Από: sofokleousin.gr
Τον Ιούνιο ο γενικός δείκτης είχε κλείσει στο 12,1% ωστόσο στο οικονομικό επιτελείο προσδοκούν για σταθεροποίηση του πληθωρισμού καθώς τα στοιχεία για τον εναρμονισμένο δείκτη καταναλωτή, που δημοσιοποίησε η Eurostat, έδειξαν ότι για πρώτη φορά μετά από μήνες δεν υπήρξε επιτάχυνση της ανόδου, κάτι που μένει να επιβεβαιωθεί από τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα ο δείκτης συνεχίζει να αυξάνεται ταχύτερα σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ, με ώθηση από τις τιμές ενέργειας που έτρεχαν όλο τον μήνας σε πολύ υψηλότερες τιμές από ό,τι στην Ευρωζώνη.
Στην Ελλάδα καταγράφηκε άνοδος τιμών κατά 11,5% τον Ιούλιο, από 11,6% τον Ιούνιο, 10,5% τον Μάιο, 9,1% τον Απρίλιο και από 8% τον Μάρτιο, 6,3% τον Φεβρουάριο και κατά 5,5% τον Ιανουάριο.
Ωστόσο, ακόμα κι αν ευοδωθεί η προσδοκία για σταθερό πληθωρισμό, οι τιμές των προϊόντων δεν πρόκειται να μειωθούν και η ακρίβεια θα συνεχιστεί.
Όπως εκτιμάται, από τα τέλη Αυγούστου-αρχές Σεπτεμβρίου θα αυξηθούν περαιτέρω οι τιμές σε τουλάχιστον 600 προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, όπως είναι τα τρόφιμα.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι ανατιμήσεις αφορούν τουλάχιστον 40 κατηγορίες προϊόντων με το ποσοστό της αύξησης μεσοσταθμικά να ανέρχεται στο 8% με 10%, ωστόσο υπάρχουν προϊόντα οι τιμές των οποίων πρόκειται να αυξηθούν ακόμη και κατά 20%.
Συγκεκριμένα εντός του Αυγούστου αναμένεται να ανατιμηθούν τα εξής προϊόντα:
- τοματικά και κέτσαπ 15%,
- φρέσκες σαλάτες 12%,
- χαρτικά 3% έως 11%,
- παξιμάδια 10%,
- γιαούρτια 9%,
- δημητριακά, κατεψυγμένες πίτσες και σάλτσες 8%,
- στιγμιαίος καφές, ρόφημα σοκολάτας, ελληνικός καφές, σοκολατοειδή, μπισκότα,φρυγανιές, γάλα και προϊόντα στοματικής υγιεινής 6%,
- αλλαντικά 5%,
- μπίρες έως 5%,
- σαμπουάν 4%, και
- εισαγόμενα εμφιαλωμένα νερά κατά περίπου 2%.
Σε δεύτερη φάση τον Σεπτέμβριο αναμένεται να αυξηθούν οι τιμές:
- σε κρουασάν, τσουρέκια, μαρμελάδες και κέικ σε ποσοστό έως και 20%,
- στα καθαριστικά πανάκια και στα κρασιά έως 14%,
- στα τυριά έως 12%,
- στα αλκοολούχα ποτά έως 10%,
- στα σαπούνια, στο αλουμινόχαρτο, στα υγρά πιάτων και στα αποσμητικά έως 9%,
- στα ζυμαρικά, στα καθαριστικά, στα μαλακτικά ρούχων, στους χυμούς και στις οδοντόκρεμες έως 8%,
- στις ρυζογκοφρέτες 7%,
- στο ρύζι στο τσάι και στο βούτυρο 5%.
Σημειώνεται ότι ήδη έχει ανακοινωθεί στα καταστήματα πώλησης τροφίμων μια ανατίμηση που θα γίνει στις αρχές Οκτωβρίου και αφορά κονσέρβα καλαμπόκι σε ποσοστό 10%.
