Andrew Korybko - Παρουσιάση Freepen.gr
Αυτή η αισιόδοξη πρόβλεψη βασίζεται σε σταθερή βάση. Η Ινδία, σε αντίθεση με την Κίνα, φιλοδοξεί να ισορροπήσει προσεκτικά μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Η Λαϊκή Δημοκρατία έχει ήδη δεχτεί τεράστια πίεση από την Αμερική από τον εμπορικό πόλεμο του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Τραμπ, επομένως ήταν αναμενόμενο ότι το Πεκίνο δε θα εγκατέλειπε τη Μόσχα υπό την πίεση της Ουάσιγκτον. Το Δελχί, αντίθετα, είχε καλλιεργήσει εξίσου στρατηγικούς δεσμούς και με τους δύο πρωταγωνιστές του Νέου Ψυχρού Πολέμου, οπότε δεν ήταν σαφές εάν θα επέλεγε μεταξύ τους.
Οι ΗΠΑ επέβαλαν τεράστια πίεση στην Ινδία για να καταδικάσει και στη συνέχεια να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, ωστόσο το Δελχί αρνήθηκε περήφανα καθώς η πολυπολική ηγεσία του δε θα προβεί σε παραχωρήσεις ποτέ μονομερώς σε κανένα θέμα αντικειμενικού εθνικού ενδιαφέροντος. Η πολιτική ουδετερότητας αρχών της Ινδίας δεν είναι μοναδική, καθώς ολόκληρος ο Παγκόσμιος Νότος την εφαρμόζει, όπως αποδεικνύεται από τις χώρες που αρνούνται ομοίως να επιβάλουν κυρώσεις στη Ρωσία, αλλά το Δελχί προχώρησε ένα κομβικό βήμα παραπέρα διπλασιάζοντας την ευρασιατική διάσταση της μεγάλης στρατηγικής του.
Μακριά από το να διατηρήσει το status quo ante bellum της ειδικής και προνομιακής στρατηγικής της συνεργασίας με τη Ρωσία, η Ινδία την επέκτεινε συνολικά σε σημείο που το Δελχί έγινε η αναντικατάστατη βαλβίδα της Μόσχας από την πίεση της Δύσης και έτσι απέτρεψε προληπτικά την δυνητικά δυσανάλογη εξάρτηση του εταίρου της από το Πεκίνο λόγω αυτών των δύσκολων οικονομικών περιστάσεων στις οποίες βρέθηκε ξαφνικά. Αυτή η απόφαση δεν οδηγήθηκε από «οπορτουνισμό», όπως ισχυρίζονται ορισμένοι δυτικοί κριτικοί, αλλά από οξυδερκή γεωστρατηγική.
Η Ινδία και η Ρωσία φιλοδοξούν να συγκροτήσουν από κοινού ένα νέο Κίνημα των Αδεσμεύτων («Neo-NAM») μαζί με τον κοινό ιρανικό στρατηγικό εταίρο τους προκειμένου να δημιουργήσουν έναν τρίτο πόλο επιρροής στην παρούσα διπολική ενδιάμεση φάση της παγκόσμιας συστημικής μετάβασης σε πολυπολικότητα. Για τον σκοπό αυτό, τα αντικειμενικά εθνικά συμφέροντα της Ινδίας εξυπηρετούνται καλύτερα με τη συνέχιση της επέκτασης των σχέσεων με τη Ρωσία σε όλους τους τομείς, γεγονός που εξηγεί την πρόσφατη χρήση ασιατικών νομισμάτων για την απο-δολαριοποίηση του αμοιβαίου εμπορίου τους.
Όλες οι πολιτείες του Παγκόσμιου Νότου μπορούν να μάθουν από το παράδειγμα της Ινδίας. Μπορούν επίσης να κερδίσουν από την αποδολαριοποίηση του εμπορίου, είτε με τη Ρωσία είτε με οποιονδήποτε άλλον. Επιπλέον, αυτές οι χώρες βλέποντας πώς η Ινδία ισορροπεί επιτυχώς μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας, αυτό ακριβώς θέλουν κι αυτές. Καμία από αυτές δε θέλει να εξαναγκαστεί να παραχωρήσει μονομερώς τα αντικειμενικά του εθνικά συμφέροντα στο Νέο Ψυχρό Πόλεμο. Για να αποφευχθεί αυτό, πρέπει πρώτα να διασφαλίσουν ότι είναι απρόσβλητοι από απειλές «δευτερεύουσες κυρώσεις».
Καμία άλλη χώρα δεν μπορεί να εμπνεύσει τον Παγκόσμιο Νότο με αυτόν τον τρόπο όπως η Ινδία. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως αυτό το κράτος-πολιτισμός της Νότιας Ασίας δεν είναι μεροληπτικό στο Νέο Ψυχρό Πόλεμο, που για να θυμίσουμε σε όλους, αφορά εξίσου τον ρωσο-δυτικό ανταγωνισμό όσο και τον κινεζο-δυτικό. Εφόσον το Πεκίνο είναι επίσης πρωταγωνιστής σε αυτόν τον παγκόσμιο αγώνα, προκύπτει φυσικά πως η υπό την ηγεσία των ΗΠΑ Δύση θα επιδιώξει να πιέσει εκείνα τα κράτη του Παγκόσμιου Νότου που θεωρούνται «πολύ κοντά» σε αυτό [το Πεκίνο] και/ή θα απομακρυνθούν από τη Δύση «πολύ γρήγορα».
Εκεί έγκειται η σημασία της μίμησης της ουδετερότητας αρχών της Ινδίας όσον αφορά την εξισορρόπηση των δεσμών μεταξύ όλων των πρωταγωνιστών του Νέου Ψυχρού Πολέμου όσο καλύτερα γίνεται, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την απόκτηση γνήσιας κυριαρχίας. Προϋπόθεση για κάτι τέτοιο είναι η προληπτική ανοσοποίηση από τις οικονομικές-οικονομικές πιέσεις, άρα η επείγουσα ανάγκη για αποδολαριοποίηση. Η Ινδία έδειξε ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί χωρίς να διακινδυνεύσει την επιδείνωση των σχέσεών της με τις ΗΠΑ, εάν γίνει σωστά.
Τούτου λεχθέντος, κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει για ένα δευτερόλεπτο ότι οι ΗΠΑ θα προτιμούσαν ολόκληρος ο παγκόσμιος Νότος να συνθηκολογήσει με τις ηγεμονικές τους απαιτήσεις και να γίνουν έτσι τα υποτελή κράτη αυτής της φθίνουσας μονοπολικής δύναμης, αλλά επειδή είναι ανίκανες να επιβάλλουν τη θέλησή τους σε καθένα από αυτά, Θα πρέπει τελικά να αρκεστούμε στην αποδοχή των ισορροπημένων σχέσεών τους μεταξύ όλων των πρωταγωνιστών του Νέου Ψυχρού Πολέμου σύμφωνα με το μοντέλο που έχει πρωτοπορήσει η Ινδία. Η πορεία κάθε χώρας προς αυτόν τον στόχο θα είναι διαφορετική, αλλά όλες θα είναι εμπνευσμένες από το Δελχί σε κάποιο βαθμό.