Από: newpost.gr - του Κώστα Σαρικά
H Aθήνα σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί να «στρατιωτικοποιήσει» την κατάσταση και να δώσει αφορμή στην Άγκυρα ώστε να κλιμακώσει τις προκλήσεις της ενόψη της «εξόδου» του «Abdulhamid Han» για γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Όμως ταυτόχρονα λαμβάνει όλα τα μέτρα ώστε να αποφύγει τον αιφνιδιασμό και κυρίως τη δημιουργία τετελεσμένων σε περιοχή Ελληνικών Κυριαρχικών Δικαιωμάτων.
Το ΓΕΕΘΑ έχει καταστρώσει ήδη τον σχεδιασμό του και σε συνεργασία με τα Επιτελεία προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες κινήσεις ετοιμότητας και εγρήγορσης ενώ ταυτόχρονα φροντίζει να διατηρεί σε υψηλό επίπεδο τον επιχειρησιακό «δείκτη» παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε στην «καρδιά» του καλοκαιριού. Οι πληροφορίες και η έγκαιρη αξιοποίηση τους στη δεδομένη χρονικά στιγμή μόλις λίγα 24ωρα πριν οι γείτονες δείξουν τις προθέσεις τους βρίσκονται στο επίκεντρο αυτού του σχεδιασμού όπως άλλωστε είχε γίνει και το 2020 όταν το Ελληνικό Επιτελείο γνώριζε ότι το ερευνητικό «Oruc Reis» επρόκειτο να κινηθεί προς την εν δυνάμει Ελληνική υφαλοκρηπίδα και αντέδρασε άμεσα.
Παρά το γεγονός ότι έως τώρα όλες οι ενδείξεις αλλά και τα στοιχεία που διαθέτει η Αθήνα δεν δίνουν πολλές πιθανότητες σε σενάρια που αναμένεται να εκτινάξουν την ένταση κάθε άλλο παρά επαναπαύεται. Αφού με δεδομένη την τακτική της Άγκυρας και κυρίως του Ταγίπ Ερντογάν όλα μπορεί να αλλάξουν μέσα σε λίγες ώρες. Το γεγονός πάντως ότι ακόμα και κατά τη διάρκεια των δοκιμών του «Abdulhamid Han» τις προηγούμενες ημέρες λίγα μόλις μίλια από τις Τουρκικές ακτές σε απόσταση «αναπνοής» από το πλωτό γεωτρύπανο βρισκόταν Τουρκικό πολεμικό πλοίο δείχνει ότι σε κάθε ενδεχόμενο σενάριο ο στόλος των γειτόνων θα έχει ρόλο. Πόσο μάλλον αν η ‘Αγκυρα αποφασίσει να το στείλει σε «θερμή» περιοχή είτε στην Κυπριακή ΑΟΖ αλλά πολύ περισσότερο σε περιοχή Ελληνικών Κυριαρχικών Δικαιωμάτων.
Και ναι μεν το «Abdulhamid Ha» παρακολουθείται συνεχώς με όλα τα μέσα που διαθέτει η Αθήνα ωστόσο τα Ελληνικά ραντάρ έχουν τα τελευταία 24ωρα επικεντρώσει σε κάθε κίνηση του Τουρκικού στόλου. Όλοι οι ναύσταθμοι των γειτόνων αλλά κυρίως αυτός του Ακσάζ «σκανάρονται» εξονυχιστικά για να διαπιστωθεί οποιαδήποτε κινητικότητα η οποία θα παραπέμπει σε εφαρμογή σχεδίου αύξησης της έντασης. Στόχος η έγκαιρη αντίδραση ώστε οι Μονάδες του Ελληνικού Στόλου να κινηθούν ανάλογα. Ενώ αντίστοιχη είναι και η επιφυλακή στην Πολεμική Αεροπορία αφού τυχόν απόφαση για προκλητική ενέργεια στη θάλασσα θα συνεπάγεται και αντίστοιχη κινητοποίηση στην αεροπορία των γειτόνων με το βάρος να μετατίθεται Νότια κοντά στις επίμαχες θαλάσσιες περιοχές.
Με δεδομένο ότι οι ταχύτητες των πολεμικών πλοίων δεν επιτρέπουν να καλυφθούν μεγάλες αποστάσεις σε σύντομο χρόνο το Ναυτικό Επιτελείο έχει ήδη λάβει τα μέτρα του έτσι ώστε αν απαιτηθεί Μονάδες του Στόλου να βρεθούν έγκαιρα σε όλες τις «θερμές» θαλάσσιες περιοχές ακόμα και πολλά μίλια μακριά από το ναύσταθμο της Σαλαμίνας. Άλλωστε η αναβαθμισμένη Σούδα και κατά την διάρκεια της κρίσης του 2020 είχε καθοριστικό ρόλο στην κινητοποίηση. Επιπλέον όμως τα ακριτικά νησιά μεγαλύτερα αλλά και μικρότερα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ορμητήρια για τα πλοία «πρώτης γραμμής». Και φυσικά κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει που μπορούν να βρίσκονται οι «σιωπήλοι κυνηγοί» του Στόλου, τα υποβρύχια τα οποία αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατος του Πολεμικού Ναυτικού.