Αξίζει να σημειωθεί πως, με βάση τα στοιχεία της εταιρείας μετρήσεων ΝielsenIQ για τα σούπερ μάρκετ ο πρώτο εξάμηνο του 2022 οι κατηγορίες των Τροφίμων και Ποτών, ήταν εκείνες οι οποίες παρουσίασαν τις μεγαλύτερες πληθωριστικές πιέσεις, στο +4,2% με τις τιμές, μεσοσταθικά στο ελαιόλαδο να αυξάνονται κατά 22,7%, στο συσκευασμένο τυρί κατά 8.6% και τα άλευρα κατά +9,1%.
Οι ανατιμήσεις αναμένεται να περάσουν σταδιακά στα ράφια των σούπερ ανάλογα με τα αποθέματα που έχουν στις αποθήκες τους.
Παράγοντες της αγοράς επιμένουν ότι «σχεδόν καθημερινά οι βιομηχανίες τροφίμων και άλλων προϊόντων στέλνουν ανατιμημένους τιμοκαταλόγους, με αποτέλεσμα μετά από τόσους μήνες ενεργειακής κρίσης να έχουν λιγοστέψει τα περιθώρια για να απορροφηθεί έστω και ένα μικρό ποσοστό των ανατιμήσεων».
Οι αλλαγές των τιμών στα ράφια των σούπερ μάρκετ πραγματοποιούνται ανά εβδομάδα και όλοι οι παράγοντες της αγορά αναμένουν ότι το φθινόπωρο θα υπάρξει και νέο κύμα ανατιμήσεων.
Χωρίς ορατό τέλος στον ορίζοντα το ράλι της ακρίβειας
Η εξομάλυνση του πληθωρισμού δεν αναμένεται πριν το 2024, ενώ η ακρίβεια θα συνεχιστεί όσο οι επιχειρήσεις τροφίμων πιέζονται από το αυξημένο ενεργειακό κόστος, την άνοδο των τιμών των πρώτων υλών και τη μειωμένη εγχώρια παραγωγή.
Μία από τις κατηγορίες τροφίμων για την οποία υπάρχει έντονος προβληματισμός είναι τα γαλακτοκομικά. H εγχώρια παραγωγή γάλακτος εμφανίζεται φέτος μειωμένη καθώς λόγω της μεγάλης αύξησης της τιμής των ζωοτροφών, πολλά ζώα υποσιτίζονται ενώ άλλα οδηγούνται σε σφαγή από τους κτηνοτρόφους.
Παράλληλα η δυνατότητα για εισαγωγή έχει περιοριστεί αφού αντίστοιχα προβλήματα παρατηρούνται και στις υπόλοιπες χώρες. Ακόμη και όταν γίνονται εισαγωγές ωστόσο, οι τιμές στις οποίες αγοράζουν οι επιχειρήσεις οι τιμές είναι υψηλές.
Ήδη οι αυξήσεις που έχουν γίνει στα γαλακτοκομικά υπολογίζονται μεσοσταθμικά στο 15% ενώ εφόσον επιβεβαιωθούν οι ανησυχίες που έχουν εκφράσει στελέχη του κλάδου για ελλείψεις το επόμενο διάστημα, θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξουν και νέες ανατιμήσεις. Κάτι βεβαίως που θα συμπαρασύρει και τις τιμές άλλων προϊόντων που έχουν στα βασικά τους συστατικά το γάλα.
Αντίστοιχα είναι τα προβλήματα με τις ζωοτροφές και για την αγορά κρέατος. Κατά μέσο όρο οι αυξήσεις στις τιμές των κρεάτων μέχρι τώρα προσεγγίζουν το 15% ενώ παράγοντες της αγοράς αναμένουν ότι θα υπάρξουν και νέες ανατιμήσεις.
Ακόμη μάλιστα και στο πιο φθηνό κρέας, το κοτόπουλο, στελέχη του κλάδου εκτιμούν ότι οι επιχειρήσεις θα προχωρήσουν σε νέες αυξήσεις που θα κυμανθούν από 10% έως 20% προκειμένου να καλύψουν σε ένα ποσοστό την περαιτέρω επιβάρυνση που έχουν από το αυξημένο λειτουργικό κόστος.