Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr
Η πρόσφατη επίσκεψη του Σρέντερ στη Μόσχα προκάλεσε μεγάλη προσοχή και ανάμεικτες αντιδράσεις στη Γερμανία. Πολλοί Γερμανοί υποστήριξαν τις δηλώσεις του για τις σχέσεις με τη Ρωσία και τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, η θέση σε λειτουργία του οποίου, κατά τη γνώμη του πρώην καγκελαρίου, θα ήταν η απλούστερη λύση για την επίλυση του προβλήματος του ελλείμματος φυσικού αερίου στη Γερμανία.
Ταυτόχρονα, δέχτηκε πολλές επικρίσεις από την ελίτ, η οποία τον περιέγραψε ως «λόμπι του Πούτιν». Ο νυν καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, αποστασιοποιήθηκε, δηλώνοντας πως το ταξίδι του Σρέντερ δε συμφωνήθηκε μαζί του.
Αν και ο Σρέντερ έχει αποσυρθεί από την πολιτική, εξακολουθεί να φέρει μεγάλο πολιτικό βάρος στη Γερμανία. Αναμφίβολα, η γερμανική επιχειρηματική κοινότητα, που περνάει δύσκολες στιγμές, εκπροσωπεί τα συμφέροντά της με αυτόν. Μπορεί να υποτεθεί με ασφάλεια ότι ένα από τα κύρια θέματα συζήτησης ήταν η κατάσταση με το συγκρότημα πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ρωσίας γύρω από το Nord Stream-1 και το Nord Stream-2.
Στα τέλη Ιουλίου, γερμανικά μέσα ενημέρωσης ανακοίνωσαν πως ο Σρέντερ βρισκόταν στη Μόσχα και συζήτησε με Ρώσους αξιωματούχους την παράδοση φυσικού αερίου μέσω του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream. Αργότερα, ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ επιβεβαίωσε ότι ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συναντήθηκε με τον Σρέντερ, δηλώνοντας πως ο πρώην καγκελάριος ανησυχεί πολύ για την πραγματική κατάσταση και την ενεργειακή κρίση που φουντώνει στην Ευρώπη.
Ο Σρέντερ ζήτησε από τον Πούτιν να εξηγήσει την κατάσταση και την άποψη της Ρωσίας, αλλά δεν ήθελε να είναι μεσολαβητής για την επίλυση της κατάστασης στην Ουκρανία ή του τρέχοντος ζητήματος του φυσικού αερίου. Από την άλλη πλευρά, ο Πούτιν εξήγησε στον Σρέντερ ότι οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν μειωθεί πολλές φορές λόγω των ευρωπαϊκών κυρώσεων και της αναστολής της διαμετακόμισης από την Ουκρανία μέσω ενός από τα σκέλη του αγωγού φυσικού αερίου με κατασκευασμένο πρόσχημα. Οι παραδόσεις μέσω του Nord Stream μειώθηκαν από 167 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα σε περίπου 30 εκατομμύρια. Ο Ρώσος πρόεδρος επιβεβαίωσε πως ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2 είναι τεχνικά έτοιμος για «άμεση χρήση».
Η ενεργειακή κρίση που συγκλονίζει την ΕΕ και τη Γερμανία είναι σε μεγάλο βαθμό τεχνητή και εξωτερικά προκληθείσα και για το λόγο αυτό πολλοί Γερμανοί πολίτες υποστηρίζουν τις δηλώσεις της πρώην καγκελαρίου για την ανάγκη έναρξης του Nord Stream 2 και διατήρησης του διαλόγου με τη Ρωσία. Πολλοί Γερμανοί πολίτες βλέπουν τον Σρέντερ ως έναν πολιτικό βετεράνο που προσπαθεί να σώσει τη χώρα από τις οικονομικές αντιξοότητες.
Οι Γερμανοί συμφωνούν ότι υπάρχει μικρή πιθανότητα το Βερολίνο να ακούσει τα λόγια του πρώην καγκελαρίου και, σύμφωνα με ορισμένα σχόλια, η προθυμία του Σρέντερ να δημιουργήσει επαφές με τον Πούτιν φαίνεται πιο επικερδής από τις ενέργειες του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς. Ακόμη και εκείνοι που γενικά δεν υποστηρίζουν τον Σρέντερ πιστεύουν πως παραμένει ένας από τους λίγους που βλέπουν τη μεγαλύτερη εικόνα.
Αν και ο Σρέντερ είναι έμπειρος πολιτικός, είναι απίθανο οι γερμανικές αρχές να τον ακούσουν παρά τις προσπάθειές του να λύσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Γερμανία στον τομέα της οικονομίας και της ενέργειας. Η σημερινή γερμανική κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να διεξάγει αποτελεσματικό διάλογο με το Κρεμλίνο καθώς παλεύει μεταξύ της δυτικής φιλελεύθερης ιδεολογίας και της σκληρής πραγματικότητας της ανάγκης ενέργειας, ειδικά καθώς ο χειμώνας πλησιάζει αργά αλλά σταθερά.
Φιγούρες όπως ο Schröder, που δεν κατέχουν αντιρωσική θέση και προτιμούν να επιλύουν ζητήματα μέσω συζητήσεων, γίνονται πιο σημαντικά στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης και στην κατανόηση των λόγων για τους οποίους υπάρχει ενεργειακή κρίση και πληθωρισμός εξαρχής.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στα οποία είχε πρόσβαση το πρακτορείο DPA και αναφέρθηκαν από γερμανικά μέσα ενημέρωσης, η Γερμανία θα πρέπει να εξοικονομήσει 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από τον Αύγουστο του 2022 έως το Μάρτιο του 2023 προκειμένου να επιτύχει τον στόχο εξοικονόμησης 15% της ΕΕ. Αυτό είναι σημαντικά μεγαλύτερο από τα άλλα και αντιστοιχεί περίπου στην ετήσια κατανάλωση πέντε εκατομμυρίων τετραμελών νοικοκυριών.
Συγκριτικά, η Ιταλία θα πρέπει να εξοικονομήσει λίγο περισσότερα από οκτώ δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου προκειμένου να επιτύχει τον στόχο της ΕΕ. Η Γαλλία και η Ολλανδία χρειάζεται μόνο να εξοικονομήσουν πέντε δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Συνολικά, η ΕΕ θέλει να εξοικονομήσει περίπου 45 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ ανακοίνωσε νωρίτερα ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συμμορφωθεί με τους στόχους της ΕΕ. Είπε μάλιστα πως η Γερμανία είναι έτοιμη να εξοικονομήσει πάνω από 15%. Αλλά αυτό είναι εξαιρετικά απίθανο, που καθιστά την επίσκεψη του Σρέντερ στη Μόσχα ακόμη πιο σημαντική εάν το Βερολίνο θέλει να σωθεί από μια καταστροφική οικονομική και ενεργειακή καταστροφή πριν φτάσει ο χειμώνας.