Του Στέλιου Φενέκου, υποναυάρχου ε.α, προέδρου Κοινωνίας Αξιών
1. Θα ενημερώσει η κυβέρνηση όπως οφείλει τον Ελληνικό λαό για το συγκεκριμένο γεγονός;
Πότε και που έγινε;
Είχε ενημερωθεί από τους Ιταλούς το Υπουργείο Εξωτερικών για την παρενόχληση και την Τουρκική απαίτηση;
Είναι σωστά όσα λέει ο Ακάρ (στην ενημέρωση των πρέσβεων που θα το μεταβιβάσουν στις κυβερνήσεις τους);
Ποίες ήταν οι δικές μας αντιδράσεις και ποίες θα είναι στη συνέχεια;
2. Ποία περιοχή επικαλέσθηκε η Τουρκία ως δική της και από που θα διερχόταν το καλώδιο;
Μήπως επικαλέσθηκε την περιοχή του Τουρκο-Λυβικού Συμφώνου;
Εάν ναι αυτό σημαίνει ότι αδιαφόρησε για την περιοχή που έχει οριοθετηθεί με επίσημη συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου ΑΟΖ;
Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, εάν αληθεύουν όσα δήλωσε ο Ακάρ, οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες και η σιωπή της μέχρι τώρα (καμία επίσημη ενημέρωση), δεν προσήκει σε υπεύθυνη Δημοκρατική κυβέρνηση.
Και ακόμη:
α) Η αντιπολίτευση και τα άλλα κόμματα έκαναν κάποια επερώτηση στο Κοινοβούλιο; Ζήτησαν να ενημερωθούν για το συγκεκριμένο γεγονός;
β) Ποία είναι η ισχύς της Ελληνο-Αιγυπτιακής συμφωνίας για την ΑΟΖ εάν δεν μπορούμε (ούτε αυτήν) να υποστηρίξουμε;
ΚΑΤΑΛΗΓΟΝΤΑΣ
1. Η ΑΠΟΤΡΟΠΗ:
Κάθε φορά που ακούω από τους κλακαδόρους της ΝΔ για την ισχυρή αποτροπή μας θυμώνω πλέον, γιατί στην πραγματικότητα καμία αποτροπή δεν ενασκούμε προς την Τουρκία όσον αφορά τις ζώνες κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Η αποτροπή μας σε αυτό το πεδίο έχει καταρρεύσει πλέον, αφού η Τουρκία κάνει ανενόχλητη αυτό που εμείς δεν θέλουμε να κάνει στις ζώνες κυριαρχικών μας δικαιωμάτων (οριοθετημένες και μη).
Άλλωστε αυτό έχει δηλώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός:
Ότι η κόκκινη γραμμή μας είναι η περιοχή κυριαρχίας μας.
Κι αυτή όμως ήδη αμφισβητείται.
2. Η ΕΚΤΕΤΑΜΜΕΝΗ ΑΠΟΤΡΟΠΗ:
Και οπωσδήποτε η εκτεταμένη αποτροπή (πίεση και συνδρομή από συμμαχίες, κλπ) πάνω στην οποία έχουμε στηρίξει τις προσπάθειές μας, ελάχιστα λειτουργεί μέχρι τώρα (αφού η Τουρκία συνεχίζει ανενόχλητη στην ουσία στο πεδίο ενάσκησης, με την προβολή ισχύος).
Εάν ανταποκριθούν κάποια στιγμή (για τις ζώνες κυριαρχικών δικαιωμάτων), αυτό εκτιμάται ότι θα γίνει σε επίπεδο ρητορικό και στην καλύτερη περίπτωση εξαιρετικά καθυστερημένα (και καθόλου προληπτικά).
Συναινέσαμε δε στην άρση των κυρώσεων από την ΕΕ, πράγμα που το εκμεταλλεύθηκε η Τουρκία και τώρα είναι εξαιρετικά απίθανο να μπορέσουμε να επαναφέρουμε την συζήτηση αυτή σε επίπεδο κορυφής.
3. ΤΟ ΤΟΥΡΚΟΛΥΒΙΚΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ:
Το σίγουρο είναι ότι και το Τουρκολυβικό μνημόνιο ζει και βασιλεύει (αφού η Τουρκία μπορεί και το υποστηρίζει- μάλιστα εργάζεται για να έχει και την συναίνεση της κυβέρνησης Μπασάγκα του Ανατολικού τμήματος της Λιβύης, που ελέγχεται από Σάλεχ και Χαφτάρ).
Ακόμη ότι και οι οριοθετημένες περιοχές ΑΟΖ με την Αίγυπτο, εάν ισχύουν όσα είπε ο Ακάρ, δεν αναγνωρίζονται έμπρακτα στο πεδίο από την Τουρκία, κι εμείς αδρανούμε.
Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΠΟΝΤΙΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΛΩΔΙΟΥ ΞΕΓΥΜΝΩΝΕΙ ΒΙΑΙΑ ΤΗΝ ΑΔΥΝΑΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - Μετά τις δημόσιες ανακοινώσεις του Ακάρ (και μάλιστα σε ενημέρωση των πρέσβεων των χωρών), για την απαγόρευση πόντισης του καλωδίου από το Ιταλικό πλοίο (που είχε ναυλώσει η Ελλάδα) από Τουρκική Φρεγάτα, γεγονός που ανάγκασε το Ιταλικό πλοίο να αιτηθεί την άδεια των Τουρκικών αρχών για να συνεχίσει το έργο του, προκύπτουν τα εξής ερωτήματα που θέτει επίσημα η "Κοινωνία Αξιών" (διαβάστε την αρχική είδηση - αποκάλυψη του ναυάρχου εδώ):