–Οι ανατιμήσεις δεν έχουν σταματημό…
–Το 83,2% περιορίζει ακόμη και την αγορά αναγκαίων καταναλωτικών προϊόντων
Κάθε μέρα όλο και λιγοστεύουν τα λεφτά που έχουν απομείνει στην τσέπη των νοικοκυριών! Και δεν είναι πλέον μόνο η ακρίβεια, είναι και οι φόροι, που μήνα με το μήνα αρπάζουν από το νοικοκυριό το δικό τους μερτικό, και αν ο… έφορας αρχίσει να πιέζει και να απειλεί με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, η κατάληξη είναι η κατσαρόλα να μείνει άδεια.
Από: Το Παρόν
Την ίδια ώρα, η ακρίβεια όλο και… ακριβαίνει! Βδομάδα με τη βδομάδα, κόβει από το τραπέζι από δω κι από κει και κανένας από το Μαξίμου δεν βάζει τις φωνές. Πού θα πάει αυτή η τραγωδία, με τα νοικοκυριά να έχουν μείνει άφραγκα τα περισσότερα; Και η μόνη που απομένει είναι η ελπίδα. Να ξημερώσει άλλη μέρα; Αλλά και αυτή δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Αντίθετα, οι ανατιμήσεις όχι μόνο δεν έχουν φρένο, αλλά η Ελλάδα έχει τους υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ στις χώρες του ΟΟΣΑ και κατέχει πλέον την πρώτη θέση στην Ευρωζώνη μαζί με τη Φινλανδία!
Από την άλλη πλευρά, τα έσοδα από έμμεσους φόρους αποτελούν το 56,4% των συνολικών φορολογικών εσόδων, οι δε έμμεσοι φόροι το 35,4%.
Με μεγάλη δυσκολία τα καταφέρνει ο μισθωτός στην Ελλάδα: έχει επιβάρυνση 40,1% στις αποδοχές του -είναι η 14η υψηλότερη μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ-, την ώρα που η συνολική επιβάρυνση, αν συνυπολογιστεί και η δαπάνη για ΦΠΑ, φθάνει στο 44,8%!
Κόβει από δω κι από κει…
Τόσο καλά τα έχει καταφέρει η κυβέρνηση, που τα νοικοκυριά περιορίζουν σε μεγάλο ποσοστό ακόμη και τις δαπάνες για τα φροντιστήρια. Το 83,7% μειώνει την κατανάλωση ενέργειας, το 83,2% την αγορά καταναλωτικών προϊόντων, το 66,4% τις μετακινήσεις με το προσωπικό αυτοκίνητο και το 66% περικόπτει τις ημέρες των διακοπών, ακόμη και για τη φροντιστηριακή προετοιμασία των παιδιών τους για τις εξετάσεις για τα ΑΕΙ, το 53,3% δυσκολεύεται πολύ, όπως και αρκετά δυσκολεύεται και για την αποπληρωμή δανείων και πιστωτικών καρτών. Τα 2/3 των καταναλωτών δηλώνουν απαισιόδοξοι για την οικονομική τους κατάσταση.
Εξάλλου, τα μέτρα για την ακρίβεια και τη στήριξη των νοικοκυριών το 54,1% λέει ότι προσφέρουν μηδενική βοήθεια, το 30,2% τη θεωρεί μικρή πλην όμως αναγκαία βοήθεια και το 14,2% λέει ότι είναι σημαντική βοήθεια, με δεδομένες τις άσχημες συνθήκες.