάσταση του Zaporozhye. Ο στόχος αυτής της εκστρατείας φαίνεται να είναι διπλός – πρώτον, να βάλει τη Ρωσία σε άσχημο φως και δεύτερον, να επιτρέψει στην Ουκρανία να επιτύχει αυτό που δεν μπορούσε να επιτύχει μέσω στρατιωτικής βίας – την έξωση των ρωσικών στρατευμάτων από το Zaporozhye. Οι εκκλήσεις για διεθνή παρέμβαση που προέρχονται από τη Δύση υποδεικνύουν μια συντονισμένη προσπάθεια για την προώθηση μιας φιλοουκρανικής αφήγησης, ακόμη και όταν όλα τα μέρη γνωρίζουν πως τα υποκείμενα γεγονότα που υποστηρίζουν αυτή την αφήγηση δεν είναι αληθινά. Για να το αντιμετωπίσει αυτό, η Ρωσία απηύθυνε τη δική της πρόσκληση στους παρατηρητές του ΔΟΑΕ να επισκεφθούν το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας και κάλεσε μια συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να συζητήσουν την κατάσταση.
Αυτό είναι πολύ πιο σοβαρό από μια άλλη εκστρατεία πληροφοριακού πολέμου που πήγε άσχημα. Ενώ η πυρηνική εγκατάσταση του Zaporozhye είναι κατασκευασμένη σύμφωνα με πρότυπα που θα μπορούσαν να επιβιώσουν από ένα άμεσο χτύπημα από πύραυλο πυροβολικού, η διακοπή της τροφοδοσίας ή/και η ζημιά στον εξοπλισμό ασφαλείας θα μπορούσε να οδηγήσει στο είδος του συμβάντος που προηγήθηκε της πυρηνικής καταστροφής του Τσερνομπίλ. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σημείωσε ότι η ουκρανική επίθεση στο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής είχε προκαλέσει κύμα ρεύματος που προκάλεσε έκτακτη διακοπή λειτουργίας. Ο επικεφαλής της ουκρανικής εταιρείας που εκμεταλλεύεται το εργοστάσιο σημείωσε περαιτέρω πως όλα εκτός από μία γραμμή ηλεκτρικής ενέργειας που τη συνδέει με το ενεργειακό σύστημα της Ουκρανίας έχουν καταστραφεί, δηλώνοντας ότι οποιαδήποτε διακοπή ρεύματος θα μπορούσε να είναι «πολύ επικίνδυνη για μια τέτοια πυρηνική εγκατάσταση».
Δικαίως ο Γενικός Γραμματέας Γκουτέρες χαρακτήρισε την επίθεση στην πυρηνική εγκατάσταση του Ζαπορόζιε «αυτοκτονική». Ωστόσο, οι «πυρηνικοί τρομοκράτες» που εμπλέκονται σε αυτήν την θηριωδία δεν κατάγονται από τη Μόσχα, αλλά μάλλον από την Ουάσιγκτον και το Κίεβο. Όταν τελικά καταλαγιάσει η σκόνη από την στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας και οι υπεύθυνοι για εγκλήματα όπως η επίθεση στην πυρηνική εγκατάσταση του Ζαπορόζιε μπορούν να λογοδοτήσουν, το όνομα του Τόνι Μπλίνκεν θα έπρεπε, αν υπήρχε δικαιοσύνη σε αυτόν τον κόσμο, να βρίσκεται στην κορυφή αυτής της λίστας.