PublicDomainPictures / pixabay |
Judith Bergman - gatestoneinstitute.org - Παρουσίαση Freepen.gr
Μετρημένη με την ισοτιμία αγοραστικής δύναμης (PPP) -- η οποία συγκρίνει τις εθνικές οικονομίες ως προς το πόσα μπορεί να αγοράσει κάθε έθνος με το δικό του νόμισμα στις τιμές που πωλούνται στην αγορά του -- η Κίνα έχει ήδη ξεπεράσει τις ΗΠΑ και έγινε η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.
«Όταν μετρήθηκε με PPP, το 2000, η οικονομία της Κίνας ήταν 36% του μεγέθους των Ηνωμένων Πολιτειών», σημειώνει η έκθεση.
«Το 2020, το ΔΝΤ βρήκε ότι ήταν 115% του μεγέθους της αμερικανικής οικονομίας, ή κατά το ένα έβδομο μεγαλύτερη. Ενώ οι Πρόεδροι Ομπάμα, Τραμπ και τώρα ο Μπάιντεν μίλησαν για μια ιστορική «στροφή» στην Ασία, η τραμπάλα έχει μετατοπιστεί σε σημείο και τα δύο πόδια της Αμερικής να κρέμονται εντελώς από το έδαφος».
Όσον αφορά το εμπόριο, η Κίνα έχει πλέον εκτοπίσει τις ΗΠΑ, σύμφωνα με την έκθεση:
"Όταν ξεκίνησε αυτός ο αιώνας, η Κίνα χτυπούσε την πόρτα του ΠΟΕ και οι ΗΠΑ ήταν ο κορυφαίος εμπορικός εταίρος των περισσότερων μεγάλων οικονομιών. Σήμερα, η Κίνα έχει ξεπεράσει τις ΗΠΑ και έγινε ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος για σχεδόν κάθε μεγάλη χώρα... Το 2018, 130 χώρες έκαναν περισσότερες συναλλαγές με την Κίνα από ό,τι με τις ΗΠΑ και πάνω από τα δύο τρίτα αυτών των χωρών έκαναν περισσότερες από δύο φορές περισσότερες συναλλαγές με την Κίνα. Με την έναρξη της Περιφερειακής Συνολικής Οικονομικής Συνεργασίας (RCEP) τον Ιανουάριο, η Κίνα επίσης ξεπέρασε τώρα τις ΗΠΑ ως ηγέτης του μεγαλύτερου μπλοκ ελεύθερου εμπορίου στον κόσμο».
Το RCEP αποτελείται από την Κίνα, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τα 10 μέλη του ASEAN και αναμένεται να προσθέσει 500 δισεκατομμύρια δολάρια στο παγκόσμιο εμπόριο έως το 2030.
Οι εμπορικές πολιτικές της Κίνας δεν είναι απλώς θέμα δημιουργίας περισσότερου πλούτου για την Κίνα, αλλά όπως συμβαίνει με τα περισσότερα πράγματα που κάνει η Κίνα, ένας τρόπος να αυξηθεί η ισχύς της Κίνας και η εξάρτηση άλλων χωρών από αυτήν:
"Όπως εξήγησε ο Σι Τζινπίνγκ τον περασμένο Απρίλιο, η στρατηγική της Κίνας στην πύκνωση των εμπορικών σχέσεων δεν είναι απλώς να τονώσει τη δική της οικονομική ανάπτυξη. Είναι να αυξήσει την εξάρτηση άλλων εθνών από την Κίνα", κατέληξε το κέντρο Belfer. «Ο στόχος της Κίνας –με τα λόγια του Xi– είναι να σφίξει την εξάρτηση των «διεθνών αλυσίδων παραγωγής» από την Κίνα... Η στρατηγική του Xi λειτουργεί—όχι μόνο με άλλους αλλά και με τις ΗΠΑ. Το 2021, οι αγορές προϊόντων από την Κίνα αντιπροσώπευαν σχεδόν το μισό του ενος τρις δολαρίων εμπορικού ελλείματος της Αμερικής. Σήμερα, οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος οφειλέτης στον κόσμο, η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής».
Όσον αφορά την κατασκευή, η Κίνα έχει ήδη εκτοπίσει τις ΗΠΑ πριν από μια δεκαετία:
«Η Κίνα έχει δημιουργήσει ένα οικοσύστημα παραγωγής που της επιτρέπει να κυριαρχεί στην παραγωγή σχεδόν των πάντων», αναφέρει η έκθεση. «Αρχικά παραγωγός χαμηλού κόστους φθηνών καταναλωτικών αγαθών, η Κίνα έγινε ο μεγαλύτερος κατασκευαστής στον κόσμο το 2010 και αντιπροσώπευε το 29% της παγκόσμιας προστιθέμενης αξίας παραγωγής το 2019 – μια αύξηση 20 μονάδων σε σχέση με το 2000».
Η Κίνα αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής σήμερα, ενώ οι ΗΠΑ κατασκευάζουν λιγότερο από το ένα πέμπτο. Ενώ οι ΗΠΑ ήταν ο κύριος εμπορικός εταίρος για τις περισσότερες χώρες το 2001, σήμερα η Κίνα κατέχει αυτή τη θέση. Ως εκ τούτου, η Κίνα έχει γίνει ο κρίσιμος κρίκος στις κρίσιμες παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού:
«Παρά τη ρητορική περί αποσύνδεσης, οι ξένες οικονομίες έχουν γίνει περισσότερο εξαρτημένες από την Κίνα κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, όχι λιγότερο», σημειώνει η έκθεση. «Το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας με τον κόσμο έφτασε σε ρεκόρ 675 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021, αύξηση 60% από τα επίπεδα πριν από την πανδημία το 2019... Η Κίνα είναι πλέον ο μεγαλύτερος κατασκευαστής και εξαγωγέας στον κόσμο πολλών βασικών αγαθών, συμπεριλαμβανομένου του 90% των εξευγενισμένων σπάνιων ορυκτών της γης, το 80% των ηλιακών συλλεκτών, το 50% των υπολογιστών και το 45% των ηλεκτρικών οχημάτων».
Η Κίνα έχει αντικαταστήσει ακόμη και τις ΗΠΑ ως μοχλός της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης.
"Ίσως το πιο εκπληκτικό γεγονός για τους Αμερικανούς που δεν έχουν παρακολουθήσει τις πρόσφατες εξελίξεις είναι ότι η Κίνα έχει εκτοπίσει τις ΗΠΑ για να γίνει η κύρια κινητήρια δύναμη της παγκόσμιας ανάπτυξης. Από τη Μεγάλη Ύφεση του 2008, περίπου το ένα τρίτο της συνολικής αύξησης του παγκόσμιου ΑΕΠ έχει συμβεί σε μία μόνο χώρα: την Κίνα. Έτσι, όταν τα έθνη σε όλο τον κόσμο αξιολογούν την προοπτική ανάπτυξής τους το επόμενο έτος, η πρώτη οικονομία που σκέφτονται είναι η Κίνα. Εν ολίγοις, τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η Κίνα έχει ενταχθεί στις ΗΠΑ και την ΕΕ ως η τρίτη ραχοκοκαλιά της παγκόσμιας οικονομίας».
Επιπλέον, το 2020, για πρώτη φορά, η Κίνα, όχι οι ΗΠΑ, φιλοξενούσε τον μεγαλύτερο αριθμό από τις πιο πολύτιμες παγκόσμιες εταιρείες στο Fortune's Global 500.
«Για πρώτη φορά από τότε που το περιοδικό άρχισε να κατατάσσει τις κατατάξεις Global 500, η Κίνα ήταν στην κορυφή της λίστας με 124 εταιρείες – μπροστά από τις 121 των ΗΠΑ. Πριν από είκοσι χρόνια, αυτή η λίστα περιελάμβανε μόνο δέκα κινεζικές εταιρείες», σημειώνει η έκθεση Belfer.
Το σημαντικότερο είναι πως η Κίνα αμφισβητεί σοβαρά τις ΗΠΑ όσον αφορά την καινοτομία:
«Οι ΗΠΑ και η Κίνα είναι αδιάκοπες στις δαπάνες Ε&Α από το 2017, αντιπροσωπεύοντας από κοινού σχεδόν το ήμισυ των παγκόσμιων δαπανών Ε&Α», κατέληξε το κέντρο Belfer. "Μετρούμενη με PPP σε δολάρια του 2010, μεταξύ 2000 και 2019, οι δαπάνες Ε&Α των ΗΠΑ σχεδόν διπλασιάστηκαν, αυξανόμενες από 360 δισεκατομμύρια δολάρια σε 610 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι κινεζικές επενδύσεις Ε&Α, εν τω μεταξύ, αυξήθηκαν κατά 13, από 40 δισεκατομμύρια δολάρια σε 515 δισεκατομμύρια δολάρια».
Το 2013, οι ΗΠΑ ήταν η νούμερο ένα χώρα με κορυφαία καινοτομία, σύμφωνα με το Bloomberg Innovation Index, αλλά μέχρι το 2020 δεν ήταν καν στην πρώτη 10άδα, έχοντας πέσει στην 11η. Η Κίνα εξακολουθούσε να υστερεί στην 16η θέση, αλλά, σύμφωνα με στην έκθεση:
"Προχωρεί. Όπως σημείωσε η προηγούμενη έκθεσή μας για τον "Μεγάλο Τεχνολογικό ανταγωνισμό", η εστίαση της Κίνας που μοιάζει με λέιζερ στις τεχνολογίες αιχμής την έχει τοποθετήσει να κυριαρχήσει σε πεδία όπως το 5G και η τεχνητή νοημοσύνη στο μέλλον. Επιπλέον, στη σύνοψη του πρώην αναπληρωτή υπουργού Άμυνας Ρόμπερτ Γουόρκ, "Πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι το μόνο που κάνει η Κίνα είναι να κλέβει την τεχνολογία και να την αντιγράφει. Εξακολουθούν να το κάνουν αυτό, και είναι αρκετά καλοί σε αυτό. Αλλά επίσης το τεχνολογικό τους οικοσύστημα και το οικοσύστημά τους καινοτομίας είναι πραγματικά, πολύ καλό και βελτιώνεται συνεχώς».
Ενώ η έκθεση επισημαίνει ότι η Κίνα δεν έχει ακόμη ξεπεράσει τις ΗΠΑ και το δολάριο παραμένει το κυρίαρχο αποθεματικό νόμισμα παγκοσμίως, αντιπροσωπεύοντας το 60% των συναλλαγματικών αποθεμάτων, εκτός από μερικούς άλλους τομείς, φαίνεται όλο και πιο δύσκολο να δούμε πώς οι ΗΠΑ θα μπορούσαν ενδεχομένως να αλλάξουν τα πράγματα με την τρέχουσα τροχιά. Ειδικά επειδή η Κίνα είναι αποφασισμένη να δει αυτή την εξέλιξη στον στόχο της να γίνει η κυρίαρχη δύναμη στον κόσμο έως το 2049.
"Αυτό που σημαίνει αυτό για την παγκόσμια γεωπολιτική είναι βαθύ. Στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και για τη δεκαετία που ακολούθησε, οι ΗΠΑ αντιπροσώπευαν περίπου το μισό του παγκόσμιου ΑΕΠ. Από αυτή τη θέση κυριαρχίας, οι ΗΠΑ πρωτοστάτησαν... έγινε η παγκόσμια οικονομική τάξη. Όταν ίδρυσαν συμμαχίες όπως το ΝΑΤΟ... οι ΗΠΑ μπορούσαν να καλύψουν το κόστος χωρίς να σκέφτονται τον επιμερισμό των βαρών. Αλλά μέχρι το τέλος του Ψυχρού Πολέμου το 1991, το μερίδιο της Αμερικής στο παγκόσμιο ΑΕΠ είχε συρρικνωθεί στο ένα πέμπτο. Σήμερα βρίσκεται στο ένα έκτο... Η άνοδος της Κίνας έχει δημιουργήσει μια νέα παγκόσμια οικονομική τάξη».
Το τι σημαίνει αυτή η νέα παγκόσμια οικονομική τάξη για το μέλλον είναι πιθανώς δύσκολο να φανταστεί κανείς για πολλούς που έχουν μεγαλώσει με τις ΗΠΑ ως την ηγετική παγκόσμια δύναμη και τις συνοδευτικές περίφημες αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και του καπιταλισμού, που τόσοι πολλοί θεωρούν δεδομένες.
Η οικονομική άνοδος της Κίνας και η απάντηση των ΗΠΑ -- ή η έλλειψη αυτής -- θα καθορίσουν τις κυρίαρχες αξίες του 21ου αιώνα - θα είναι ο αυταρχισμός της Κίνας και η περιφρόνηση της ελευθερίας, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή των ΗΠΑ και της Δύσης;